Elkészítés: 1-2 dl langyos vízben pici cukorral és 3 evőkanál liszttel felfuttatom a 2 dkg élesztőt. A lisztet és a főtt, áttört burgonyát kelesztőtálban összekeverem, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, a sós vizet, az olívaolajat, és robotgép spiráljával dagasztani kezdem. Szükség szerint még adok hozzá langyos vizet, lényeg, hogy kissé keményebb, rugalmas tészát kapjak. A kelesztőtálban kétszer megkelesztem, majd lisztezett deszkán pár mozdulattal átgyúrom, és sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe helyezem. További kb. egy órát kelesztem, míg úgy a két és félszeresére megnő. A tetejét langyos vízzel megkenem, és 210 fokra előmelegített sütőben sütöm 5 percig, majd 180 fokra mérsékelem, és így sütöm további kb. 45 percig. Légkeverése funkciót használok, de biztos jó a sima is. Esetleg a sütési időt valamelyest módosíthatja.
Ha szép barna-piros már a teteje, kiveszem a tepsiből, és sütőrácsra helyezve, nyitott sütőben hagyom teljesen kihűlni. Általában este sütöm, ezért egész éjszaka így hagyom, s csak másnap reggel szegem meg a kívül ropogós, lágy belű és könnyen szelhető kenyeret. 1 kg 70 dkg-os kenyeret kapok, 5 tagú családunknak két napra elég.
Az elkészítési idő ugyan kb. 3 és fél óra, de ennek zömét a kelesztés teszi ki. Burgonya nélkül is készíthető, de - tapasztalatom szerint - így puhább, szaftosabb lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.