A mandulát forró vízbe áztatjuk, majd a héját egy mozdulattal – mint a kesztyűt – lehúzzuk. Közben a citromot megmossuk, és héjastul vékony karikákra vágjuk. A birsalmát vagy -körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a csumáját kivágjuk. A gyümölcsöt annyi vízzel öntjük le, amennyi éppen ellepi, belerakjuk a szegfűszeget, az édesköményt és a citromkarikákat. Fedő alatt addig főzzük, amíg a gyümölcs puha nem lesz, de szétfőzni nem szabad! Utána leszűrjük. A levét kihűtjük, és a zselatinnal simára keverjük, kevergetve fél percig forraljuk. Mély, kerek forma vagy tál aljára fél centi vastagon zselatinos lét öntünk, és a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkocsonyásodjon. A birscikkeket domború felükkel lefelé, csillag alakban rárakjuk, és a maradék lét rászűrjük. Legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy az egész megkocsonyásodjon. Tálalás előtt a zselé szélét késsel meglazítjuk, a formát vagy tálat egy pillanatra meleg vízbe mártjuk, majd a szájára tálat borítva gyors mozdulattal megfordítjuk, hogy a zselés torta a tálra csússzon. A tetejét habbá vert, porcukorral ízesített tejszínnel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát. Ha marad, a hűtőszekrényben tartjuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.