Előkészítés: A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk a tortaformát.
Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a kristálycukrot, a vajat vagy a margarint, a tojásokat, a tejet és a vaníliaaromát. Simára keverjük (ha van, kézi robotgéppel), és a formába kanalazzuk. Elsimítjuk a tetejét, és a közepén kisebb mélyedést alakítunk ki (enyhén lejtsen befelé a massza). A sütő középső rácsán 50-60 percig sütjük, illetve addig, amíg a tészta felemelkedik. Akkor jó, ha teljesen átsült, a tűpróbánál a tűre nem ragad rá a tészta. Kivesszük a sütőből, lapos tálra vagy rácsra rakjuk, és minimum 15-20 percig hűlni hagyjuk. Levesszük róla a tortaformát és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A tortalapot vízszintesen kétszer elvágjuk, azaz három lapra vágjuk.
Elkészítjük a krémet: a puha vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és reszelt héját, habosra keverjük. A krémet kettéosztjuk, és felével megkenjük az alsó lapot, ráillesztjük a középsőt. Erre kenjük a maradék krémet, és beborítjuk a torta tetejével. Kissé összenyomjuk. A mázhoz a porcukrot egy előmelegített tálba szitáljuk. A citromlét és a kristálycukrot egy lábasban a tűzhelyre tesszük, és takarékon felolvasztjuk. Felforraljuk, azonnal a porcukorra öntjük, és kikeverjük fakanállal. Akkor jó, ha sima és fényes. Még melegen vonjuk be vele a tortát, mert gyorsan megköt. Hagyjuk megszáradni.
Díszítés: a torta tetejét vékonyan megkenjük a tojásfehérjével. Megszórjuk porcukorral, és megvárjuk, amíg a fehérje megszilárdul. Ezután szőlővel és dióval díszítjük a torta tetejét.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 946 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.