Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Jókai torta recept
recept
Rafinált

Jókai torta

120 perc
0 adag
Költséges
5
2014. 03. 28.

Elkészítés

Elkészítés: Egy 19 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk. A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáit a maradék cukorral fehéredésig keverjük. Óvatosan összeforgatjuk a két masszát, majd beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet, és egyneművé forgatjuk a tésztát. A tortaformába töltjük és 175 fokon tűpróbáig sütjük.

A dobos laphoz a tojást a cukorral kihabosítjuk, beleszitáljuk a lisztet, és végül belekeverjük az olvasztott, de kissé visszahűtött vajat is. Egy sütőpapírral fedett tepsire rajzolunk egy 19 cm átmérőjű kört, rásimítjuk a tésztát úgy, hogy túlkenjük a körvonalon.

Ha már 30 perce sül a piskótánk, betolhatjuk mellé, ha nem, inkább ne nyissuk rá a sütőt. A dobos lap körülbelül 10 perc alatt elkészül.

A sütőből kivéve kihűtjük a piskótákat, a dobos lapot körbevágjuk (a sültebb szélét levágjuk, és így egyenletes 19 cm átmérőjű lapot kapunk), a piskótát is kivesszük a formából. A kakaós piskótát egy vastagabb és egy vékonyabb lapra vágjuk.

A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, majd simára keverjük benne a darabolt csokoládét. Ezután elkeverjük benne a kakaóport és a vajat is. Amint minden feloldódott és kihűlt a krém, betehetjük hűtőbe dermedni.

A formába visszatesszük a vastagabb kakaós piskótát, és a már kenhetőre dermedt csokikrém 3/4-ét rásimítjuk a piskótára. Ráhelyezzük a vékonyabb lapot, majd betesszük a hűtőbe.

Az előhűtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd a vége felé belefacsarjuk fél narancs levét. A vékony piskótalapra halmozzuk a tejszínt, elsimítjuk.

A dobos lapra elkészítjük a karamellmázat. 10 dkg cukrot megkaramellizálunk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, beletesszük a vajat. Lehúzzuk a tűzről, és simára keverjük, majd ha picit hűlt és sűrűsödött, ráöntjük a dobos lapra, elsimítjuk rajta. A túlcsurgó karamellt levágjuk. Az így elkészült lapot tesszük a tejszínes krém tetejére.

1-2 óra múlva körbevágjuk a formát, és leemeljük a karimát. A maradék csokikrém egy részével körbekenjük a tortát, ehhez legyen picit melegebb a csokikrém, hogy kenhetőbb legyen. Oldalára csokiforgácsokat készítünk: zöldséghámozóval reszelünk csokit, ezzel borítjuk az oldalát körben. Tetejére a maradék csokoládékrémből stuffnikat nyomunk, olvasztott csokoládéval akár írhatunk is rá. 1 éjszakán át hűtőben dermesztjük, majd szeletelhetjük.

Megjegyzés
Egyszerűbben szeletelhetjük, ha a karamell dermedése előtt egy éles, vajazott késsel felszeleteljük a dobos lapot. Ugyan nem lesz olyan kemény, mint a dobos cukor, de nehéz szeletelni, ha megdermed a tető. Magáról a tortáról pár helyen találtam csak infót, receptet, de hol sima piskótával készült, hol csokissal, hol tejszínes krémekkel töltötték, ám a csatolt képeken nyilvánvalóan nem azzal szerepelt és így romlott a szememben a hitelessége... eredeti receptet nem találtam sajnos, így ezekből kellett táplálkoznom. Annyi biztosnak látszott, hogy volt benne narancsos tejszínhab és karamelles a teteje. :D De ez egy tortához nem elég. Elkészítettem hát a magam verzióját. A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.