Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a hideg vajat (vagy zsírt), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél óra, hogy kellően lehűljön.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk vékonyra, helyezzük bele a piteformába (én két fólia között nyújtottam ki a tésztát, majd a felső fóliát eltávolítva, egy gyors mozdulattal átfordítottam a formába). Villával böködjük meg a tészta alját, majd tegyük vissza a hűtőbe, amíg előkészítjük a körtét.
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházukat, majd csepegtessük meg a citromlével (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól).
Egy edénybe tegyük bele a vajat, a kristálycukrot és a bort, majd állandó keverés mellett melegítsük össze.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, helyezzük rá a félbevágott, bevagdosott körtéket, kenjük le mindegyiket a vajas-cukros keverékkel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, keverjük hozzá az egész tojást, majd a tejszínt is (a tejszínt nem kell felverni!). Ezután óvatosan öntsük a keveréket a piteformában lévő körték köré.
Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük még 20-25 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, tejszínhabbal kínálhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.