Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Promóció

Finom és egészséges: ezért szeretjük a jótékony fahéjat

Fahéj
A fahéj olyan fűszer, amelyet előszeretettel használunk a tejeskávénk ízesítésére, vagy egy-egy mesés desszert zamatának tökéletesítésére. A legtöbben kellemes kiegészítőként gondolunk rá, holott az egészségünk megőrzésében is szerepet kaphat, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A fűszer a fahéjfa belső kérgéből készül. A kéregből csíkokat vágnak és kiszárítják azokat. Ha a fahéjrudakat megőrlik, fahéjport kapunk. A boltokban megvásárolható fahéj a két fő típus egyike, Ceylon vagy Cassia lehet. A Ceyloni fahéjat „igazi” fahéjként ismerik, míg az elterjedtebb Cassia fahéj az, amit az emberek általában „fahéjként” emlegetnek. Utóbbi, az olcsóbb Cassia kumarin-szintje jóval magasabb, így érdemes inkább a picit drágább, de egészségesebb Ceylon változatot használni. A fahéj története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol nagy becsben tartották a fűszert. Jellegzetes íze és illata a fahéjolajnak köszönhető. A fahéj-aldehid felelős a fűszer egészségre, és anyagcserére gyakorolt hatásainak jelentős részéért.

Tele van antioxidánssal

Lehet, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fahéj tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól. Az antioxidánsok feladata a szabad gyökök hatástalanítása, vagyis a betegségek, károsodások megelőzésének elősegítése. Egy tanulmány szerint a fahéj antioxidáns tartalma annyira kimagasló, hogy megelőzi az oregánóét és a fokhagymáét is. A fahéj olyan erős antioxidáns, hogy természetes élelmiszer-tartósítószerként is használható. A fűszerre antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentőként is gondolhatunk. Ugyan a gyulladás fontos szerepet játszik a szervezet védekező képességében, ha az krónikussá válik, a szervezetre sem lesz jó hatással, ezért érdemes ellene védekezni.

Szervezetünk egészségéért vitaminok és étrendkiegészítők >>

Fotó: biomenu.hu
Fotó: biomenu.hu

A fahéj csökkentheti a szívbetegség kockázatát, amely a világon a korai halálozás leggyakoribb oka. Egyes vizsgálatok szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél napi 1 gramm vagy körülbelül fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vérmarkerekre. A fahéj fogyasztásával csökkenthető a „rossz”koleszterin szintje, míg a fűszer segíthet megtartani a „jó” koleszterin szintjének stabilitását. Egy vizsgálat alapján következtetnek erre, amelynek során napi 120 mg fahéjat fogyasztottak a résztvevők. Állatkísérletek arra is utalnak, hogy a fahéj a vérnyomást is csökkentheti.

Szabályozza az anyagcserét

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Elengedhetetlen ahhoz, hogy a vércukor a véráramból a sejtekhez jusson. Viszont a túl sok finomított szénhidrát fogyasztása következtében a szervezet sejtjei ellenállóak lesznek az inzulinnal szemben. Az inzulinrezisztencia olyan súlyos állapot előjelzője is lehet, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Cukorbetegeknek ajánlott a cukor Eritritre cserélése.

Jó hír, hogy a fahéj csökkentheti az inzulinrezisztenciát, úgy, hogy támogatja ennek a fontos hormonnak a munkáját. De nemcsak az inzulinrezisztenciára hathat jótékonyan, hanem számos más mechanizmus révén csökkentheti a vércukorszintet. A fűszerről kimutatták, hogy csökkenti az étkezés után véráramba jutó glükóz mennyiségét. Ezt úgy éri el, hogy számos olyan emésztőenzimre van hatással, amelyek lassítják a szénhidrátok lebomlását az emésztőrendszerben. A fahéj egyik vegyülete az inzulint „utánozva” is hathat a sejtekre. Ez javítja a sejtek glükózfelvételét, bár sokkal lassabban hat, mint maga az inzulin. Több tanulmány rámutat, hogy a fahéj 10-29%-kal csökkentheti az éhomi vércukorszintet. A hatékony adag általában 1-6 gramm vagy körülbelül 0,5-2 teáskanál fahéj naponta.

Fotó: biomenu.hu
Fotó: biomenu.hu

Állatkísérletek már igazolták, hogy a fahéj javulást eredményezhet az Alzheimer- és a Parkinson-kórban szenvedőknél. Embereken azonban még nem végeztek publikált kutatást. A fahéjat széles körben tanulmányozták a rák megelőzése és a betegség kezelése kapcsán is. A vizsgálatok egyelőre laboratóriumokban és állatkísérletekben végzett kutatásokra korlátozódnak, amelyek arra utalnak, hogy a fahéjkivonatok védelmet nyújthatnak a rák kialakulása ellen. A fahéj csökkentheti a rákos sejtek növekedését, az erek képződését a daganatokban. A fahéj-aldehidnek gombaellenes és antibakteriális tulajdonságai vannak. A fűszer segítségünkre lehet az egészség megőrzésében, valamint a fertőzések és a fogszuvasodás elleni küzdelemben is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.