Ilyen étel például a chilis bab, aminek a kávé adja meg azt az igazi, autentikus ízvilágot, amitől igazán finom lesz. A másik ételcsoport, amivel nagyon jól harmonizál a kávé, a sült vörös húsok. Grill vagy barbecue esetén a húsokat kávés rubbal bedörzsölve csodás ízekhez juthatunk. De a BBQ szószban is ott a helye, gazdagabbá, aromásabbá teszi egy kis minőségi kávé hozzáadása. Most pedig lássuk a recepteket!
Chili con carne
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 dl étolaj
4 gerezd fokhagyma (több is lehet)
50 - 60 dkg darált marhahús
1 tk római kömény
1 rúd fahéj
3 - 4 szem szegfűbors (darálva is hozzáadhatjuk)
1 tk koriander
feketebors, só
2 tk füstölt őrölt pirospaprika
ízlés szerint szárított chili vagy chipolte
0,5 l Coronita (vagy más, jó minőségű világos sör)
4 közepes paradicsom (vagy egy paradicsomkonzerv)
2 - 3 dl marhaalaplé vagy húsleves
1 konzerv vörös- vagy feketebab (a levével együtt)
1 tk barna cukor
0,6 dl kávé (erős főzet)
1,5 dkg étcsokoládé (45-59%-os)
Elkészítés:
A zsiradékon megdinszteljük, megpirítjuk a vöröshagymát, amikor már majdnem kész, levesszük takarékra a lángot, és hozzáadjuk a fokhagymát. Maximum fél perc kevergetés után húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a fűszerek felét a só kivételével, beleértve a szárított chilit vagy a chipotle-t is, és a cukrot. Pár másodperc pirítás után, amikor kiengedték az aromájukat, de még nem égtek oda, tegyük vissza az edényt a tűzre, és tegyük bele a darlát húst. Alaposan keverjük össze, és pirítsuk meg. Ha a hús kifehéredett, pirítsuk tovább, hogy egy kis színt kapjon, majd tegyük bele a csokit és öntsük rá a kávét (ha nagyon száraz a hús, korábban is ráönthetjük, hogy ne égjen oda). Vegyük feljebb a lángot, és pároljuk tovább, majd pár perc múlva tegyük bele a paradicsomot. Keverjük tovább, és legalább 10 percig főzzük, majd tegyük hozzá a sört és a kávét, valamint az alaplé egyharmadát.
Tegyünk az edény alá egy vastag fémalátétet, és takarékon legalább másfél órát rotygotassuk. Ha túl sűrű, pótoljuk a folyadékot az alaplével (ha elfogy, vízzel vagy további sörrel is lehet). Ha van időnk, főzhetjük akár 3-4 órán át is, akárcsak a pörkölt, ez is meghálálja a hosszú, kis lángon történő főzési időt. A főzés befejezése előtt jó egy órával tegyük hozzá a babot, és 45-60 perccel a vége előtt tegyük bele a fűszerek másik felét is. A kávé, a chipotle és a csokoládé semmihez sem fogható ízélménnyel ajándékoz majd meg bennünket, ez teszi igazán autentikussá ezt a chili con carnét.
Kávés pulled pork hamburger
Hozzávalók:
1 csont nélküli sertéstarja (nagyjából 1,5 kg)
1/3 csésze őrölt kávébab
2 dl víz vagy alaplé
1-1,5 csésze erős főzött kávé
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 evőkanál repceolaj
2 szárzeller, apróra vágva
1 nagy sárgarépa, apróra vágva
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 csésze csirkehús
2 evőkanál darált zöldpetrezselyem
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál egész bors, zúzott
1 nagyobb darab fahéj
1 babérlevél
10 hamburgerzsemle vagy buci
10 szelet cheddar sajt (másfajta is lehet)
Elkészítés:
A húst vágjuk három egyforma darabra, és dörzsöljük be az őrölt kávéból, valamint sóból és borsból álló száraz páccal (rubbal). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon süssük a húsok mindkét oldalát, míg szép barna színű nem lesz.
Ezután a húsokat helyezzük át egy kuktába. Adjuk hozzá a zellert, sárgarépát, hagymát, csirkehúst, főzött kávét, petrezselymet, koriandermagot, köményt, borsot, fahéjat és babérlevelet. Ezekkel, valamint 0,5-1 dl alaplével együtt főzzük lassú tűzön, alacsony hőmérsékleten fedő alatt legalább 6 órán át. A legjobb, ha 8 vagy akár 10 órát főzzük. Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgó folyadékot, de mindig csak apránként.
Amikor a hús elég puha, hagyjuk kihűlni, és szaggassuk szét szálaira. A húsból kisült pecseléből keverhetünk bele, ez az állagának és az ízének is jót tesz. A bucikat vágjuk félbe, és mindegyikben tegyünk kb. fél csészényi húst, majd reszeljünk rá sajtot. Ízlés szerint tehetünk még friss zöldségeket, például paradicsomot, zöld salátát is a zsömlébe, illetve coleslaw-val, pirított hagymával is megspékelhetjük. A hússal együtt fövő-sülő zöldségeket szintén feltálalhatjuk, ebből is lehet fogyasztani a hamburger mellé. Illetve egy kis sült krumplival hozzá úgyszintén nem lehet mellélőni.
Prémium saláta kávés öntettel
Hozzávalók:
Az öntethez:
1 ek balzsamecet
3 csésze espresso
3 ek almalé
1 tk dijoni mustár
1 ek melasz (puha barnacukorral vagy mézzel helyettesíthető)
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
4 ek extra szűz olívaolaj
1 tk oregano
A salátához:
kb. 60 g római saláta
kb. 60 g lollo saláta
20 g póréhagyma
2-3 szelet kenyér
1-2 gerezd fokhagyma
50 g vékonyra szeletelt bacon
só
ízlés szerint friss bazsalikom
pár csepp frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A kenyeret pirítsuk meg, fokhagymázzuk be, majd vágjuk kockákra. A salátákat mossuk meg, majd tékedjük vagy vágjuk ízlés szerinti nagyságú darabokra, a hagymát vágjuk vékony karikákra. A bacont vágjuk nagyobb darabokra. A felaprított salátaleveleket, a hagymát és a bazsalikomot keverjük össze az öntettel, majd tálaljuk a tányérok közepére. A salátahalmokra szórjunk kenyérkockákat és baconszeleteket, Végül az egészet locsoljuk meg pár csepp citromlével.
...akkor érdemes a szakma legjobbjaitól tanulni - hiszen a kávékészítés valóságos művészet. Érdemes egy jó nevű intézményt keresni, ahol sok éves szakmai múlttal rendelkező szakemberek oktatják a kávékészítés mesterfogásait. Ahol megismerheted a kávétípusokat, készíthetsz espressót, cappuccinót, lattét - és az összes többi kávéfajtát.
A Bestmixer iskola barista tanfolyama pontosan ezt nyújtja. Válaszd az ország egyik legmenőbb iskoláját és sajátítsd el a barista szakma fortélyait. Imádni fogod!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.