A kész keverékeket, például a curryt vagy a garam masalát az indiai háziasszonyok és a szakácsok maguk állítják össze. Persze ki-ki a saját titkos receptje alapján. A fűszernövényeket nemcsak ízük, aromájuk és illatuk alapján választják ki, hanem azt is figyelembe veszik, hogyan hatnak az egészségre.
Melyik mire való?
A csípős borsot húsok tartósítására, valamint pácolásra használják, szinte minden ételben megtalálható.
A kurkuma is jellegzetes fűszernövényük: főként színezésre alkalmas, a curry elengedhetetlen alapanyaga.
Indiában a fűszerek királynője a kardamom: elsősorban édességekhez illik, de például köhögést vagy erős fejfájást is orvosolnak vele.
A fahéj főleg húsok és rizses fogások ízesítője.
A szegfűszeget nemcsak desszertekbe, de rizshez és húsokhoz is adják.
A gyömbér szinte minden indiai zöldség- és húsételben megtalálható, csakúgy mint a hagyma és a fokhagyma.
A babérlevél nagysága és íze eltér az itthon megszokottól, sőt, olajat is préselnek belőle, amely idegnyugtató hatású.
A currypor legalább harmincféle, finomra őrölt fűszerből áll, mint például: kurkuma, koriander, Cayenne-bors, szegfűszeg, kassziafahéj, valamint szerecsendió-virág.
A garam masala klasszikus változatát köményből, édesköménymagból, fekete borsból, kardamomból, fahéjból és szegfűszegből készítik.
A tandoori masalában az előbbihez képest még fokhagyma, gyömbér, hagyma és Cayenne-bors is található, azonban ennek is számos, tájegységenként más és más változata létezik, például koriandert, görögszénát, mustármagot is tartalmazhat.
Nálunk az egzotikus ízesítők ázsiai fűszerüzletekben, bio- és reformboltokban, esetenként hipermarketekben szerezhetők be.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.