Elkészítés: A fagylalthoz a cukrot és a tojások sárgáját jól kikeverjük. Beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait is. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is, majd a vanília héját, és kis gázrózsa maximumán folyamatos keverés mellett felforraljuk. Amikor éppen elkezdene forrni, elzárjuk a gázt, és sűrűn megkeverve kihűtjük. (Ha valami oknál fogva főzés közben összetúrósodna, passzírozzuk át.)
Egy nagyobb tálba tesszük, és úgy be a fagyasztóba. Legalább 3-4 alkalommal kb. fél óránként jól keverjük át, majd hagyjuk rendesen megfagyni. Ezután lehet szépen adagolni kehelybe, tölcsérbe, kis tálba vagy a desszert mellé. :)
A máktortához a csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Majd lehúzzuk a gázról, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és a mákot. A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is.
Sütőpapírral bélelt, illetve vajazott, lisztezett formákba töltjük, majd 165 fokon 50-55 percet sütjük. (Tűpróbát érdemes végezni!)
Amikor kivesszük a sütőből sütőpapírra fejjel lefelé kiborítjuk (de előtte elővigyázatosságból vágjuk körbe a formában, nehogy a széle valahol beletapadjon), és kihűtjük.
A meggyszószhoz az üveg meggyet levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat, szegfűszeget és cukrot, ezek után folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt. (Vagy ha biztosra akarunk menni, kiszedünk egy kis tálba levet, és abban keverjük el a keményítőt, majd visszaöntjük a meggyhez.) Megvárjuk, míg kicsit besűrűsödik, és lehúzzuk a gázról.
Az eperpüréhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk kislyukú szűrőn. Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére beforraljuk. Néha keverjük át, mert odakaphat.
Mielőtt elzárjuk, keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt. Hagyjuk kihűlni.
Tálalás: a tortából akár formákat is kivághatunk sütemény kiszúróval, akár tortaszeleteket, akár kis tortaformákban is süthetünk egyszemélyes tortácskákat. Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé tesszük a fagyigombócokat, és meglocsoljuk eperpürével vagy meggyszósszal. Kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.