Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Világkonyha

Mire használjuk a legjobb indiai fűszereket? 5 szuper recepttel

Indiában használják a legtöbb és legerősebb fűszert. Most bemutatjuk a legismertebbeket, és ajánlunk néhány gyorsan elkészíthető helyi fogást is.

A kész keverékeket, például a curryt vagy a garam masalát az indiai háziasszonyok és a szakácsok maguk állítják össze. Persze ki-ki a saját titkos receptje alapján. A fűszernövényeket nemcsak ízük, aromájuk és illatuk alapján választják ki, hanem azt is figyelembe veszik, hogyan hatnak az egészségre.

 

Melyik mire való?

A csípős borsot húsok tartósítására, valamint pácolásra használják, szinte minden ételben megtalálható.

A kurkuma is jellegzetes fűszernövényük: főként színezésre alkalmas, a curry elengedhetetlen alapanyaga.

 

Indiában a fűszerek királynője a kardamom: elsősorban édességekhez illik, de például köhögést vagy erős fejfájást is orvosolnak vele.

A fahéj főleg húsok és rizses fogások ízesítője.

 

Indiai fűszerek
Indiai fűszerek

 

A szegfűszeget nemcsak desszertekbe, de rizshez és húsokhoz is adják.

A gyömbér szinte minden indiai zöldség- és húsételben megtalálható, csakúgy mint a hagyma és a fokhagyma.

A babérlevél nagysága és íze eltér az itthon megszokottól, sőt, olajat is préselnek belőle, amely idegnyugtató hatású.

 

A currypor legalább harmincféle, finomra őrölt fűszerből áll, mint például: kurkuma, koriander, Cayenne-bors, szegfűszeg, kassziafahéj, valamint szerecsendió-virág.

A garam masala klasszikus változatát köményből, édesköménymagból, fekete borsból, kardamomból, fahéjból és szegfűszegből készítik.

 

A tandoori masalában az előbbihez képest még fokhagyma, gyömbér, hagyma és Cayenne-bors is található, azonban ennek is számos, tájegységenként más és más változata létezik, például koriandert, görögszénát, mustármagot is tartalmazhat.

Nálunk az egzotikus ízesítők ázsiai fűszerüzletekben, bio- és reformboltokban, esetenként hipermarketekben szerezhetők be.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.