Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Praktikus

5 + 1 tévhit a zöldségek és gyümölcsök mosásáról

Vajon meg kell mosni a konyhakész zöldségeket? Ha igen, akkor elég, ha folyó vízzel leöblítjük? A gyümölcsök és zöldségek megtisztítása fogyasztás előtt tehát nem kérdés, ám hogy hogyan kell csinálni, arról elég sok téves információ kering. Mutatjuk a leggyakoribb zöldség-és gyümölcsmosós tévhiteket!

Az élelmiszer-biztonsággal és higiéniával kapcsolatos ismerteink az elmúlt évek során nagyon sokat fejlődtek, de ennek ellenére az élelmiszer-eredetű betegségek még mindig valós kockázatot jelentenek. A hús, a tenger gyümölcsei és a tojás mellett leggyakrabban a zöldségek és gyümölcsök okozzák az ilyen típusú megbetegedéseket, ugyanis rengeteg szennyeződést, baktériumokat és növényvédő szereket tartalmaznak.

A legjobb, ha folyó hideg víz alatt mossuk meg a zöldségeket / Fotó: Shutterstock
A legjobb, ha folyó hideg víz alatt mossuk meg a zöldségeket / Fotó: Shutterstock

Ha esetleg aggódsz, hogy valamit nem jól csinálsz, segítünk kideríteni, hogy mi az igazság ebben a témában. Mutatjuk is!

1. Nem elég a tiszta víz

Rögtön az elején szeretnénk leszögezni, hogy nem kell semmiféle tisztítószer – hipó, szappan, mosogató stb. – ahhoz, hogy a zöldségekről és gyümölcsökről eltávolítsd a szennyeződéseket. Sőt, spciális zöldség-tisztító szerre sincs szükség, de még ecetre sem! A folyóvíz ugyanolyan hatékony, segítségével megszabadulhatunk a baktériumoktól és egyéb mikrobáktól. Fontos azonban, hogy mindig folyó vízzel mosd meg a zöldségeket, így ugyanis a víz egyenesen a lefolyóba vezeti a szennyeződéseket.

2. Forró vízzel hatékonyabb

Meleg vízzel általában könnyebb a tisztítás, mivel a felmelegített folyadékok a megnövekedett molekuláris aktivitásnak köszönhetően alkalmasabbak a szennyeződések feloldására. Így könnyű azt hinni, hogy a meleg víz jobb és higiénikusabb a gyümölcsök és zöldségek tisztására. Ez nem egészen így van, sőt valójában veszélyes is: ha például a zöldség hideg, és meleg vízben mosod, akkor a hőmérséklet-különbség hatására a zöldségekbe bejuthat a víz, ami hemzseg a mikroorganizmusoktól. Ráadásul ahhoz, hogy a gyümölcsökön és zöldségeken lévő baktériumok elpusztuljanak, jóval magasabb hőmérséklet kellene, mint amilyen meleg vízbe bele tudsz nyúlni sérülés nélkül.

3. A bio árut nem kell megmosni

Valamiért azt gondoljuk, hogy a bioélelmiszerek nem csak egészségesebbek, de tisztábbak is. Az igaz, hogy műtrágya és vegyszer nem éri őket, de ez nem jelenti azt, hogy kórokozók ne lennének rajtuk: gondolj csak a szállítás közbeni állapotokra...

A bio árukat is meg kell mosni! / Fotó: Shutterstock
A bio árukat is meg kell mosni! / Fotó: Shutterstock

4. Ha hámozni kell, akkor mosni nem

A gyümölcsök és zöldségek héjával eltávolítod azt a részt, ahol a szennyeződések találhatók – ez igaz. De ha anélkül kezdesz a hámozásnak, hogy leöblítenéd azt, a rajta lévő kórokozók átkerülhetnek a kezedre és a késre is, ahonnan más felületekre is tovább viheted.

5. A konzerv zöldségeket nem kell megmosni

A konzerv zöldségek valóban fogyasztásra készen állnak a dobozban, ám felhasználás előtt mindig öblítsd le őket. Az ok egyszerű: olyan mennyiségű nátriumot tartalmaz a levük, hogy már egy fél csészényi adaggal megvan a napi ajánlott nátriumbevitel…

+ 1. Az előmosott gyümölcsöket és zöldségeket le kell öblíteni

Az előmosott termékek rendkívül kényelmesek, de sokan ezeket is leöblítik felhasználás előtt – teljesen feleslegesen. Először is ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket szigorú szabályok szerint tisztítják. Ha valami hiba csúszik a folyamatba, és mégis veszélyes mikrobák kerülnek a zöldségre, akkor azon már az otthoni mosás sem segít… Másodszor: ha az előre mosott terméket otthon kiveszed a zacskóból, és elkezded a mosáshoz előkészíteni, sokkal nagyobb eséllyel szennyezed be, mintha mosás nélkül, közvetlenül a csomagolásból használnád fel.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.