Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

Fűszervajat a kenyérre, húsra, zöldségre

Szendvicshez, melegszendvicshez, sült zöldséghez, húshoz, halhoz nagyszerű ízesítő. Egyszerre akár több ízben és nagyobb adagban is elkészíthető, mélyhűtőben hosszan eltartható.

Mihez?

A bevezetőben már említettük, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható, kezdjük talán a vajaskenyérrel, folytassuk a fűszervajjal töltött bagettal, és térjünk rá a burgonyára, a halakra, a sült csirkére, a sült zöldségekre, és ne zárjuk le osztrigával, báránnyal, hanem engedjük szabadon a fantáziánkat. Mert isteni étel például a fűszervajjal töltött csirkemell baconbe csavarva és sütőben megsütve. Meg is érkezünk a kijevi csirkéhez, mely vajjal töltött, rántott csirkemell az eredeti recept szerint, manapság egyre többször fordul elő zöldfűszeres vajjal illetve fokhagymás vajjal töltve.

 

Fűszervajas zöldségek
Fűszervajas zöldségek

 

Milyen fűszereket használjunk?

Mindenféle jó: tárkony, bazsalikom, snidling, petrezselyem, kapor, oregánó, kakukkfű, medvehagyma, zsálya. Keverhetjük is a zöldfűszereket, de figyeljünk arra, hogy a nagyon intenzív ízűek elnyomhatják a kevésbé intenzíveket. Só, bors, citromlé szokott még kerülni mellé. Variálhatjuk is, tehetünk bele vörös- és fokhagymát, narancslevet, mézet. Bolondíthatjuk esetleg paradicsommal, dióval.

 

Jó minőségű vajból készüljön
Jó minőségű vajból készüljön

 

Az egyik legősibb tejtermékünk, gyakorlatilag a tej zsírja. Tejszínből vagy tejfölből készítik köpüléssel. A köpülés során a zsír kicsapódik, és megmarad az író. Hazánkban tehéntejből készül, de Erdélyben a bivalytejből készült vaj is ismert. A vajat zsírtartalma alapján kategorizáljuk: a 80 %-os zsírtartalmú vaj a teavaj vagy márkázott vaj, a 70 %-os zsírtartalmú a szendvicsvaj. A vajkrémek 40 % körüli zsírtartalmúak. Tartósítható sózással, de a mélyhűtést is jól bírja. A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért sütésre kevésbé alkalmas. Vajban sütésre az ún. derített vajat használjuk, mely Indiában ghí, Észak-Afrikában smen néven ismert.

Elkészítés:

A vajat minden esetben hagyjuk szobahőmérsékletűre olvadni. Egy tálban keverjük ki az apróra vágott fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Mikor kezd szilárdulni, vizes kézzel formázzuk
Csinos a hengerforma, de lehet készíteni apró golyókat és cipót is. Alufóliába, sütőpapírba vagy folpackba tekerve mehet a mélyhűtőbe.

 

Zöldfűszerekkel isteni
Zöldfűszerekkel isteni

 

Fűszervaj ötletek:

Kapros – vöröshagymás:
Hozzávalók: 
20 dkg vaj
3 kiskanál apróra vágott kapor
1 fej vöröshagyma

bors
1 kiskanál citromlé
1 kiskanál mustár
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, citromlevet, mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.

Mustáros-zöldfűszeres vaj: 
Hozzávalók: 
20 dkg vaj
1 evőkanál apróra vágott snidling
1 evőkanál apróra vágott tárkony
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál citromlé

bors
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.