Előkészítés: A tésztához a lisztet összekeverjük a darált mandulával, a cukorral és egy csipet sóval. A vajat kockákra vágjuk, és a tojással együtt összegyúrjuk a lisztes masszával. Kézzel dolgozzunk, gyors mozdulatokkal! Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Elkészítés: A töltelékhez a vaníliarudat kettéhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet. A tejet a vaníliapéppel és a tejföllel felforraljuk. Forró vízfürdőbe állítunk egy keverőtálat, és a tojássárgákat egy tojással és a cukorral simára keverjük benne. Hozzáadjuk a vaníliás tejet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Azonnal átszűrjük egy szitán, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy gyümölcstortaformát (kb. 26 cm átmérőjű). A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, majd a formába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is jusson. A tésztát lefedjük alufóliával (vagy sütőpapírral), nehezékként babot vagy szárazborsót szórunk rá, és a sütőben kb. 15 percig elősütjük. A sütőt visszakapcsoljuk a legkisebb fokozatra. A papírt a nehezékkel kidobjuk, és a tésztára simítjuk a tölteléket. A sütőben 1 órát pároljuk. Közben megmossuk, megtisztítjuk az epret, és vékony szeletkékre vágjuk. Kirakjuk vele a torta tetejét, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és fahéjas cukorral. Pár pillanatra nagyon forró sütőbe vagy grill alá tesszük, hogy a cukor karamellizálódjon, és szeletelve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 455 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.