Elkészítés: A darált húst érdemes 1-2 órával korábban bekeverni, hogy alaposan átvegye az ízeket. Az eredeti receptben darált marhát használnak, de én disznóval szoktam csinálni. A lényeg, hogy minél frissebb legyen. Sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a sütésre már szobahőmérsékletű legyen.
A tésztához az élesztőt 2 dl tejjel és 2 csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a csapott evőkanál sót. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez, további kb. 1,5 dl tejjel összedolgozva. Ezt vízzel is helyettesíthetjük. Addig hígítsuk, míg sűrűbb lángostésztát kapunk. Ekkor kellene rátenni a 2 evőkanál olajat, hogy ne ragadjon, ahogy dolgozunk vele, de én nem szeretem, mert később a tészta saját magához is nehezen fog tapadni. 1/2-1 órát kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, 1 liter olajat felforrósítunk.
Egy tojásnyi tésztamennyiséget olajos kézzel az egyik kezünkre lapítunk. Az én férfi kezemből hosszában csak a felső ujjperceim szoktak kilátszani, de lehet kisebbet is készíteni. Beleteszünk 1 evőkanálnyi húst, és a négy oldaláról felhajtogatjuk a tésztát úgy, hogy a tetején egy kis lyuk maradjon. Én férfi precizitásommal nem szoktam azonos méretűeket készíteni, olyan 1 cm-es szokott lenni. Előre meg szoktam 5-6 darabot tölteni, aztán rakom a forró olajba. Hőfokra mint a fánk sütésekor, olyan legyen az olaj.
Jelenleg tzatzikit és sült krumplit készítettem hozzá, de magában és simán tejföllel is nagyon finom, még másnap is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.