Elkészítés: A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, jól lecsepegetjük, félretesszük.
A tojások sárgáit fehéredésig keverjük a porcukorral, belekeverjük a krumplinyomón áttört túrót, majd belereszeljük durva reszelőn az almát. Ízesítjük citromhéjjal, citromlével, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt, a túróval elkeverjük, majd a tésztát is hozzákeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, két részletben finoman a töltelékhez keverjük.
Egy közepes méretű tepsit vékonyan kivajazunk, 3 réteslapot belefektetünk, mindegyik tetejét a vajjal lekenünk. Belesimítjuk a tölteléket, és a további 3 lapot szintén vajjal megkenve befedjük a tölteléket. Tetejére kenjük a maradék vajat.
Előmelegített 180 fokos (légkeveréssel) sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
Közben az almamártáshoz az almákat meghámozzuk, 8 felé vágjuk, és annyi citromos vízbe vékonyan beledaraboljuk, amennyi ellepi. Fűszerezzük csipet sóval, őrölt szegfűszeggel, őrölt fahéjjal, cukorral, reszelt citromhéjjal, feltesszük főni. Amikor felforrt, 2 dl tejfölben elkeverjük a lisztet, kevés forró alma lével kikeverjük, a mártásba keverjük, és néhány percig lassan együtt forraljuk. Szükség szerint ízlésünkre utánfűszerezzük. Majd hűtjük, és langyosan a vargabéleshez kínáljuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.