Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Praktikus

Ha így sütöd a sütőtököt, mézédes és vajpuha lesz - íme a trükk!

A sütőtököt leggyakrabban sütőben sütjük /Fotó: Shutterstock
Az ősz nem teljes a sütőtök nélkül: esszük, isszuk, levesként és süteményben, köretekbe, rakott ételekbe tesszük - ám a legjobb mégiscsak az, amikor csak felszeletelve bedobjuk a sütőbe, és már készen is van az édes, krémes őszi csemege! De hogyan érhetjük a legjobb ízt és a tökéletes álllagot? Máris mutatjuk a trükköt!

A sütőtök maga a megtestesült egészség : magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma, gazdag vasban és kalciumban. Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre. Mivel a kalóriatartalma alacsony, gyakorlatilag annyit ehetünk belőle, amennyi jólesik, használjuk ki a zöldség szeptembertől januárig tartó szezonját. Készítsük el ménél többféle képpen, készítsünk belőle krémlevest vagy süteményt, próbáljuk ki köretnek, vagy tésztákhoz feltétként - a receptek sokszínűségének csak a képzeletünk szabhat határt - de a legcsodálatosabb mégis az, hogy csupán felszeletelve, sütőbe dobva a legfinomabb, legegészségesebb őszi csemege készülhet belőle. Tény, hogy elronthatatlan, de azért ennek is megvan a csínja-bínja, hogyan lesz tökéletes!

Így lesz tökéletes a sült sütőtök (Fotó: Shutterstock)
Így lesz tökéletes a sült sütőtök (Fotó: Shutterstock)


Melyik válasszuk? nem tök mindegy!

Az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták:

  • Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.
  • Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.
  • Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.
  • Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.
  • Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES SÜTŐBEN SÜLT SÜTŐTÖK

  1. A sütőtököt alaposan megmossuk, majd félbe, negyedekbe vágjuk.
  2. A magokat eltávolítjuk, és végül 2-3 ujjnyi vastag szeletekre feldaraboljuk.
  3. A szeleteket sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe tesszük.
  4. Az egészet letakarjuk alufóliával, és így sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben kb.10-15 percig.
  5. A fóliát levesszük, és további kb. 40-50 percig, vagyis puhulásig sütjük, majd a sütőt kikapcsolva, kb. még 10-15 percig pihentetjük a tökszeleteket.
  6. Ízlés szerint fogyasztjuk önmagában, vagy mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de használhatjuk alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.