Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

Így őrizheted meg hosszú távon az élelmiszerek frissességét

Túl korán tönkremegy a gyümölcs? Idő előtt megfonnyad a zöldség? Néhány óra után járdát lehet bontani a kenyérrel? Ennek vége! Íme, a legjobb tippek, hogy megőrizhesd az élelmiszerek frissességét, és biztosan ne kelljen a sajtot vagy a tojást kidobnod.

Bogyós gyümölcsök

Az eper, a szeder, a ribizli vagy a málna sajnos a hűtőben is nagyon gyorsan romlik. Áztasd ezeket ecetes vízbe, amely segít megakadályozni a penészedést. Önts rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, és adj hozzá 1-2 ek ecetet. Öblítsd át, majd szétterítve hagyd megszáradni a bogyósokat. Utána mehetnek is a hűtőbe, ahol 10-12 napig biztosan kibírják majd.

Vörös- és fokhagyma

Hetek alatt megpenészednek, kicsíráznak a hagymafélék? Csomagold őket papírzacskóba, amit előtte több helyen lyukassz át! A megfelelő szellőzésnek köszönhetően így akár három hónapig is megőrzik az állagukat. A friss zöldhagyma tovább marad roppanós, ha fejjel lefelé egy kevés vízzel feltöltött befőttesüvegbe állítod.

Paradicsom

Soha ne tárold a hűtőben, mert elveszti az ízét és az aromáját. Inkább tartsd szobahőmérsékleten, szétterítve úgy, hogy ne érje direkt napfény. Ha mégis túl gyorsan érne, akkor persze beteheted pár napra a hűtőbe, de fogyasztás és felhasználás előtt hagyd szobahőmérsékleten átmelegedni.

Saláta, leveles zöldek

A fejes salátát, spenótot vagy mángoldot először alaposan mosd és szárítsd meg, majd enyhén nedves konyharuhába csavarva tárold a hűtőben. Amennyiben a fridzsidere hajlamos a jegesedésre, csomagold be egy plusz nejlonzacskóba is.

Tojás

Legjobb helye a hűtőszekrény középső polcának hátulján van. Itt ugyanis mindig állandó a hőmérséklet, nem úgy, mint a fridzsider ajtajában. Ha elutazol vagy szeretnél betárazni belőle, a feltört tojás egyben vagy szétválasztva is lefagyasztható. Jó tudni: hogy ne sűrűsödjön be a tojássárgája, adj hozzá egy kevés sót vagy cukrot, és enyhén keverd fel. Felhasználás előtt a hűtőszekrényben olvaszd ki egy éjszaka alatt.

Banán

Semmiképpen ne tedd be a hűtőbe, mert napokon belül megbarnul! Ahhoz, hogy ez a szabad levegőn is minél később következzen be, csomagold a szárát jó szorosan folpakba! A túlérett banánokat hámozd meg, aztán felkarikázva vagy egészben fagyaszd le. Remek fagylaltalapanyag lesz!

Kenyér, péksütemény

Ahhoz, hogy sokáig friss maradjon, előbb csomagold vászonkendőbe, és így tedd a kenyértartóba vagy annak hiányában műanyag zacskóba. Ha szeretnéd, szeletekre vágva, zacskóba téve le is fagyaszthatod. Szobahőmérsékleten olvaszd ki, majd a sütőben vagy a kenyérpirítóban melegítsd át.

Sajtok

Papírba tekerve, majd nyitott műanyag zacskóba téve tárold a hűtőszekrényben, így biztos nem penészedik meg, és nem is szárad ki. Az intenzív ízű érett sajtokat ne tedd citrusfélék mellé, mert átveszik egymás illatát!

Kekszek és sütemények

A kekszeket legegyszerűbb légmentesen záródó alumíniumdobozban tárolni. A kevert tésztájú süteményeket szobahőmérsékleten, sütibúra alatt tarthatod frissen legfeljebb négy napig, de ha krém is van bennük, akkor jobb ezeket a hűtő legalsó polcán tárolni. A torta vágott feléhez illessz egy-két szelet kenyeret: felszívja a környezetből a nedvességet, így nem a tészta lesz nedves, szivacsos állagú.

Egybe vagy külön?

Fontos, hogy az almát, a banánt és az avokádót mindig magában, a többi gyümölcstől és zöldségtől külön tárold. A brokkoli, a sárgarépa és a burgonya mehet egymás mellé a ládában, de még mindig ne keverd a többi rokonával.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.