Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A szegényesebb téli zöldségkínálat egyik kedvelt alapanyaga a jóízű póréhagyma, amely egyaránt kitűnő a hétvégi omlettbe, vagy bármelyik salátába, de ízletes hagymakrémlevest is készíthetünk belőle.

Az emberiség póréhagyma iránti rajongása nem új keletű, már az ókorban is kedvelt alapanyaga volt az asszíroknak, az egyiptomiaknak és a zsidóknak is, akik az Egyiptomból való meneküléskor kevés dolog hátrahagyását sajnálták, de speciel a póréhagymáért fájt a szívük.

Nem is csoda, hiszen a póréhagyma zseniális alapanyag. Jó ízű, nem csípős, könnyen dinsztelődik, hamar egészen krémes állagot képes felvenni, nyersen is finom. A vörös- vagy lila hagymát igénylő fogások, ételek esetében célszerű a póréhagymát is kipróbálni, körözöttben vagy más krémben, salátában, ragukban, levesekben, rakottasokban is megállja a helyét.

A zöldséges tésztához sokkal jobban passzol a póré, mint a vöröshagyma
A zöldséges tésztához sokkal jobban passzol a póré, mint a vöröshagyma

Krémleves póréból

Édeskés ízének és krémes állagának köszönhetően a dinsztelt póréhagyma kitűnő alapja a különféle hagymaleveseknek. Lehet önmagában felhasználni, de az is izgalmas eredményre vezethet, ha minél többféle hagymából állítjuk össze a levesünket. A sajtkrémlevesekhez, zöldségkrémlevesekhez is nyugodtan adható, nem csak mint a leves egyik alkotóeleme, hanem feltétként, betétként is kínálhatjuk a finoman dinsztelt póréhagyma-karikákat.

Bármilyen krémleveshez tökéletes betét a póré
Bármilyen krémleveshez tökéletes betét a póré
Póréhagyma töltelékbe, rakottasokba álmodva

A póréhagyma jó választás lehet, ha hagymás, de nem ütősen hagymás töltelékeket szeretnénk készíteni, a fogásban a sütéskor keletkező gőz és hő pont elegendő, hogy kellemesen megpuhuljon a hagyma. Nagyon jó partnere a tojásnak, így bármilyen tojásos töltelékhez, tojásos ételhez érdemes adni. Omlett, frittata, tortilla, tojásos töltelékkel készített pite, galette vagy quiche mind-mind olyan fogás, amelyhez jó választás lehet a póréhagyma.

A sós piték kiváló feltéte lehet, akár virslivel
A sós piték kiváló feltéte lehet, akár virslivel
Raguk póréhagymával

Lágy ízének köszönhetően nem csak a krémlevesekben van otthon a póréhagyma, hanem a különféle raguk alapjául is szolgálhat. Kifejezetten jó választás lehet zöldséges raguk esetében vagy szárnyasból, halból készült fogásoknál.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.