Mákos guba  recept
Mákos guba
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Praktikus

Fűszervajat a kenyérre, húsra, zöldségre

Szendvicshez, melegszendvicshez, sült zöldséghez, húshoz, halhoz nagyszerű ízesítő. Egyszerre akár több ízben és nagyobb adagban is elkészíthető, mélyhűtőben hosszan eltartható.

Mihez?

A bevezetőben már említettük, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható, kezdjük talán a vajaskenyérrel, folytassuk a fűszervajjal töltött bagettal, és térjünk rá a burgonyára, a halakra, a sült csirkére, a sült zöldségekre, és ne zárjuk le osztrigával, báránnyal, hanem engedjük szabadon a fantáziánkat. Mert isteni étel például a fűszervajjal töltött csirkemell baconbe csavarva és sütőben megsütve. Meg is érkezünk a kijevi csirkéhez, mely vajjal töltött, rántott csirkemell az eredeti recept szerint, manapság egyre többször fordul elő zöldfűszeres vajjal illetve fokhagymás vajjal töltve.

 

Fűszervajas zöldségek
Fűszervajas zöldségek

 

Milyen fűszereket használjunk?

Mindenféle jó: tárkony, bazsalikom, snidling, petrezselyem, kapor, oregánó, kakukkfű, medvehagyma, zsálya. Keverhetjük is a zöldfűszereket, de figyeljünk arra, hogy a nagyon intenzív ízűek elnyomhatják a kevésbé intenzíveket. Só, bors, citromlé szokott még kerülni mellé. Variálhatjuk is, tehetünk bele vörös- és fokhagymát, narancslevet, mézet. Bolondíthatjuk esetleg paradicsommal, dióval.

 

Jó minőségű vajból készüljön
Jó minőségű vajból készüljön

 

Az egyik legősibb tejtermékünk, gyakorlatilag a tej zsírja. Tejszínből vagy tejfölből készítik köpüléssel. A köpülés során a zsír kicsapódik, és megmarad az író. Hazánkban tehéntejből készül, de Erdélyben a bivalytejből készült vaj is ismert. A vajat zsírtartalma alapján kategorizáljuk: a 80 %-os zsírtartalmú vaj a teavaj vagy márkázott vaj, a 70 %-os zsírtartalmú a szendvicsvaj. A vajkrémek 40 % körüli zsírtartalmúak. Tartósítható sózással, de a mélyhűtést is jól bírja. A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért sütésre kevésbé alkalmas. Vajban sütésre az ún. derített vajat használjuk, mely Indiában ghí, Észak-Afrikában smen néven ismert.

Elkészítés:

A vajat minden esetben hagyjuk szobahőmérsékletűre olvadni. Egy tálban keverjük ki az apróra vágott fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Mikor kezd szilárdulni, vizes kézzel formázzuk
Csinos a hengerforma, de lehet készíteni apró golyókat és cipót is. Alufóliába, sütőpapírba vagy folpackba tekerve mehet a mélyhűtőbe.

 

Zöldfűszerekkel isteni
Zöldfűszerekkel isteni

 

Fűszervaj ötletek:

Kapros – vöröshagymás:
Hozzávalók: 
20 dkg vaj
3 kiskanál apróra vágott kapor
1 fej vöröshagyma

bors
1 kiskanál citromlé
1 kiskanál mustár
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, citromlevet, mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.

Mustáros-zöldfűszeres vaj: 
Hozzávalók: 
20 dkg vaj
1 evőkanál apróra vágott snidling
1 evőkanál apróra vágott tárkony
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál citromlé

bors
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.