Elkészítés: A lapokhoz a lisztet összemorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót és a kevés vízben feloldott szalalkálit. Jól összedolgozom, fóliába csomagolom, és estétől reggelig pihentetem a hűtőben.
Másnap a tésztát három egyenlő cipóba szakítom, egyenként kinyújtom, és 2 lapot a tepsi hátán, a harmadikat a tepsi fenekén előmelegített sütőben pár percig sütöm (nem szabad megpirulniuk). A megsült, de még világos lapokat nagyon vigyázva, mert törékeny, egy-egy tálcára vagy kimondottan csak a tészták számára használt deszkára csúsztatom. (A tepsi alján sütött lapot a tepsiben hagyom, erre fogom a krémet és a többi lapot elhelyezni.)
Míg a lapok hűlnek elkészítem a krémet:
1. Szétválasztom a tojásokat: a sárgáját keverőtálba, a fehérjét habverő tálba teszem.
2. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom a vaníliát, csipetnyi sót és apránként a lisztet, miközben időnként kevés tejjel hígítom, míg önthető állaga lesz.
3. A többi tejet felforralom, és állandó keverés mellett hozzácsorgatom az előbbiekben készített masszát.
4. Sűrűre főzöm.
5. Gyorsan felverem a tojások fehérjét kemény habbá, és a még forró krémhez keverem laza mozdulatokkal. Ha van segítség, már főzés közben el lehet kezdeni a habverést, hogy mihamarabb a forró krémhez keverhessük.
A tepsi alján sütött lapra halmozom a krém felét, ráteszek egy lapot melyre a krém másik felét egyenletesen eligazítom, és beborítom a harmadik lappal. A tetejét gazdagon megszórom vaníliás porcukorral.
A krémest visszateszem a hűtőbe, és miután kihűlt, felszeletelem. Tésztás tálon elrendezem, és újra meghintem vaníliás porcukorral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.