A scone nem egy bonyolult finomság, valószínűleg azért nem is találkozunk vele túl gyakran, mivel nem rendelkezik hívogató külsővel és az alapanyagok, valamint az elkészítés módja sem kecsegtet egyedülálló gasztronómiai élménnyel. Ám az omlós tésztájú sütemény nem magában kell, hogy megragadjon minket. A scone-élmény nem lehet teljes friss tejszínhab vagy tejszínkrém és valamilyen lekvár, friss gyümölcs nélkül. Ebben a felállásban már valóban élményszámba megy a scone.
Az édes pogácsa otthoni elkészítése nem bonyolult. Az alap egy vajjal vagy más zsiradékkal készített, sütőporos tészta, amelyet ízesíthetünk vaníliával, kardamommal, egy kevés őrölt fahéjjal vagy szegfűborssal. A tésztát gazdagíthatjuk mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, a liszt egy résztét lecserélhetjük valamilyen darát csonthéjasra is. A viszonylag sűrű tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsire ültetve a 180-190 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük.
A kész süteményeket rácsra ültetve hagyjuk kihűlni, majd reggelihez, uzsonnára, tízórai gyanánt vagy épp egy klassz ötórai tea mellé fogyasztjuk el.
A scone klasszikus gyümölcsének számít a málna, de eperrel, vagy más bogyós gyümölccsel is kínálhatjuk. Ha frissiben, melegen esszük, akkor jó minőségű házi vajjal is kitűnő, sőt egy másik angol klasszikussal is érdemes összehozni, s ez a lemon curd, a selymes és lágy citromkrém. Aki nem szereti a gyümölcsös ízeket, az se búsuljon, a scone-t nyugodtan ehetjük csokoládékrémmel, de különféle nugátokat, mogyorókrémeket és karamellkrémet is kenhetünk a scone tésztájára.
Trifle nyári gyümölcsökkel >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.