Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

Mennyi egy adag rizs vagy hús? Így számolj, ha vendégeket vársz!

vendégség
Vendégsereget vársz ebédre? Húsvét vagy családi ünnepek előtt hasznos lehet a mennyiségek kikalkulálásához az alábbi segédlet, ha több személyre kell vásárolnod, illetve főznöd, mint ahánnyal a kiválasztott recept számol.

Az étel jellegén kívül azt is vedd figyelembe, hogy milyen korosztályúak és étvágyúak a meghívottak – máskülönben sok maradékot hagynak a tányéron a gyerekek és a madárétkűek, vagy éppenséggel korgó gyomorral kelnek fel az asztalodtól az örökké éhes kamaszok és a nagy bendőjű felnőttek!

Átlagos adagok egy főre

Az ajánlott készétel-, valamint nyersanyagmennyiségek egy felnőttre vonatkoznak.

Előétel

Leves: 2,5 dl 
Hal: 10-12 dkg 
Hús: 5-8 dkg 
Saláta: 10-22 dkg

Főétel

Leves: 3-5 dl 
Főzelék: 2,5 dl
Halfilé: 15-20 dkg 
Hús csont nélkül: 12,5 dkg (vagy 2 szelet)
Hús csonttal: 15-25 dkg
Darált hús (pl. fasírthoz): 8-12 dkg
Ragu, göngyölt hús: 9 dkg 
Tészta: 12,5 dkg 
Teljes kiőrlésű tészta: 10 dkg 
Zöldség (pl. rakottashoz): 30-40 dkg 
Rizs (pl. rizottóhoz): 8-12 dkg 
Száraz hüvelyesek (pl. főzelékhez): 10-12,5 dkg

Köret

Saláta: 10-22 dkg (fajtától függően) 
Friss zöldség: 25-30 dkg 
Burgonya: 20-25 dkg
Rizs vagy tészta: 8-10 dkg
Mártás: 1-1,5 dl

Desszert

Gyümölcs: 20-25 dkg 
Édesség (pl. sütemény): 15-20 dkg

Megjegyzés

A vendégség után írd fel magadnak, hogy elég vagy éppen túl sok volt-e az étel! Ez megkönnyíti a dolgodat a következő alkalommal. 
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.