Elkészítés: A paradicsomokat forró vízbe dobom, meghámozom, a felső harmaduknál kalapot vágok belőlük, a belsejüket karalábévájóval óvatosan eltávolítom, félreteszem. A padlizsánok végeit levágom, hosszában kb. 1/2 cm-es szeletekre vágom, egy sütőpapírral borított tepsire helyezem őket úgy, hogy mindkét oldalukat vékonyan megkenem olívaolajjal. 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöm őket.
Amíg a padlizsánszeletek hűlnek, elkészítem a tölteléket, hogy legyen ideje kicsit hűlni és összeérni, amíg az alapot képező szósz elkészül. A hagymát és a szárított paradicsomot apró kockákra vágom, a cukkinit és a gombát almareszelőn lereszelem. A rizst alaposan megmosom, megszárítom. Olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a szárított fűszereket, szárított paradicsomot, rádobom a rizst, gyorsan átpirítom, majd a rizs térfogatánál 1,5-szer nagyobb mennyiségű vízzel felöntöm. Lassú tűzön párolom. Amikor már majdnem kész, de még kicsit kemények a rizsszemek, hozzáadom a kikapart paradicsomok apróra vágott belsejének és levének felét, az apró kockákra vágott szárított paradicsomot, valamint a reszelt gombát és a cukkinit. Így hagyom felforrni, majd sózom, borsozom, beleszórom a kapribogyókat. Lefedve állni hagyom, hogy minden nedvességet magába szívjon a rizs.
A paradicsomalaphoz a hagymákat felaprítom, olívaolajon üvegesre pirítom, rádobom a felaprított paradicsomokat, belekanalazom a sűrített paradicsomot, a maradék apróra vágott paradicsombelsőket a levükkel együtt, a mézet, fűszerezem. Felforralom, botmixerrel egyneműsítem. Bátran használom a fűszereket, hogy erőteljes ízhatást érjek el, mert a tölteni való paradicsomokat és a padlizsánokat egyáltalán nem fűszereztem.
Amíg a szósz hűl egy keveset, megtöltöm az előkészített zöldségeket. A padlizsánszeletek keskeny végére kb. 2 teáskanálnyi tölteléket halmozok, szorosan feltekerem. A paradicsomokba annyi tölteléket szuszakolok, amennyi csak kitölti az üreget, kanál hátával kicsit lenyomkodom, a kalapokat ráhelyezem. Egy mélyebb sütőtál aljára 2 merőkanálnyi szószt merek, ebbe rakosgatom a padlizsánokat, paradicsomokat. (Mivel ekkora mennyiség nem biztos, hogy elfér egy sütőedényben, az étel két felvonásban is sütőbe küldhető. A padlizsános adag tetejére is merek egy kevés mártást, hogy finom puhára süljenek a csinos kis tekercsek, sütés közben szépen magukba szívják a nedvességet.)
200 fokra előmelegített sütőben lefedve sütöm 20 percig, majd eltávolítom a fedőt, a tekercsek és a paradicsomok tetejét megszórom a parmezános keverékkel, a sütőt 180 fokra mérséklem, további 15-20 percre visszateszem a töltött finomságokat. Ezalatt a zöldségek puhára sülnek, a tetejükön, illetve kalapjukon ékeskedő parmezános-zsemlemorzsás halmocska pedig ropogósra pirul.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.