Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Praktikus

5 praktikus sütőpapír helyettesítő, ha éppen elfogyott az otthoni készleted

Imádjuk a sütőpapírt, hiszen sokoldalú, számos konyhai feladathoz nagy segítség. Nem csak sütésnél vesszük hasznát, hanem például az ételek tárolását, csomagolását is megkönnyíti. Azonban előfordulhat, hogy éppen nincs elegendő mennyiség kéznél. Mutatjuk, mivel helyettesítheted!

Zsiradék és liszt

Kezdjük a legkézenfekvőbb helyettesítővel: a zsiradék és a liszt kombója a sütőpapír tökéletes alternatívája. (Na jó, mosogatás szempontjából nem igazán…) Hogy milyen zsiradékot választasz, a sütni kívánt ételtől és a főzési, étkezési szokásaidtól is függ. Mehet a tepsibe, edénybe zsír, margarin, vaj, kókuszzsír vagy olaj. Ha folyékony tészta kerül a tepsibe, a zsiradék felvitele után hintsd meg liszttel vagy zsemlemorzsával a sütőedényt.

Fontos, hogy csak vékony rétegbe vidd fel az edény oldalára a zsiradékot, mert nehézzé, zsíros ízűvé teheti az ételt, ha túl vastagon kened.

Alufólia

Ha elfogy a sütőpapír, szuper alternatíva az alufólia: hőálló, megfizethető, és szinte biztos, hogy találsz otthon egy gurigával. A lehetőségek végtelenek ezzel a helyettesítővel: jó segítség főzéskor, sütéskor és tárolásra is remek. Fóliával díszítheted a desszerteket; segít megakadályozni, hogy a krém lecsöpögjön. Az alufólia segítségével tisztán tarthatod a sütőt: a formákat, tepsiket akár be is csomagolhatod vele, így elkerülheted, hogy a szennyeződés az edényre égjen.

Az alufólia nem tapadásmentes, így fennáll annak a veszélye, hogy az étel ráragad. Ezt megelőzheted, ha egy kevés olajjal átkened a felületét.

Mivel az alufólia gyorsabban vezeti a hőt, előfordulhat, hogy gyorsabban elkészül az étel, ezzel számolj, amikor főzöl, sütsz.

Alufóliában kínálhatjuk is a süteményt / Fotó: Shutterstock
Alufóliában kínálhatjuk is a süteményt / Fotó: Shutterstock

Pauszpapír

Ha van otthon áttetsző, másoláshoz, műszaki rajhoz, dekoráláshoz használt pauszpapír, máris megvan a sütőpapír „helyettese”. Állaga ugyanis nagyon hasonló a sütőpapírhoz, csak vékonyabb. Használat előtt a pauszpapír mindkét oldalát kend meg olajjal vagy zsírral, vajjal. Nyújthatsz rajta tésztát, és akár együtt is beteheted a sütőbe, de hús alá is kiváló. Egyetlen hátránya, hogy csak 200 fokig hőálló.

Szilikon sütőpapír, sütőlap

Szilikon papírral bátran helyettesíthetjük a sütőpapírt. Ha szilikonnal bevont, elmosható sütőlapot vásárolsz, pénzt takarítasz meg és kíméled a környezeted is: egyszeri beruházás, és sokáig használható. Könnyen tisztítható, kevés helyet foglal. Mivel a szilikonpapír és a szilikon sütőlap felülete is tapadásmentes, nem kell zsiradékot használni sütéskor. Remekül lehet rajta tésztát sodorni, dagasztani.

Amire figyelj: a szilikonos sütőlap vastagabb, mint a sütőpapír, így sokat elnyel a tepsi melegéből. A tespi nem tudja átadni a hőt, ezért a tészta alja nem sül ropogósra, miközben a teteje már aranybarna lehet. Ez különösen a kekszeknél, és az olyan kényes süteményeknél, mint a habcsók, a macaron vagy a babapiskóta lehet probléma.

A színes szilikon sütőlapok jó befektetésnek bizonyulnak / Fotó: Shutterstock
A színes szilikon sütőlapok jó befektetésnek bizonyulnak / Fotó: Shutterstock

Viaszpapír

A viaszpapír mindkét oldalán viaszbevonat van, amely megakadályozza, hogy az étel letapadjon. Emellett nedvességálló és olcsóbb is, mint a sütőpapír, így az ételek higiénikus tároláshoz tökéletes. Mire használhatod? Megakadályozhatod a jégkristályok képződését, ha viaszpapírt teszel közvetlenül a fagylaltra, majd úgy teszed rá a tetőt és teszed be a fagyasztóba. A hűtőszekrény polcait is kibélelheted viaszpapírral, így ha kiömlik az étel, egyszerűen csak kicseréled egy másikra. A viaszpapírban csomagolt sajt tovább friss marad, megóvja az ételeket a kiszáradástól.
Ha azt szeretnéd, hogy ne tapadjon a tészta az asztallaphoz, nyújtáshoz használj viaszpapírt.

Az egyetlen dolog, amire igazából nem jó a viaszpapír, az a sütés, ugyanis nem hőálló. Alacsony az olvadáspontja, és ha túlmelegszik, az olvadó viasz szennyezheti az ételt.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.