Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Praktikus

Sok kicsi sokra megy: 9 tipp, amivel kevesebb gázzal is beéred főzés közben

Ha néhány szokásunkat átgondoljuk, máris kevesebb energiát használhatunk fel a főzéshez, így a pénztárcánkban is több pénz maradhat. Mutatnunk néhány módszert, hogyan érhetjük el mindezt.

1. Szökik a gáz

Érdemes időközönként karbantartást végeznünk a gáztűzhelyen. Amellett ugyanis, hogy egy esetleges meghibásodás komoly energiapazarlást jelenthet, még veszélyes is, hiszen akár gázrobbanás vagy gázmérgezés is lehet a vége.

2. Nyaldossa az edény falát

A legmagasabb hőmérséklet a láng csúcsában van, ezért mindig vigyázzunk arra, hogy a főzés során a láng ne érjen túl az edény szélén. Arra is figyeljünk, hogy ha már felforrt az étel, vegyük vissza a lángot. Ezzel nem növekszik a főzés ideje, viszont energiát takarítunk meg.

Ha néhány szokásunkat átgondoljuk, máris kevesebb energiát használhatunk fel a főzéshez /Fotó: Shutterstock
Ha néhány szokásunkat átgondoljuk, máris kevesebb energiát használhatunk fel a főzéshez /Fotó: Shutterstock

3. A levegőt fűtjük vele

Mindig az edény átmérőjének megfelelő nagyságú és teljesítményű égőfejet válasszuk. A kisebb edényt tegyük a kisebb lángra, míg a nagy fazekak számára tartogassuk a nagyobb lángot.

4. Ragyogjon a tűzhely

A rendszeres tisztítás is sokat segít, hiszen az apró ételdarabok elnyelik a hőt és csökkentik az eszközök hatékonyságát. A főzőlapról mindig takarítsuk le a szennyeződéseket, és az égőket erős szálú kefével gondosan mosogassuk el.

5. Tegyük rá a fedőt

Akár 15-20 százalék energiát megspórolhatunk, ha alacsony, széles edényben vagy serpenyőben főzünk. A láng így nagyobb felületen melegíti az edényt, jobb a hőátadás, ezáltal gyorsabban megfő az étel. Ne feledkezzünk meg a fedőről sem, ezzel az időn is spórolhatunk.

6. Próbáljuk ki a toronyfőzést

A forrásban lévő étel tetejére tegyünk egy hasonló nagyságú edényt, amiben lassú párolást igénylő ételt készíthetünk. Így külön gázfogyasztás nélkül, egyidőben elkészíthetjük például a zöldségköretet, de akár melegen tarthatjuk a mártásokat is.

7. Hipp-hopp kiolvad

A mélyhűtött élelmiszerek kiengedéséhez felesleges gázt pazarolni. Ha időben kivesszük a fagyasztóból, kienged, mire szükség van rá. Ha mégis elfelejtettük időben kiolvasztani, töltsünk meg egy nagy tálat forró vízzel, tegyük bele a csomagolt ételt, majd fél óránként cseréljük alóla a vizet.

Ne feledkezzünk meg a fedőről sem, ezzel az időn is spórolhatunk /Fotó: Shutterstock
Ne feledkezzünk meg a fedőről sem, ezzel az időn is spórolhatunk /Fotó: Shutterstock

8. Szárítsunk cseppmentesen

Mindig töröljük el az edényeket, főleg, ha olajjal főzünk. Ha ugyanis még nedves edényben kezdjük meg a főzést, több energiára van szükség, amíg a vízcseppek elpárolognak az edényből.

9. Csaljuk le az időt

Köztudott, hogy a bab áztatása felgyorsítja a főzési folyamatot. De nem csak a hüvelyeseket, hanem a rizst és más zöldségféléket is célszerű beáztatni. Sőt, ha a hozzávalókat apróra vágjuk, még gyorsabban megfőnek.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.