A körmökről az esetleges szőröket lepörköljük, megmossuk, majd a köröm végétől kezdve éles késsel hosszában az inak mentén félbevágjuk. Keresztbe is bevágjuk a körmök végénél, alaposan megmossuk.
Legalább egy 5 literes serpenyőben vagy lábosban a vöröshagymát zsíron megpirítjuk, megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 1 dl vízzel, majd visszaforraljuk. A körmöket sózzuk, jól átforgatjuk benne. Ízesítjük a fűszerekkel, belevágjuk a paradicsomot, paprikát vagy a lecsót, meglocsoljuk a borral. Lassú tűzön elkezdjük főzni, néha alákevergetünk, hogy a bőr le ne ragadjon. Az elfőtt levét vízzel folyamatosan pótoljuk, megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
2-3 óra főzést követően, amikor már kezd a csontról leválni a hús, a körmöket rövid lére főzzük, és igyekszünk kicsit körbepirítani.
Mielőtt a krumplit beletennénk, a feleslegesnek tartott zsiradékot evőkanállal eltávolítjuk a tetejéről, majd a krumplit beleöntjük, felengedjük 5-6 dl vízzel, sózzuk, átkeverjük, és kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. (A krumplit külön is megfőzhetjük sós, köménymagos vízben!)
Kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
Megjegyzés
Ez tipikusan az az étel, amelyet igyekszünk a nyilvánosság kizárásával fogyasztani, de nagyon finom tud lenni. Jó cupákolást kívánok hozzá! :)
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.