Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A scone nem más, mint az angol ötórai tea jelképe. Az Anne Russel bedfordi hercegnő által megálmodott és létrehozott, ma már nemzeti intézménynek számító köztes étkezés elengedhetetlen eleme a pogácsára emlékeztető édes sütemény, amely már a X. század óta az angolszász gasztronómia részét képezi.

A scone nem egy bonyolult finomság, valószínűleg azért nem is találkozunk vele túl gyakran, mivel nem rendelkezik hívogató külsővel és az alapanyagok, valamint az elkészítés módja sem kecsegtet egyedülálló gasztronómiai élménnyel. Ám az omlós tésztájú sütemény nem magában kell, hogy megragadjon minket. A scone-élmény nem lehet teljes friss tejszínhab vagy tejszínkrém és valamilyen lekvár, friss gyümölcs nélkül. Ebben a felállásban már valóban élményszámba megy a scone.

Az édes pogácsa otthoni elkészítése nem bonyolult. Az alap egy vajjal vagy más zsiradékkal készített, sütőporos tészta, amelyet ízesíthetünk vaníliával, kardamommal, egy kevés őrölt fahéjjal vagy szegfűborssal. A tésztát gazdagíthatjuk mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, a liszt egy résztét lecserélhetjük valamilyen darát csonthéjasra is. A viszonylag sűrű tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsire ültetve a 180-190 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük.

 

 

A kész süteményeket rácsra ültetve hagyjuk kihűlni, majd reggelihez, uzsonnára, tízórai gyanánt vagy épp egy klassz ötórai tea mellé fogyasztjuk el.

A scone klasszikus gyümölcsének számít a málna, de eperrel, vagy más bogyós gyümölccsel is kínálhatjuk. Ha frissiben, melegen esszük, akkor jó minőségű házi vajjal is kitűnő, sőt egy másik angol klasszikussal is érdemes összehozni, s ez a lemon curd, a selymes és lágy citromkrém. Aki nem szereti a gyümölcsös ízeket, az se búsuljon, a scone-t nyugodtan ehetjük csokoládékrémmel, de különféle nugátokat, mogyorókrémeket és karamellkrémet is kenhetünk a scone tésztájára.

Trifle nyári gyümölcsökkel >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.