Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Praktikus

Vaj és egy üres dezodoros flakon: ennyi kell, hogy megnehezítsd az életed

Ha serpenyőben vagy tepsiben sütésről van szó, biztos, hogy első lépésként ki kell vajazni az edényt. Ezt a művelet sokszor a kezünkkel végezzük el, pedig van erre egy sokkal jobb megoldás is.

Az interneten fellelhető háztartási és konyhai praktikák között zseniális ötleteket sajátíthatunk el. De kétségtelen, hogy sokszor ezek a trükkök csak tovább bonyolítják az életünket. Mint ennél a mostaninál, ami a tepsik kivajazására ígér egy pofonegyszerű megoldást, valójában azonban csak egy túlgondolt ötletről van szó. A sokat látott követőket persze nem lehet csak úgy megtéveszteni, hamar rájöttek, hogy ezzel a trükkel bizony nem lesz egyszerűbb az életük, és ezt meg is írták kommentben, ahogy a valódi megoldást is. 

Cut,Slice,Wheat,Bread,With,Butter,On,A,Light,Kitchen
A vaj omlóssá teszi a házi süteményeket 
FOTÓ: ITOR / SHUTTERSTOCK

Miért érdemes egyáltalán vajat használni? 

 A vaj állati eredetű alapanyag, tejszínből készül, és 80 százaléka zsír. Több érv is szól a használata mellett. Az ételek sűrűbbek, krémesebbek, a sütemények omlósabbak és puhábbak lesznek tőle. A házi készítésű pitékből sem hiányozhat, ez a hozzávaló adja meg a tészta semmihez sem hasonlítható lágyságát, porhanyósságát. Arról nem is beszélve, hogy egy kis vaj mennyire finom egy szelet friss pirítóson vagy egy ropogós külsejű kifliben

Ráadásul az egészségünk szempontjából is vannak előnyei. A vaj például gyorsabban és könnyebben felszívódik, mint a többi zsiradék, elkerülhető vele a felesleges testzsírlerakódás. Jelentős mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat, lecitint és zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K). A vaj növekedést elősegítő hatású, ezért különösen a fiatal szervezet számára értékes zsiradék. Tejtermék lévén segít a csontok egészségének fenntartásában. 

Érdemes jó minőségű vajat választani, ami a tompa fényéről, sárgásfehér vagy világossárga színéről, valamint jellegzetes aromájáról ismerhetünk fel. 

A tepsi kivajazásának legjobb módja

Ahhoz, hogy a sütemények tésztája ne tapadjon bele a tepsibe sütéskor, mindig érdemes kivajazni (vagy valamilyen zsiradékkal kikenni) azt. És bár ezt legtöbbször kézzel szoktuk, az így összepiszkolódott kezünkkel utána már csak egy jó alapos kézmosás után tudjuk folytatni a munkát. Hogy ezt elkerüljük, egy nagyon egyszerű módszert alkalmazhatunk, de mielőtt eláruljuk, jöjjön egy ellenpélda, vagyis egy olyan trükk, aminek a követését semmiképp sem ajánljuk.  

Az Instagramon bukkantunk arra a videóra, amelyben egy fiatal anyuka egy üres dezodoros stiftes dobozt elmosogat, majd olvasztott vajat tölt bele. A hűtőbe téve hagyja, hogy a vaj megszilárduljon, és ezt használja a serpenyő kikenésére, sőt, még a pirítós megvajazására is. Valóban ez lenne a legjobb mód? 

A hozzászólásokban többen is felhívják a figyelmet arra, hogy ez a trükk csak bonyolítja az életünket, ráadásul cseppet sem jó ötlet műanyag dezodoros tubusba tölteni a vajat, amiben előtte különböző vegyszerek és illatanyagok voltak. Valóban nem ez a legszerencsésebb párosítás az élelmiszerekkel. 

Ehelyett szerencsére van egy tényleg egyszerű megoldás: a vaj csomagolópapírját használva fogjuk meg a vajat, és néhány mozdulattal már ki is kentünk bármilyen edényt. És a kezünk is tiszta marad. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.