Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Az első húsétel, amit készítettem, a fasírozott volt. Jó anyám gyakran sütötte rúdban, azaz egyben, én inkább pogácsákat formázok belőlük. Egy biztos: akár így, akár úgy készítem, a fűszeresdoboz ilyenkor főszereplő a munkaasztalon.

Mikor még nem bloggerként boldogítottam a Mindmegette tisztelt Olvasóközönségét, saját receptekkel bombáztam a szerkesztőséget. Mondjuk bombariadóra nem volt szükség, miután mindössze két receptre futotta erőmből - ebből az egyik a fűszeres fasírt volt. A készítés módja azóta sem igen változott, néhány fortélyt viszont megtanultam időközben, és persze a fotómasina is képbe került – mostani írásom tehát afféle update-nek tekinthető. Az „újrasütéssel”, vagyis az újraközléssel mégis elsősorban a teljesen kezdőket szeretném bátorítani: egyszerűen elkészíthető, remek ételről van szó, amely hidegen-melegen, hidegben-melegben, magában vagy feltétként, gyereknek vagy felnőttnek... mindenhogy nagyon finom. Szóval nem érdemes faséban lenni a fasírttal. :)

Sertés kontra szója

Amiért külön szeretem a fasírtot, hogy bár húsétel, mégsem színtiszta hús: a zsömle, a morzsa és a hagyma egészséges irányba billentik az arányokat - pláne ha az egész szójából készül. :) (Mondjuk azért elgondolkodtató a szója horribilis fehérjetartalma: 100 grammra vetítve 45 gramm, emellett a szójanövény a génmódosítás egyik leggyakoribb alanya, de ettől függetlenül is gyakran röppennek fel hírek a szójafogyasztás esetleges káros hatásairól, miközben állítólag nagyon egészséges eledel – nem tudom, ezek után mit gondoljak...)

 

Tölthetjük is a fasírtokat: ez esetben egy kis szál, nem túl kemény füstölt kolbászt vékonyan karikázzunk fel.
Tölthetjük is a fasírtokat: ez esetben egy kis szál, nem túl kemény füstölt kolbászt vékonyan karikázzunk fel.

A fasírt többféle darált húsból készülhet – nekem már „megvolt” a pulyka, a marha, a sertés-marha vegyesen, legjobban mégis a tisztán sertéshúsos változat ízlik. A darált húst előre csomagolva vagy a kedvenc hentesünknél vehetjük meg, de a nyers hús otthon is ledarálható – ez a legtutibb -, mi ilyenkor sertéslapockát vagy -combot kérünk.

Mi kell a konyhából?

- mély keverőtál
- egy másik mély tál
- gyúródeszka (hogy ne az asztalt kelljen sikálni)
- olajsütő (fritőz), mély serpenyő vagy lábos
- citromreszelő
- szalvétával terített tálca a sütésre váró fasírtoknak
- szalvétával terített tálca a megsült fasírtoknak :)

Mi kell a fasírthoz? (kb. 12-15 pogácsához)

- 50-60 dkg darált sertéshús
- 2 egész tojás
- 2 szikkadt fehér vagy magos zsömle, vagy ennek megfelelő súlyú, lehéjazott fehér- vagy magoskenyér-szelet
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 3-6 gerezd fokhagyma
- tej
- zsemlemorzsa
- liszt
- étolaj
- fűszerek: só, pirospaprika, őrölt fekete- és fehérbors, majoránna, őrölt kömény, pici kristálycukor
Tölthetjük is a fasírtokat: ez esetben egy kis szál, nem túl kemény füstölt kolbászt vékonyan karikázzunk fel.

Hogy lesz ebből fasírt?

(Célszerű a masszát előző nap este elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.) Kezdjük a zsömlékkel: annyi tejet öntünk rájuk, hogy félig ellepje őket, jól belenyomkodjuk, majd félretesszük, hadd ázzon.

 

Keserű a fokhagyma levele? Ki vele!
Keserű a fokhagyma levele? Ki vele!

