Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Praktikus

Így süssünk hekket olaj nélkül

A nyár egyik kedvenc fogása a hekk, de sokan inkább kihagyják az olaj és a panír miatt. Jankó Ádám, a Cosori márka air fryer szakértője elárulja, hogyan készíthetjük el úgy, hogy a szigorú étrendbe is beleférjen!

Első hallásra hihetetlennek tűnik, de tényleg létezik ropogós hekk bő olajban sütés nélkül is. Ha diétázol vagy kerülöd az olajban sütést, de ennek ellenére a nyálelválasztás szinte azonnal beindult már csak az étel nevének a hallatán, akkor kövesd a következő instrukciókat, és készítsd el a következőképpen. Laktató, de egy igen alacsony kalóriatartalmú nyári fogásról van szó, ami nem mellesleg a strandkaják egyik koronázatlan királya. Annyit azért elöljáróban elárulunk, hogy egy forró levegős sütőre is szükségetek lesz. Ha nincs ilyen kéznél, akkor annak kiválasztásban is segítünk – írja a Fanny magazin.

Egy jó hekknek bizony nagyon nehéz ellenállni /Fotó: Shutterstock
Egy jó hekknek bizony nagyon nehéz ellenállni /Fotó: Shutterstock

Diétázók is megkóstolhatják

A hekk a lángoshoz hasonlóan a nyár egyik ikonikus finomsága már a hetvenes évek óta. Ez a retró fogás sokak kedvence, de sajnos a panírozott halról a gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk. Az olaj miatt pedig a diétázok étrendjén is tiltólistán volt, ám ha követjük ezeket a tippeket, akkor bárki kedvére falatozhat belőle!

Fontos a jó alapanyag

Ha igazán finom hekket szeretnénk, akkor oda kell figyelnünk a minőségre, a legjobb az argentin vagy falklandi halhús. Az is fontos, hogy melyik halfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa.

Olvassuk el az összetevőket

Ha olyan változatot szeretnénk, amiből a gluténérzékenyek is ehetnek, jól kell kiválasztanunk a lisztet és a panírmorzsát, de szerencsére egyre több üzletben kapni mentes változatot belőlük. A legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórára nincsen jó hatással. Olyat keressünk, ami lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz.

Minél frissebb, annál jobb

A frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb. Amikor a boltban válogatunk, nézzük meg a címkén, hogy mikor csomagolták.

Így lesz a bőre ropogós

Ahhoz, hogy a hekk jól átsüljön és a bőre finom ropogós legyen, először be kell irdalni. Mindkét oldalát 2-3 centinként vágjuk be. Arra figyeljünk, hogy a metszés ne legyen túl mély, különben széteshet sütés közben.

Miután kifogtuk a halat, azonnal fagyasszuk le, ha nem készítjük el rögtön /Fotó: Mediaworks fotóarchívum
Miután kifogtuk a halat, azonnal fagyasszuk le, ha nem készítjük el rögtön /Fotó: Mediaworks fotóarchívum

Ne maradjon ki a pirospaprika

Először sózzuk be a halat, és csak utána kezdjünk panírozni. A panírhoz tegyünk egy tálba gluténmentes lisztet, egy kevés sót, valamint pirospaprikát. A lisztből inkább öntsünk keveset, és töltsünk majd hozzá, ha elfogyott.

Olaj helyett forró levegő

Azért, hogy a hal valóban diétás legyen, ne olajban, hanem forró levegős sütőben süssük ki. A halat tegyük az air fryer tálcájába, spricceljük le egy nagyon kevés olívaolajjal, majd kezdődhet a sütés.

Alul-felül legyen fűtőszálas

A forró levegős sütő kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosármérete. Egy négyfős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni.

A sütőbe vele!

Ha nincs forró levegős készülékünk, akkor a sütőben is könnyedén elkészíthetjük: a panírozott halat tegyük egy tepsire, majd spricceljünk rá egy kevés olívaolajat. 180 fokon süssük nagyjából 30-35 percig, amíg a hal az irdalás mentén szét nem nyílik. Az eredmény hasonló lesz, mint az air fryerben.

Fitneszfinomság

Amennyiben nem szeretnénk a sütéssel bajlódni, van már olyan büfé a Római-parton, ahol a klasszikus strandételek mellett a fitneszhekket is ki lehet próbálni. Ráadásul a könnyed vacsorát akár egy kellemes sétával is össze lehet kötni, így szuper program az egész családnak.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.