Előkészítés: A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk a tortaformát.
Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a kristálycukrot, a vajat vagy a margarint, a tojásokat, a tejet és a vaníliaaromát. Simára keverjük (ha van, kézi robotgéppel), és a formába kanalazzuk. Elsimítjuk a tetejét, és a közepén kisebb mélyedést alakítunk ki (enyhén lejtsen befelé a massza). A sütő középső rácsán 50-60 percig sütjük, illetve addig, amíg a tészta felemelkedik. Akkor jó, ha teljesen átsült, a tűpróbánál a tűre nem ragad rá a tészta. Kivesszük a sütőből, lapos tálra vagy rácsra rakjuk, és minimum 15-20 percig hűlni hagyjuk. Levesszük róla a tortaformát és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A tortalapot vízszintesen kétszer elvágjuk, azaz három lapra vágjuk.
Elkészítjük a krémet: a puha vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és reszelt héját, habosra keverjük. A krémet kettéosztjuk, és felével megkenjük az alsó lapot, ráillesztjük a középsőt. Erre kenjük a maradék krémet, és beborítjuk a torta tetejével. Kissé összenyomjuk. A mázhoz a porcukrot egy előmelegített tálba szitáljuk. A citromlét és a kristálycukrot egy lábasban a tűzhelyre tesszük, és takarékon felolvasztjuk. Felforraljuk, azonnal a porcukorra öntjük, és kikeverjük fakanállal. Akkor jó, ha sima és fényes. Még melegen vonjuk be vele a tortát, mert gyorsan megköt. Hagyjuk megszáradni.
Díszítés: a torta tetejét vékonyan megkenjük a tojásfehérjével. Megszórjuk porcukorral, és megvárjuk, amíg a fehérje megszilárdul. Ezután szőlővel és dióval díszítjük a torta tetejét.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 946 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.