Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Így készíthetsz otthon aszalt csemegéket - tartósítószer nélkül!

aszalt gyümölcs
Mutatjuk, hogy készíthet tartósítószer nélküli rágcsálnivalót idényzöldségekből és -gyümölcsökből.

Az aszalás a legősibb tartósítási módok egyike. Míg korábban a napon vagy a kemencében szárították a terményeket, addig ma a légkeveréses sütőben vagy az aszalógépben, lényegesen rövidebb idő alatt tehetjük meg ugyanezt. Az elkészült aszalványok tápértéke csaknem azonos a friss gyümölcsökével és zöldségekével, a víztartalmuk viszont kb. 80 százalékkal kevesebb.

HogyAN készül?

Sütőben a szárítást alacsony hőfokon, szikkasztással kezdd, majd magas hőfokon folytasd. Mindvégig tartsd nyitva résnyire a sütőajtót!

Az aszalógép több energiát fogyaszt ugyan, ám sokkal egyszerűbb vele a dolgod! A gyümölcs akkor jó, ha kívül teljesen száraz, ám kissé rugalmas, míg a zöldségnek roppanósnak kell lennie. Fontos az elegendő mértékű szárítás, mert a magas víztartalom gyors romláshoz vezet. A aszalványok 1-2 napig száraz, szellős helyen pihenjenek, csak ezután tedd őket papír- vagy sütőpapírral bélelt fémdobozba.

Őszibarack

Hámozd meg, szeleteld fel, majd a barnulást megelőzendő azonnal tedd kb. 15 percre citromos vízbe.

ALMA, KÖRTE

A őszibaracknál leírt módon készítsd elő. Meghámozva és héjastul egyaránt aszalható.

Szilva

A megmosott gyümölcs héjáról töröld le a viaszos réteget. Ha maggal együtt aszalod, akkor érdemes a szárat a gyümölcsön hagyni, hogy a leve ne folyjon el. A mag helyére ugyanakkor mandulát vagy diót is dughatsz.

Zöldségek

A színük és az ízük is megmarad, ha felszeletelve előfőzöd, majd lecsöpögteted, és tiszta ruhára téve szikkasztod őket. Gombát, padlizsánt, cukkinit úgy is tartósíthat, hogy felkarikázza, erős cérnára felfűzi, majd szellős helyre felakasztja.

Paradicsom

Az érett, húsos paradicsomot félbevágva aszalod, és közben forgasd. Ha kész, mediterrán módon is tárolhatod: a befőttesüvegbe rakott aszalványt öntsd fel olívaolajjal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.