Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Praktikus

Mennyi egy adag rizs vagy hús? Így számolj, ha vendégeket vársz!

vendégség
Vendégsereget vársz ebédre? Húsvét vagy családi ünnepek előtt hasznos lehet a mennyiségek kikalkulálásához az alábbi segédlet, ha több személyre kell vásárolnod, illetve főznöd, mint ahánnyal a kiválasztott recept számol.

Az étel jellegén kívül azt is vedd figyelembe, hogy milyen korosztályúak és étvágyúak a meghívottak – máskülönben sok maradékot hagynak a tányéron a gyerekek és a madárétkűek, vagy éppenséggel korgó gyomorral kelnek fel az asztalodtól az örökké éhes kamaszok és a nagy bendőjű felnőttek!

Átlagos adagok egy főre

Az ajánlott készétel-, valamint nyersanyagmennyiségek egy felnőttre vonatkoznak.

Előétel

Leves: 2,5 dl
Hal: 10-12 dkg
Hús: 5-8 dkg
Saláta: 10-22 dkg

Főétel

Leves: 3-5 dl
Főzelék: 2,5 dl
Halfilé: 15-20 dkg
Hús csont nélkül: 12,5 dkg (vagy 2 szelet)
Hús csonttal: 15-25 dkg
Darált hús (pl. fasírthoz): 8-12 dkg
Ragu, göngyölt hús: 9 dkg
Tészta: 12,5 dkg
Teljes kiőrlésű tészta: 10 dkg
Zöldség (pl. rakottashoz): 30-40 dkg
Rizs (pl. rizottóhoz): 8-12 dkg
Száraz hüvelyesek (pl. főzelékhez): 10-12,5 dkg

Köret

Saláta: 10-22 dkg (fajtától függően)
Friss zöldség: 25-30 dkg
Burgonya: 20-25 dkg
Rizs vagy tészta: 8-10 dkg
Mártás: 1-1,5 dl

Desszert

Gyümölcs: 20-25 dkg
Édesség (pl. sütemény): 15-20 dkg

Megjegyzés

A vendégség után írd fel magadnak, hogy elég vagy éppen túl sok volt-e az étel! Ez megkönnyíti a dolgodat a következő alkalommal.

KISOKOS! MIT MIVEL HELYETTESÍTS, HA HIÁNYZIK EGY HOZZÁVALÓ >>>
NINCS MÉRLEGED? 6 BEVÁLT MÓDSZER A MÉRÉSRE - MÉRLEG NÉLKÜL! >>>
ÍGY MENTSD MEG A LEÉGETT ÉTELT: 4 SZUPER KONYHAI TRÜKK >>>
9 POFONEGYSZERŰ KONYHAI TRÜKK, AMIVEL IDŐT ÉS PÉNZT SPÓROLHATSZ >>>
NE CSAK SMOOTHIE-HOZ HASZNÁLD! 10 MEGLEPŐ DOLOG, AMIRE MÉG A TURMIXGÉPED HASZNÁLHATOD >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.