Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Élesztőmentes finom kenyér  recept
recept
Rafinált

Élesztőmentes finom kenyér

120 perc
0 adag
Átlagos
2009. 06. 24.

Elkészítés

Elkészítés: A rozskovász készítése: egy befőttes üvegbe 5 dkg fehér rozslisztet és 6 dkg langyos vizet (0,06 dl) öntünk, 1-2 napig meleg helyen érleljük, néha megkeverjük egy tiszta fakanállal. Majd ha már elég buborékos, 10 dkg fehér rozslisztet és 10 dkg (1 dl) langyos vizet adunk hozzá, és ismét 1-2 napig érleljük. Ezt ismételjük még kétszer, attól függően, mennyi kovászra van szükségünk. A kész kovász légmentesen hűtőben 1-2 hétig eltartható. Jellegzetes savanyú szaga van, mint az élesztőnek.

A kenyérhez a liszteket, a cukrot, a kovászt és a vizet egy tálban kissé eldolgozzuk. Ezután meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyunk időt a kovásznak, hogy dolgozzon. Ez lehet néhány óra is. Ha már szép hólyagosnak látjuk, adjuk hozzá az összes többi anyagot. Lazán átgyúrjuk a ragacsos tésztánkat, és ismét szánunk rá néhány órát, hogy újra keljen. Megsütjük.

Megjegyzés
Én kenyérsütőben sütöttem sütés programon, de sütőben is biztosan jól sikerül. Arra figyeljünk, hogy a víz mennyisége ne legyen kevés, mert a teljes kiőrlésű lisztek jobban szívják magukba a vizet. A tészta ne legyen túl jól formázható, inkább lágy és ragacsos. Talán bonyolultnak tűnik a kenyér készítése, de nem az. Csak első olvasatra. (Én sokat autózom, és napokig cipelem magammal a kovászomat. Így a meleg kocsiban pikk-pakk megérlelődik :-)) A kenyérhez a szódaport csak biztonság kedvéért adom, de nem rontja el. Remélem ízleni fog!!! A receptet Xyxyxyz01 küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Csirkeragu zöldbabbal
Recept
Egyszerű

Csirkeragu zöldbabbal

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Csőben sült milánói makaróni
Recept
Egyszerű

Csőben sült milánói makaróni

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Kürtőskalács sütőben sütve
Recept
Bonyolult

Kürtőskalács sütőben sütve

75 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Marhagulyás kuktában
Recept
Egyszerű

Marhagulyás kuktában

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Omlós reszelt túrós
Recept
Egyszerű

Omlós reszelt túrós

60 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Horváthné Klinszky klára szerző profilképe

Horváthné Klinszky klára

Egyszerű bakonyi sertéstokány
Recept
Egyszerű

Egyszerű bakonyi sertéstokány

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Tiramisu (autentikus recept)
Recept
Egyszerű

Tiramisu (autentikus recept)

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Mákos zserbó szilvalekvárral
Recept
Rafinált

Mákos zserbó szilvalekvárral

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

A legegyszerűbb Gundel-palacsinta
Recept
Egyszerű

A legegyszerűbb Gundel-palacsinta

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Csirkeragu zöldbabbal recept
Recept
Egyszerű

Csirkeragu zöldbabbal

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Csőben sült milánói makaróni  recept
Recept
Egyszerű

Csőben sült milánói makaróni

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Kürtőskalács sütőben sütve recept
Recept
Bonyolult

Kürtőskalács sütőben sütve

75 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Marhagulyás kuktában recept
Recept
Egyszerű

Marhagulyás kuktában

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Omlós reszelt túrós  recept
Recept
Egyszerű

Omlós reszelt túrós

60 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Horváthné Klinszky klára szerző profilképe

Horváthné Klinszky klára

Egyszerű bakonyi sertéstokány recept
Recept
Egyszerű

Egyszerű bakonyi sertéstokány

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Tiramisu (autentikus recept) recept
Recept
Egyszerű

Tiramisu (autentikus recept)

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Mákos zserbó szilvalekvárral recept
Recept
Rafinált

Mákos zserbó szilvalekvárral

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

A legegyszerűbb Gundel-palacsinta recept
Recept
Egyszerű

A legegyszerűbb Gundel-palacsinta

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

A legfinomabb túrógombóc recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb túrógombóc

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pecsenyekacsa recept
Recept
Egyszerű

Pecsenyekacsa

140 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Klasszikus paradicsomleves betűtésztával  recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus paradicsomleves betűtésztával

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.