Klasszikus kuglóf
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Babgulyás
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Így készíthetsz otthon aszalt csemegéket - tartósítószer nélkül!

aszalt gyümölcs
Mutatjuk, hogy készíthet tartósítószer nélküli rágcsálnivalót idényzöldségekből és -gyümölcsökből.

Az aszalás a legősibb tartósítási módok egyike. Míg korábban a napon vagy a kemencében szárították a terményeket, addig ma a légkeveréses sütőben vagy az aszalógépben, lényegesen rövidebb idő alatt tehetjük meg ugyanezt. Az elkészült aszalványok tápértéke csaknem azonos a friss gyümölcsökével és zöldségekével, a víztartalmuk viszont kb. 80 százalékkal kevesebb.

HogyAN készül?

Sütőben a szárítást alacsony hőfokon, szikkasztással kezdd, majd magas hőfokon folytasd. Mindvégig tartsd nyitva résnyire a sütőajtót!

Az aszalógép több energiát fogyaszt ugyan, ám sokkal egyszerűbb vele a dolgod! A gyümölcs akkor jó, ha kívül teljesen száraz, ám kissé rugalmas, míg a zöldségnek roppanósnak kell lennie. Fontos az elegendő mértékű szárítás, mert a magas víztartalom gyors romláshoz vezet. A aszalványok 1-2 napig száraz, szellős helyen pihenjenek, csak ezután tedd őket papír- vagy sütőpapírral bélelt fémdobozba.

Őszibarack

Hámozd meg, szeleteld fel, majd a barnulást megelőzendő azonnal tedd kb. 15 percre citromos vízbe.

ALMA, KÖRTE

A őszibaracknál leírt módon készítsd elő. Meghámozva és héjastul egyaránt aszalható.

Szilva

A megmosott gyümölcs héjáról töröld le a viaszos réteget. Ha maggal együtt aszalod, akkor érdemes a szárat a gyümölcsön hagyni, hogy a leve ne folyjon el. A mag helyére ugyanakkor mandulát vagy diót is dughatsz.

Zöldségek

A színük és az ízük is megmarad, ha felszeletelve előfőzöd, majd lecsöpögteted, és tiszta ruhára téve szikkasztod őket. Gombát, padlizsánt, cukkinit úgy is tartósíthat, hogy felkarikázza, erős cérnára felfűzi, majd szellős helyre felakasztja.

Paradicsom

Az érett, húsos paradicsomot félbevágva aszalod, és közben forgasd. Ha kész, mediterrán módon is tárolhatod: a befőttesüvegbe rakott aszalványt öntsd fel olívaolajjal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.