Alaposan mosd meg az almákat, és kiszúróval távolítsd el a magházukat, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak.
Az üregekbe kanalazz tetszőleges tölteléket, majd ültesd az almákat tűzálló tálba vagy sütőpapírral leterített tepsibe, és süsd őket a 200 fokra előmelegített sütő középső részében 25-30 percig. A sütési idő az almák nagyságától függően változhat.
A tálba vagy tepsibe helyezés előtt vágd egyenesre az alma alját, hogy sütés közben stabilan álljon.
Több finomság fér bele, ha megskalpolod, és üreget vájsz bele a töltelék számára.
Sült almát régen csak téli tárolásra alkalmas fajtákból készítettek. Ezek a nyári almákhoz képest több savat tartalmaznak, és savanykás ízükhöz jól illenek az édes töltelékek és szószok.
Kezdetben az almát a magházával együtt, egészben sütötték mindaddig, amíg a héja megrepedt. Ekkor kivették, megszórták cukorral és azonnal fogyasztották. Manapság se szeri, se száma a különféle változatoknak. A dióval, mandulával, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel megtömött sült almát téli estéken forralt borral, punccsal kínálhatod. Akár a tölteléket is megbolondíthatod alkohollal.
A mézes diós töltelékeket az adventi sütéshez használt fűszerekkel – fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, vaníliával – ízesítheted.
Édesszájúként a kedvenc dzsemedet is a kivájt almába töltheted.
Kísérletező típus vagy? Alkoss krémsajtos vagy camembert-es tölteléket!
A gyerekek imádják vaníliás öntettel, a felnőttek díjazzák a borsodót.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.