Az interneten fellelhető háztartási és konyhai praktikák között zseniális ötleteket sajátíthatunk el. De kétségtelen, hogy sokszor ezek a trükkök csak tovább bonyolítják az életünket. Mint ennél a mostaninál, ami a tepsik kivajazására ígér egy pofonegyszerű megoldást, valójában azonban csak egy túlgondolt ötletről van szó. A sokat látott követőket persze nem lehet csak úgy megtéveszteni, hamar rájöttek, hogy ezzel a trükkel bizony nem lesz egyszerűbb az életük, és ezt meg is írták kommentben, ahogy a valódi megoldást is.
A vaj állati eredetű alapanyag, tejszínből készül, és 80 százaléka zsír. Több érv is szól a használata mellett. Az ételek sűrűbbek, krémesebbek, a sütemények omlósabbak és puhábbak lesznek tőle. A házi készítésű pitékből sem hiányozhat, ez a hozzávaló adja meg a tészta semmihez sem hasonlítható lágyságát, porhanyósságát. Arról nem is beszélve, hogy egy kis vaj mennyire finom egy szelet friss pirítóson vagy egy ropogós külsejű kifliben.
Ráadásul az egészségünk szempontjából is vannak előnyei. A vaj például gyorsabban és könnyebben felszívódik, mint a többi zsiradék, elkerülhető vele a felesleges testzsírlerakódás. Jelentős mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat, lecitint és zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K). A vaj növekedést elősegítő hatású, ezért különösen a fiatal szervezet számára értékes zsiradék. Tejtermék lévén segít a csontok egészségének fenntartásában.
Érdemes jó minőségű vajat választani, ami a tompa fényéről, sárgásfehér vagy világossárga színéről, valamint jellegzetes aromájáról ismerhetünk fel.
Ahhoz, hogy a sütemények tésztája ne tapadjon bele a tepsibe sütéskor, mindig érdemes kivajazni (vagy valamilyen zsiradékkal kikenni) azt. És bár ezt legtöbbször kézzel szoktuk, az így összepiszkolódott kezünkkel utána már csak egy jó alapos kézmosás után tudjuk folytatni a munkát. Hogy ezt elkerüljük, egy nagyon egyszerű módszert alkalmazhatunk, de mielőtt eláruljuk, jöjjön egy ellenpélda, vagyis egy olyan trükk, aminek a követését semmiképp sem ajánljuk.
Az Instagramon bukkantunk arra a videóra, amelyben egy fiatal anyuka egy üres dezodoros stiftes dobozt elmosogat, majd olvasztott vajat tölt bele. A hűtőbe téve hagyja, hogy a vaj megszilárduljon, és ezt használja a serpenyő kikenésére, sőt, még a pirítós megvajazására is. Valóban ez lenne a legjobb mód?
A hozzászólásokban többen is felhívják a figyelmet arra, hogy ez a trükk csak bonyolítja az életünket, ráadásul cseppet sem jó ötlet műanyag dezodoros tubusba tölteni a vajat, amiben előtte különböző vegyszerek és illatanyagok voltak. Valóban nem ez a legszerencsésebb párosítás az élelmiszerekkel.
Ehelyett szerencsére van egy tényleg egyszerű megoldás: a vaj csomagolópapírját használva fogjuk meg a vajat, és néhány mozdulattal már ki is kentünk bármilyen edényt. És a kezünk is tiszta marad.
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.