Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a cékláról. Pontosabban elkönyveltük bébiételként, nyilvántartjuk savanyúságként és tovább nem is tervezünk vele. Holott a cékla izgalmas, sokféleképpen felhasználható alapanyag. Lehet belőle saláta, leves, főétel, köret, sőt még desszert is.

A cékla előkészítése ugyan némileg macerásabb az átlag zöldségpucolásnál, de ha van egy pár gumikesztyűnk és egy kötényünk, amit nem sajnálunk, akkor már semmi sem állít meg, hogy végigpróbálgassuk a céklás ételeket.

A cékla nem csak savanyúság és bébiétel
A cékla nem csak savanyúság és bébiétel
Előételként

A savanyúságok mellett a cékla salátának is kitűnő. A lengyeleknél reszelt céklát kínálnak szinte mindenhez, de nekünk bőven elég, ha a vegyes, sokféle zöldből és zöldségből álló salátánkba teszünk egy-két maroknyi reszelt céklát. Ezt a gumót carpacciónak is elkészíthetjük. A marinírozott (savanyított) céklát vékonyra szelve előételként kínáljuk. A levesek kapcsán megint a lengyel és az orosz konyhához érdemes fordulni egy jó borscs receptért. A húsleves alapon születő, gazdag, aromás céklaleves ideális téli fogás: náthaűző, testet-lelket átmelengető leves, amelyet sokszor nem is tányérból fogyasztanak, hanem pohárból kortyolnak el.

Céklaleves
Céklaleves
Főételként

A cékla a főételek mellett is megtalálja a helyét. Egyfelől a salátákban van jelen, másrészt a különféle mártásokhoz, kencékhez is adhatjuk. Ilyen a céklával gazdagított torma vagy épp a fűszeres céklakrém, amely a tányérhúsokhoz, natúr sült húsok mellé is nyugodtan kínálható. A céklát tepsiben is lesüthetjük, ideális köret, hiszen nem csak finom, rendkívül egészséges is. Céklával készíthetünk rizottót, adhatjuk különféle rakott fogásokhoz, zöldségköretekhez is.

A reszelt cékla feldobja a salátát
A reszelt cékla feldobja a salátát
Desszertként

Meglepő mód, a céklának a desszertek, sütemények alapanyagai között is megvan a maga elismert helye és szerepe. A cékla tökéletes unterman minden csokoládés süteményhez. Édességének, beltartalmának és a benne lévő folyadéknak köszönhetően egészségtudatos és rendkívül finom sütemények készíthetők vele. A céklával készített süteményekbe kevesebb zsiradék és cukor kell, s a céklás sütemények íze meglepően mély és telt lesz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.