Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Klasszikus stíriai metélt
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Babgulyás
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Mákos guba
Vadas marha
Tárkonyos csirkeraguleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Tudtad? Ezért nem szabad forró italba tenni a mézet

A hideg idő beköszöntével egyre többször vágyunk valamilyen forró, meleg italra, amit mézzel édesítenénk. De jó ötlet például a meleg teát mézzel ízesíteni? Ennek jártunk utána.

A méz a természet folyékony aranya: kiváló tápanyag- és antioxidánsforrás – nyersen. A magas hő ugyanis elpusztítja a tápanyagok nagy részét. Akkor ez vajon azt is jelenti, hogy nem szabad felmelegíteni vagy forró italba tenni a mézet? Nem feltétlenül.

Ha nemcsak az íze fontos, hanem a jótékony hatások is, tegyük a mézet langyos teába / Fotó: Shutterstock
Ha nemcsak az íze fontos, hanem a jótékony hatások is, tegyük a mézet langyos teába / Fotó: Shutterstock

Mi történik, ha melegíted a mézet?

A méhek 32-35 fok között tartják a kaptárukat, így ha van otthon nyers méz, nyugodtan felmelegítheted 35 fokosra anélkül, hogy károsítanád a tápanyagtartalmát. A 35 fok fölötti meleg azonban elkezdi lebontani azokat az enzimeket, amelyek a méz ízét és gyógyászati előnyeit adják. Ha a méz eléri a 37 fokot, akkor már több száz összetevő lebomlik; ekkor a méz elveszíti antimikrobiális tulajdonságait. 40 fok felett a méz legfontosabb enzime is elpusztul: ez az invertáz, ami az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, amely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá.

A nyers méz előnyei

A nyers méz antioxidánsokban gazdag, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és segítenek megóvni a sejteket az öregedéstől, a káros hatásoktól. Ezenkívül jó forrása az aminosavnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és még sok más tápanyagnak. A mézben vannak olyan összetevők, amelyek segítik az agyműködést, jót tesznek a memóriának, az emésztésnek és potenciálisan hatékonyak a rák ellen. Érdemes ennyi jó tulajdonságot veszni hagyni?

Főzéshez teljesen felesleges nyers mézet használni, hiszen magas hőmérsékleten a tápanyagok elpusztulnak / Fotó: Shutterstock
Főzéshez teljesen felesleges nyers mézet használni, hiszen magas hőmérsékleten a tápanyagok elpusztulnak / Fotó: Shutterstock

Van megoldás!

Ezen előnyök egyike sem marad tehát meg, ha a mézet 35 fok fölé melegíted (éppen ezért a boltokban kapható olcsó mézek nem is tartalmazzák az értékes tápanyagokat, hiszen a pasztörizálás során ezek egyszerűen elpusztulnak). A megoldás? A mézet soha ne tedd forró italba, illetve ha kikristályosodott a méz a meleg vizes módszerrel olvaszd meg: tedd az üveget meleg vízbe, és így olvaszd fel lassan.

Tehát felmelegítheted a mézet, de forró italba ne tedd és ha főzni, sütni szeretnél a mézzel, bátran vegyél olcsóbb, pasztőrözött terméket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.