A hagymapor dehidratált, őrölt hagyma. A vöröshagyma por megőrzi a hagyma eredeti színét, illatát és ízvilágát, hiszen a vöröshagyma hatóanyagai biológiailag aktívak maradnak. Szószokhoz, levesekhez, öntetekhez, pácokhoz bátran adhatod: 1 közepes fej hagymát 1 evőkanál hagymaporral helyettesíthetsz. Ne használj hagymaport, ha allergiás vagy a hagymára!
Apróra vágott, szárított hagymadarabok. A friss hagyma helyettesítésére használják számos ételben, például pörköltekben, levesekben, öntetekben, rakott ételekben, szószokban és mártásokban. Gyengébb ízű, mint a hagymapor, így a kívánt íz eléréséhez többet kell használni belőle: 1 közepes fej hagymát 3 evőkanál hagymapehellyel helyettesíthetsz.
A 3 rész sóból és 1 rész szárított, őrölt hagymából készült sót mártásokhoz, levesekhez, pörköltekhez, pácokhoz, sült krumplihoz, öntetekhez és sok más ételhez használható. 1 közepes vöröshagyma helyett használj 2 teáskanál hagymasót, és ne felejtsd el csökkenteni a hozzáadott só mennyiségét!
A mogyoróhagyma íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé: maga a fej enyhén hagymás, míg a levele zöld, füves ízvilágú. Nyersen vagy főzve is fogyaszthatod. Keverheted friss salátákhoz, szószokhoz, vagy használhatod levesekhez, rántás készítésére. 3 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma helyettesít 1 közepes fej vöröshagymát. Ügyelj arra, hogy ne főzd hosszú ideig és magas hőfokon, mert könnyen megég!
A metélőhagyma hosszú zöld levelű, enyhén hagymás ízű gyógynövény. Mind a hagymával, mind a fokhagymával rokon, virága és levele is ehető. Jó választás levesekhez, salátákhoz, burgonyás ételekhez, halakhoz, omletthez, rántottához. Virágait ehető díszként használják. 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma helyett használj 3 evőkanál metélőhagymát.
Az édeskömény ánizsos-édeskés ízű gumója remekül helyettesíti a hagymát. Leveit köretként is használják, de salátákhoz, levesekhez, szószokhoz is adható. A gumókat fogyaszthatod nyersen, pirítva, grillezve, párolva, sütve így remek alapja minden olyan ételnek, amely a vöröshagymára alapoz. Főzés során édes íze érvényesül. 1 közepes fej vöröshagymát helyettesíts 1 édeskömény gumóval.
Ropogós állaga és földes, borsos íze miatt a zeller elterjedt és kedvelt zöldség. A zellerlevél erősebb ízű és keményebb állagú, mint a szár. Ez a hagyma egyik legjobb helyettesítője. Felhasználhatod levesekbe, szószokba vagy pörköltbe, sárgarépával és paprikával párosítva. Jól illik salátákba, rakott ételekbe és alaplébe is. 1 közepes fej vöröshagyma helyett használj 4-5 zellerszárat.
A különböző típusú kaliforniai paprikák eltérő színűek és ízűek. A zöld a hagymához hasonlóan füves és enyhén kesernyés ízű. A sárga és a piros édesebb, de ha van otthon, használhatod bátran hagyma helyett. Sütheted, grillezheted, piríthatod. 1 közepes fej hagymát 2 apróra vágott kaliforniai paprikával helyettesíthetsz. A tökéletesebb eredmény eléréséhez adhatsz hozzá 1-2 kisebb zellerszárat is.
A legtöbb ételben jól helyettesíti a hagymát. Főzés során kellemes, édeskés ízt ad az ételeknek. Ha egy kis zellerszárat is adsz hozzá, nagyon hasonló ízt és állagot kapsz, mint amikor hagymával dolgozol. 4 reszelt sárgarépa és 2 kisebb zellerszár keverékével tökéletesen pótolhatsz egy közepes fej hagymát.
Olvass még több praktikát arról, mit mivel helyettesíthetsz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.