Finomfőzelék
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Epres blondie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
Hagymás rostélyos
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Képviselőfánk vaníliakrémmel és karamellszósszal recept
recept
Rafinált

Képviselőfánk vaníliakrémmel és karamellszósszal

60 perc
0 adag
Átlagos
5
2010. 03. 14.
Hozzávalók
7.5dkg liszt (átszitált )
0.75dl víz (hideg)
0.75dl tej (hideg)
5dkg vaj
2db tojás (kissé felverve)
1teáskanál vanília kivonat
3csapott evőkanál kristálycukor (finom szemű )
1db tojás (sárgája)
0.5dl tejszín (minimum 20%-os zsírtartalmú)
2dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: A tészta összetevőit pontosan kimérem. A lisztet átszitálom, a vajat kis kockákra vagdosom. A tojásokat kézi haberővel kissé felverem, épp csak annyira, mintha rántottát készítenék. Egy kisebb lábosba öntöm a tejet, vizet, hozzáadom a vajdarabkákat. Lassú melegíteni kezdem a tejes keveréket, mikor a vaj elolvadt, felforralom, majd lehúzom a tűzről, azonnal hozzákeverem a lisztet. Fakanállal folyamatosan keverem, először csomós masszává, majd pedig fényes, egységes tésztagombóccá áll össze a tészta. Ez kb. 3-5 perces kevergetéssel érhető el.

Ekkorra a tészta már lehűlt annyira, hogy nem csapódik ki a tojás, melynek először kb. a negyedét adagolom a lisztes gombóchoz úgy, hogy folyamatos keverés mellett a gombócból ismét masszává alakuljon, felvegye a hozzáadott tojást. Mikor ez megtörtént, további hasonló részletekben adagolom a maradék tojásos keveréket. Ha nagyobb tojásokkal dolgozik valaki, előfordulhat, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre. Ez onnan derül ki, hogy a végeredménynek egy fakanállal keverhető, sima, fényes közepesen lágy tésztává kell összeállnia, melyet ha habzsákba tölt az ember, akkor is könnyen kezelhető, de ha kanállal adagolja az ember, akkor is kissé nyúlós, könnyen formálható állagú.

Az előre sütőpapírral fedett tepsit alaposan kivajazom, majd egy félgömböt formázó teáskanál segítségével kis, kb. 3 cm halmokat biggyesztek a tésztából egymástól nagyjából 4 cm távolságra szépen sorban.

A sütőt előmelegítem 180 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat), mikor a megfelelő hőfokot elérte, beteszem a nagy gáztepsit. Amíg sülnek, elkészítem előbb a karamellszószt, mert az lassabban hűl, majd a vaníliakrémet.

A karamellszószhoz a cukrot barnára pirítom, mikor teljesen felolvadt minden kristály, félrehúzom, óvatosan hozzáadagolom a tejszínt, majd a vajat. Nagyon vigyázni kell testi épségünkre, mert a jelentős hőmérsékleti különbség miatt a forró cukor jókora buborékokat vetve akar kijönni a lábosból. A simára kevert karamellt egy porcelántálba öntöm.

A vaníliakrémhez a cukrot a keményítővel, a vaníliakivonattal és kevés tejjel simára keverem, majd hozzáadom a maradék tejet, felforralom, folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojás sárgáját, majd lehűtöm. A tetejére egy frissen tartó fóliadarabot teszek, hogy elkerüljem a bőrréteg képződését.

A sütőt nagyjából 20-22 perc elteltével nyitom csak ki, eddigre a fánkok duplájukra nőnek, s ha már világos pirosak, kiveszem a tepsit, s minden fánkocskát oldalba szúrok egy vékony hurkapálcika, vagy bambusz alátétből kiesett bambuszszál segítségével. A tepsit 3-5 percre visszateszem a sütőbe. Mikor elnyerték szép piros színüket, mindjárt rácsra helyezem őket, hogy kihűljenek, mely nagyon hamar bekövetkezik.

Eddigre minden összetevőm nagyjából megfelelő hőmérsékletet ér el. A karamellszósz kézmeleg, könnyen kezelhető. Minden fánkocska tetejére kenek belőle egy keveset. Ekkor jön a töltési trükk: fogok egy tiszta fecskendőt (közönséges műanyag orvosi fecskendőt), ennek segítségével töltöm meg a meglévő kis lyukon keresztül a fánkokat.

A kész fánkokat fogyasztásig hűtőszekrényben tárolom. Másnapra tökéletesen összeérnek az ízek.

Megjegyzés
Persze a töltelék lehet tejszínhab, csokoládékrém vagy készen kapható pudingporból főzött puding. Keserű csokoládémázzal éppúgy bevonhatók, mint ahogy akár fehércsokoládé szószban is megmárthatók, de mindez el is hagyható, adott esetben porcukorral is meghinthető. Sós, sajtos, zöldséges, sonkás, halas töltelék esetén a tésztába is lehet némi sót szórni, egyéb fűszereket keverni. A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.04.

Pihepuha kakaós csiga recept
Recept
Rafinált

Pihepuha kakaós csiga

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.11.25.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.