Elkészítés: Előkészítjük a hozzávalókat, a sertés- és marhahúst felkockázzuk, a szalonnát 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és majdnem a bőréig bevagdossuk, a hagymát apróra vágjuk, a gombát és a virslit 2-3 mm szeletekre, karikára vágjuk.
A szalonnát beletesszük a bográcsba, és zsírjára sütjük. A kisült szalonnát kivesszük, félretesszük.
A hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot a pörköltalaphoz szükséges módon megdinsztjük, hozzáadjuk a fűszereket (a paprikának csak a felét!), és beletesszük a marhahús.
Mikor körbepörkölődött, kevés vízzel felengedjük, és félpuhára főzzük. A félpuhára főtt marhahúsok mellé az edénybe tesszük a sertéslapocka darabokat. Ha jól elfőtte a levét, belekeverjük a kristálycukrot, jót tesz az étel ízének, ha kicsit sikerül karamellizálni.
Miután ez is félkész, akkor tesszük a bográcsba a csirkecombokat, és mielőtt elkészülne, hozzátesszük a gombát és a virslit. Ekkor szórjuk rá a paprika másik felét, jól összeforraljuk, és lehet tálalni.
A pörköltet fel lehet jó minőságű száraz
vörösborral is önteni, de ebben az esetben ne tegyünk bele paradicsomot. Bort csak akkor használnunk, ha biztosak vagyunk abban, hogy a főzés napján elfogy az étel!
A hússal párhuzamosan sós vízben megfőzzük a megtisztított, hasábra vágott burgonyát. Ha lehetőségünk van rá, akkor készítsünk köretnek nagyméretű (2,5-3 cm x 10-12 cm)
burgonyakroketteket, személyenként 2-4 db szükséges.
Az étel bármilyen savanyúsággal tálalható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.