A tarhonyatésztát liszt, só, víz és tojás alkotja, ugyanúgy, mint a csipetkét. Az eredeti szegedi tarhonya fél kiló liszt, egy tojás, só és víz hozzáadásával készül, de a tojás mennyiségében, a liszt finomságában eltérnek az egyes receptet.
Tarhonyát fogyasztanak Dél-Németországban és Törökországban is, farfel néven az askenázi zsidó konyha fontos körete. A tarhonyához alakban hasonló, de búzadarából készül az izraeliek ptitim nevű étele, melyet manapság Amerikában trendi éttermekben szolgálnak fel.
Eleink a kemény tésztát reszelték, de készülhetett kézzel is, késsel vagdosva, tenyérrel deszkán gömbölygetve. A tarhonyát méret szerint a tarhonyaszitával osztályozták. A kész tarhonya két napig a napon száradt, a meleg időjárást tarhonyaszárító időnek is nevezték.
Manapság inkább géppel készítik.
A gépi vagy kézi tarhonyát általában olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve puhára főzzük.
A tarhonya valószínűleg török közvetítéssel került hozzánk. Már a 17. századtól van írásos nyoma, de az 1800-as évektől terjedt el széles körben. Hagyományosan nyáron készítették, hiszen ilyenkor volt alkalmas az időjárás a nagy mennyiségű tarhonya kiszárítására. A kész, száraz tarhonyát fogyasztásig vászonzacskóban tartották a kamrában.
Olcsó étel a tarhonyaleves ehhez kis szalonnán lepirítjuk a tarhonyát, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel.
Zöldséglevesek, például zöldbableves tartalmasabbá tételére is használhatjuk.
Sok helyen a lecsó elképzelhetetlen tarhonya nélkül, csakúgy, mint a jóféle borjúpaprikás vagy marhapörkölt hiszen a tarhonya leggyakoribb felhasználása a pörkölt jellegű, szószos ételek körítése.
Nagy klasszikus a pásztortarhonya, ami leggyakrabban bográcsban készül, de télen sem kell lemondanunk erről a kiadós, gazdag, magyaros egytálételről.
Egytálételeket is készíthetnünk belőle idényzöldségekkel, tavasszal spárgával, télen sütőtökkel, és jól áll neki egy kis pirított sonka. Különleges ételek mellé is nyugodtan fogyaszthatunk tarhonyát, például e mellé a sokbabos marhahúsos különlegesség mellé is készíthető saláta, úgy a tarhonya is nagyon finom hidegen friss zöldségekkel.
A bátrabbak tejjel és cukorral is felfőzhetik, vaníliával, citrommal ízesíthetik, és gyümölcsöket belekockázva desszertként fogyaszthatják, vagy akár finom felfújtnak is elkészíthetik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.