Zsemlegombóc
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Világkonyha

Mire használjuk a legjobb indiai fűszereket? 5 szuper recepttel

Indiában használják a legtöbb és legerősebb fűszert. Most bemutatjuk a legismertebbeket, és ajánlunk néhány gyorsan elkészíthető helyi fogást is.

A kész keverékeket, például a curryt vagy a garam masalát az indiai háziasszonyok és a szakácsok maguk állítják össze. Persze ki-ki a saját titkos receptje alapján. A fűszernövényeket nemcsak ízük, aromájuk és illatuk alapján választják ki, hanem azt is figyelembe veszik, hogyan hatnak az egészségre.

 

Melyik mire való?

A csípős borsot húsok tartósítására, valamint pácolásra használják, szinte minden ételben megtalálható.

A kurkuma is jellegzetes fűszernövényük: főként színezésre alkalmas, a curry elengedhetetlen alapanyaga.

 

Indiában a fűszerek királynője a kardamom: elsősorban édességekhez illik, de például köhögést vagy erős fejfájást is orvosolnak vele.

A fahéj főleg húsok és rizses fogások ízesítője.

 

Indiai fűszerek
Indiai fűszerek

 

A szegfűszeget nemcsak desszertekbe, de rizshez és húsokhoz is adják.

A gyömbér szinte minden indiai zöldség- és húsételben megtalálható, csakúgy mint a hagyma és a fokhagyma.

A babérlevél nagysága és íze eltér az itthon megszokottól, sőt, olajat is préselnek belőle, amely idegnyugtató hatású.

 

A currypor legalább harmincféle, finomra őrölt fűszerből áll, mint például: kurkuma, koriander, Cayenne-bors, szegfűszeg, kassziafahéj, valamint szerecsendió-virág.

A garam masala klasszikus változatát köményből, édesköménymagból, fekete borsból, kardamomból, fahéjból és szegfűszegből készítik.

 

A tandoori masalában az előbbihez képest még fokhagyma, gyömbér, hagyma és Cayenne-bors is található, azonban ennek is számos, tájegységenként más és más változata létezik, például koriandert, görögszénát, mustármagot is tartalmazhat.

Nálunk az egzotikus ízesítők ázsiai fűszerüzletekben, bio- és reformboltokban, esetenként hipermarketekben szerezhetők be.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.