 

Jöhetnek a hagymák – nem árt résen lenni, mert sajnos mind gyakrabban fordul elő, hogy a vöröshagyma megkeseredik, a fokhagyma meg megzöldül az olajban – nem tudom, mi történt a zöldségekkel. Pedig a fokhagymának most már mindig kiveszem a sziklevelét, mert azt olvastam, hogy attól is keserűvé válhat az étel. Szóval... a héjuktól megszabadított hagymákat külön-külön finomra reszeljük (nem baj, ha egy-két nagyobb darab is belekerül). Ezután kislábosban olajat melegítünk, belekanalazzuk a reszelt vöröshagymát, és folyamatosan kevergetve sárgulásig (kb. 2 percig) pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és szűk 1 percig folytatjuk a pirítást, majd levesszük a tűzről.

 

Paprika, na az van benne :)
Paprika, na az van benne :)

Ekkor lép a színre a hűtőben csücsülő darált hús (na ez egy igazi pistucos képzavar volt) :). Hozzáadjuk a tejben ázott, kinyomkodott zsömlét/kenyeret, a megpirított hagymát, ráütjük a tojásokat, és az egészet szépen eldolgozzuk, az esetleg egyben maradt nagyobb zsömledarabokat széttépjük. A fűszereken a sor (zárójelben az általam adagolt mennyiségek): só (3 teáskanál), pirospaprika (3 csapott evőkanál), fekete- és fehérbors (1,5-1,5 teáskanál), majoránna (2 teáskanál), őrölt kömény (1 teáskanál), végül egy nagy csipetnyi kristálycukor.

Fejmosásszerű mozdulatokkal alaposan elkeverjük a pépet, majd annyi zsemlemorzsát teszünk hozzá (5-10 dkg), hogy kezelhető állagú, nem túl lágy masszát gyúrhassunk belőle. Fontos, hogy jól kidolgozzuk (természetesen kézzel), ne legyen nyúlós.

 

Ez a kolbászos verzió lesz
Ez a kolbászos verzió lesz

 

Lefeküdt, alunni vágy

A húsmasszát éjszakára (de legalább egy-két órára) bedugjuk a hűtőbe, mi pedig elhúzunk a hálószobába, vagy iszunk egy fröccsöt. :) Másnap reggel a megszikkadt hústömegből zölddiónyi darabokat szaggatunk, s előbb gombócot, majd a két tenyerünk között csapkodva pogácsát formázunk belőlünk. Ne legyenek nagyok a pogácsák: egyrészt úgy nehezen sül át, másrészt nem fogja ellepni az olaj (sütés közben jócskán megduzzad), ami főleg a fritőznél gond, ahol balesetveszélyes a fordítgatás.

 

Olajozásra várva
Olajozásra várva

 

Végül a nyers pogácsákat lisztbe forgatjuk, és körös-körül meglapogatjuk, hogy mindenhol egyenletesen befedje. Közvetlenül sütés előtt újra meglisztezzük a fasírtokat.

Olajat a tűzre!

...Persze ne közvetlenül, hanem mondjuk egy fritőz segítségével. :) Szerintem ez az optimális sütési mód, mivel így nem vesz fel sok olajat a fasírt, és szépen, egyenletesen sül (170 fokon, kb. 8 percig sütöm, egyszerre 4 fasírtot teszek a kosárba). Serpenyőben vagy lábosban is készíthető, de akkor gyakran forgassuk meg, és sűrűn locsolgassuk a forró olajjal.

Pogácsaformázás helyett olajazott őzgerincformába is tölthetjük a masszát: ekkor sütőben, erős tűzön sütjük oly módon, hogy időnként kiöntjük alóla a képződő levet (kézre vigyázz!). Bármelyik módszert követjük is, addig süssük a fasírtot, amíg szép sötétbarna-vörösesbarna lesz a színe.

 

 

Persze számos más módon is elkészíthető a fasírt – legutóbb például füstöltkolbász-karikákat nyomtam a pogácsákba -, tessék körülnézni itt a Mindmegettén! A fasírthoz illő főzelékek, köretek (rizs, burgonya, zöldség...), mártások (paradicsom, mustár, tartár...) választéka szinte végtelen, de magában, egy szelet kenyérrel is kitűnő pocaktöltő.

Sikeres sütést és jó étvágyat kíván:

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.