Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A scone nem más, mint az angol ötórai tea jelképe. Az Anne Russel bedfordi hercegnő által megálmodott és létrehozott, ma már nemzeti intézménynek számító köztes étkezés elengedhetetlen eleme a pogácsára emlékeztető édes sütemény, amely már a X. század óta az angolszász gasztronómia részét képezi.

A scone nem egy bonyolult finomság, valószínűleg azért nem is találkozunk vele túl gyakran, mivel nem rendelkezik hívogató külsővel és az alapanyagok, valamint az elkészítés módja sem kecsegtet egyedülálló gasztronómiai élménnyel. Ám az omlós tésztájú sütemény nem magában kell, hogy megragadjon minket. A scone-élmény nem lehet teljes friss tejszínhab vagy tejszínkrém és valamilyen lekvár, friss gyümölcs nélkül. Ebben a felállásban már valóban élményszámba megy a scone.

Az édes pogácsa otthoni elkészítése nem bonyolult. Az alap egy vajjal vagy más zsiradékkal készített, sütőporos tészta, amelyet ízesíthetünk vaníliával, kardamommal, egy kevés őrölt fahéjjal vagy szegfűborssal. A tésztát gazdagíthatjuk mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, a liszt egy résztét lecserélhetjük valamilyen darát csonthéjasra is. A viszonylag sűrű tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsire ültetve a 180-190 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük.

 

 

A kész süteményeket rácsra ültetve hagyjuk kihűlni, majd reggelihez, uzsonnára, tízórai gyanánt vagy épp egy klassz ötórai tea mellé fogyasztjuk el.

A scone klasszikus gyümölcsének számít a málna, de eperrel, vagy más bogyós gyümölccsel is kínálhatjuk. Ha frissiben, melegen esszük, akkor jó minőségű házi vajjal is kitűnő, sőt egy másik angol klasszikussal is érdemes összehozni, s ez a lemon curd, a selymes és lágy citromkrém. Aki nem szereti a gyümölcsös ízeket, az se búsuljon, a scone-t nyugodtan ehetjük csokoládékrémmel, de különféle nugátokat, mogyorókrémeket és karamellkrémet is kenhetünk a scone tésztájára.

Trifle nyári gyümölcsökkel >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.