Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a cékláról. Pontosabban elkönyveltük bébiételként, nyilvántartjuk savanyúságként és tovább nem is tervezünk vele. Holott a cékla izgalmas, sokféleképpen felhasználható alapanyag. Lehet belőle saláta, leves, főétel, köret, sőt még desszert is.

A cékla előkészítése ugyan némileg macerásabb az átlag zöldségpucolásnál, de ha van egy pár gumikesztyűnk és egy kötényünk, amit nem sajnálunk, akkor már semmi sem állít meg, hogy végigpróbálgassuk a céklás ételeket.

A cékla nem csak savanyúság és bébiétel
A cékla nem csak savanyúság és bébiétel
Előételként

A savanyúságok mellett a cékla salátának is kitűnő. A lengyeleknél reszelt céklát kínálnak szinte mindenhez, de nekünk bőven elég, ha a vegyes, sokféle zöldből és zöldségből álló salátánkba teszünk egy-két maroknyi reszelt céklát. Ezt a gumót carpacciónak is elkészíthetjük. A marinírozott (savanyított) céklát vékonyra szelve előételként kínáljuk. A levesek kapcsán megint a lengyel és az orosz konyhához érdemes fordulni egy jó borscs receptért. A húsleves alapon születő, gazdag, aromás céklaleves ideális téli fogás: náthaűző, testet-lelket átmelengető leves, amelyet sokszor nem is tányérból fogyasztanak, hanem pohárból kortyolnak el.

Céklaleves
Céklaleves
Főételként

A cékla a főételek mellett is megtalálja a helyét. Egyfelől a salátákban van jelen, másrészt a különféle mártásokhoz, kencékhez is adhatjuk. Ilyen a céklával gazdagított torma vagy épp a fűszeres céklakrém, amely a tányérhúsokhoz, natúr sült húsok mellé is nyugodtan kínálható. A céklát tepsiben is lesüthetjük, ideális köret, hiszen nem csak finom, rendkívül egészséges is. Céklával készíthetünk rizottót, adhatjuk különféle rakott fogásokhoz, zöldségköretekhez is.

A reszelt cékla feldobja a salátát
A reszelt cékla feldobja a salátát
Desszertként

Meglepő mód, a céklának a desszertek, sütemények alapanyagai között is megvan a maga elismert helye és szerepe. A cékla tökéletes unterman minden csokoládés süteményhez. Édességének, beltartalmának és a benne lévő folyadéknak köszönhetően egészségtudatos és rendkívül finom sütemények készíthetők vele. A céklával készített süteményekbe kevesebb zsiradék és cukor kell, s a céklás sütemények íze meglepően mély és telt lesz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.