Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Zöldség

Rebarbara, a legjobb zöldség desszertekhez - receptek és tippek

Rebarbarás-szamócás pite
Zöldség létére süteményekben, desszertekben, kompótban kívánkozik asztalunkra, és zölden vagy pirosan, gyümölcs szerepben tetszelegve keresi az eper társaságát a tányéron és a befőttesüvegben.
A piacon veszed?

Vásárlás előtt érdemes belevájni kicsit a körmödet – ha nedvezik a nyoma, akkor biztosan friss. Van zöld levélnyelű és zöld húsú, piros levélnyelű és zöld húsú, valamint piros levélnyelű és piros húsú rebarbara. A piros nyelűek kevésbé savanyúak.

Tippek rebarbarához >>>
Tippek rebarbarához >>>
Magad szeded?

Ne vágd, hanem csavarva tépd le a tőről a levélnyelet a talaj közelében. Hetenként legfeljebb 3-4 levelet törj le egy növényről, és júliustól hagyd pihenni a rebarbarádat, hogy erőt gyűjtsön.

Rebarbarás-szamócás pite >>>
Rebarbarás-szamócás pite >>>
Fogyasztható-e a levele?

Néhol salátába, paradicsomos káposztába, kelkáposzta-főzelékbe teszik a színe és az íze kedvéért, vagy a szőlő- és a káposztalevélhez hasonlóan húsos tölteléket göngyölnek bele. Ezeket a példákat inkább ne kövesd, mert a rebarbara hatóanyagai közül az egészségre nagy mennyiségben káros oxálsav, illetve az antrakinon vegyületek főleg a levélben találhatók.

Hogyan tárolhatod?

Ha csak később tudod feldolgozni, amit hazavittél, távolítsd el a leveleket, mert sok tápanyagot elszívnak. Ezután a levélnyelek nedves konyharuhába göngyölve akár 1 hétig is frissen tarthatók a hűtő zöldségesfiókjában. Bespájzolhatsz a szezon utánra is, ha a megtisztított és 2-3 cm-esre feldarabolt rebarbarát tálcán lefagyasztod, majd zárható mélyhűtőtasakokba porciózod. Így 9 hónapig bármikor előveheted és kiolvaszthatod. Felengedés után azonban kicsit puhább lesz, mint a friss.

Rebarbaratorta >>>
Rebarbaratorta >>>
Hogyan tisztítsd meg?

Vágd le a leveleket és az alsó végeket, majd mosd meg a szárakat, és jól csepegtesd le. A húsos zöldes levélnyelek elég rostosak, ezekről alulról felfelé húzd le a szálkás külső héjat egy kiskéssel. A karcsúbb piros nyelű és húsú rebarbaránál erre nincs szükség. Végül darabold fel a szárakat a felhasználásnak megfelelően.

Hogyan közömbösítsd az oxálsav-tartalmát?

Minél zöldebb a levélnyél, illetve minél idősebb a növény, annál magasabb az oxálsav-tartalma. Az oxálsav felelős a savanyú ízért, ráadásul kellemetlen – főleg emésztési – mellékhatásokat okozhat. Fiatal rebarbarát azok is ehetnek, akiknek tartózkodniuk kell a savas ételektől. A vese- vagy epebeteg felnőtteknek és a gyerekeknek azonban csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Gyömbéres rebarbaralekvár >>>
Gyömbéres rebarbaralekvár >>>

Az oxálsav egy részét semlegesítheted, ha a meghámozott levélnyeleket leforrázod vagy ha az első főzővizet leöntöd. Ezenkívül a rebarbarával együtt vigyél be a szervezetedbe tejtermékeket, mert kalciumtartalmuk révén megköti az oxálsavat és egyúttal a fogzománcodat is védik. Tudtad, hogy rebarbarás étel fogyasztása után fél órát várni kell a fogmosással?

Hogyan használd?

Kitűnő pitébe, rétesbe, muffinba, valamint réteges krémekhez és más krémes desszertekhez (pl. tiramisu, crumble vagy trifle alkotórésze lehet). Szórj alá piskóta- vagy kekszmorzsát, mert sok levet ereszt. A morzsát darált dióval, mandulával, pisztáciával gazdagíthatod.
Főzhetsz belőle kompótot, dzsemet, szörpöt, továbbá bóléba, koktélokba teheted és fagyihoz is kipróbálhatod.

Rebarbarás kockák >>>
Rebarbarás kockák >>>

Kompóthoz csak kevés vizet önts alá. Enyhén cukros vízben elegendő 1-2 percig főzni, amíg a színe elhalványul. Ennél tovább nem tanácsos, mert hamar szétfő. Savanyú ízét más idénygyümölcsökkel, pl. eperrel, meggyel, cseresznyével tompíthatod. Fűszerei a vanília, a szegfűszeg, a fahéj és a gyömbér. Szereti a barna cukrot és a citromot. Sós ételekkel is társíthatod: pl. párolva köretnek kínálhatod natúr halfilé mellé. Savassága jól érvényesül pikáns chutney-ban.

Rebarbarás receptek >>>
ZÖLDSÉG, AMIT DESSZERTKÉNT FOGYASZTUNK: A REBARBARA >>>
REBARBARA, A PIKÁNS >>>
REBARBARÁT KÉSZÍTESZ? HASZNOS TIPPEK, MELYEKRŐL TUDNOD KELL! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.