Előkészítés: Kb. 1 dl tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy csipetnyi cukrot, simára keverjük. Tűzhely szélén felfuttatjuk (én egy fél literes lábaskát használok ehhez, kb. 15 perc alatt a tetejéig felfut az élesztő). A maradék tejben elkeverjük az ízlés szerinti 12-16 evőkanál cukrot, meglangyosítjuk. A megkenéshez kikeverjük a margarint/vajat a cukorral.
Elkészítés:
1. Egy mély, öblös tálba tesszük a lisztet, 2 tojást, kis sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, elkezdjük összedolgozni, hozzáadjuk apránként a cukros tejet, majd az olajat. Hólyagosra dagasztjuk (én mindig kézzel dagasztom, igaz, izomerősítésnek is jó, de így lesz igazán szép hólyagos). Elsimítjuk a tésztát a tálban, tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztezett lapítóra (nyújtódeszka) borítjuk. Ha szép lassan, kényelmesen, szálasan válik el a tészta a táltól, akkor jó volt a dagasztás-kelesztés. Kézzel kihuzogatjuk (nem lehet nyújtani), vigyázva, hogy ne csak a szélét, de a közepét is kihuzogassuk; amennyire engedi a tészta (mivel kelt tészta, egy idő után viszonylag könnyen szakad) elvékonyítjuk (lehetőleg téglalap alakúra). Megkenjük a cukros margarinnal - itt lehet variálni, és megszórni darált dióval, mandulával, reszelt narancs-citromhéjjal, kakaóporral, egészen apróra vágott kandírozott gyümölccsel. A tészát feltekerjük, éles késsel kb. 2-2,5 ujjnyi széles szeleteket vágunk (kb. 30-35 db lesz). Az így kapott csigabigákat (tekercseket) szellősen (még kelni fog és sütés közben is nő) kenetlen tepsibe rendezzük (vágott felével lefelé, azaz fektetve). 15-20 percnyi kelesztés után előmelegített sütőben, közepes tűznél sütjük 30-40 percig (függ a csigabigák nagyságától). A sütés utolsó egyharmadában megöntözzük a cukros tejjel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.