Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
Kínai szezámmagos csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mákos guba
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Praktikus

3 jel, ami arra utal, hogy nem friss a görögdinnye

Görögdinnye /Fotó: Shutterstock
A legtöbb zöldségen és gyümölcsön a megjelenő penészfolt egyértelműn jelzi, hogy az étel megromlott. A görögdinnye esetében nincs ilyen szerencsénk, nincs szemmel is egyértelműen látható jele, ha már nem friss a gyümölcs.

A nyári forróságban kevés jobb dolog létezik, mint egy nagy tál édes, lédús görögdinnye. A gyümölcs hatékonyabban hidratál, mint egy pohár víz, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nem utolsósorban pedig ellenállhatatlanul finom. Kivéve, ha már nem friss a görögdinnye. Nézzük, milyen intő jelekre kell odafigyelni, hogy időben kiszúrjuk, ha megromlott a gyümölcs, és arra is adunk tippet, hogyan marad a lehető legtovább friss a görögdinnyénk.

A friss görögdinnye édes illatú, ropogós és lédús /Fotó: Shutterstock
A friss görögdinnye édes illatú, ropogós és lédús /Fotó: Shutterstock

megváltozik a dinnye illata

A friss görögdinnye édes illatot áraszt magából, ám az idő elteltével, ahogy a gyümölcs veszít frissességéből, ez a finom illat eltűnik. Előfordulhat, hogy a dinnye szagtalanná válik, de avas illat is jelezheti, ha a gyümölcsöt már nem ajánlott elfogyasztani.

Megváltozik a dinnye textúrája

A friss dinnye lédús és roppanós. Ám a többnapos görögdinnyének nyálkássá, csúszóssá válik a felülete, amit tapintáskor érezhetünk. Ha ilyet tapasztalunk, akkor az sajnos azt jelenti, hogy a görögdinnye megromlott, vagy legalábbis már biztosan nem friss.

Rossz ízűvé válik a dinnye

Ha dinnye romlásának jeleit nem vettük észre, vagy látszólag nem is utalt erre semmi, és már beleharapunk a gyümölcsbe, a szokásos édes íz helyett kellemetlen élményben lehet részünk. Ha a görögdinnye íze savanyú, esetleg pezsegteti a nyelvünket, az egész biztosan annak a jele, hogy a gyümölcs megromlott, nem ajánlott elfogyasztani.

A görögdinnye héja is értékes alapanyag, lekvár is készíthető belőle /Fotó: Shutterstock
A görögdinnye héja is értékes alapanyag, lekvár is készíthető belőle /Fotó: Shutterstock

Mi legyen a romlott dinnyével?

Ha a görögdinnye gyümölcshúsa már nem fogyasztható, sajnos ki kell dobnunk, de ez nem jelenti, hogy az egész gyümölcsnek a kukában kell végeznie. A dinnye héját megmenthetjük, és készíthetünk belőle például dzsemet.

Hogyan marad sokáig friss a dinnye?

A feldarabolt görögdinnye még a hűtőben tárolva is napokon belül elveszíti frissességét. Mivel a gyümölcs kb. 90%-a víz, a felvágott dinnye hamar elkezd levet ereszteni. A saját levében állva a dinnye gyorsabban romlik, ezért tároljuk úgy, hogy a nedvesség valahogy le tudjon csöpögni. Vagy egyszer-kétszer öntsük le róla a levét, amit nyugodtan meg is ihatunk.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.