Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Alapételek

5 jó tanács a tökéletes besamelmártáshoz

besamel mártás
A fáma szerint XIV. Lajos udvarmesteréről elnevezett selymes, fehér besamelmártás sok meleg szósz alapja, és önmagában is feldobja a párolt zöldségeket.

Gyakorold be a klasszikus változatát, majd használd fel tetszésed szerint!

1. Hozzávalók arányai

Alapesetben 1 dkg vajhoz 1 ek liszt és 1 dl tej szükséges. Rakott ételekhez hígabb mártás kell, ezért csapott evőkanál liszttel számolj, a sűrűbb szószokhoz viszont púpozd meg a kanalat. A besamel attól is sűrűbb lesz, ha a tej egy részét tejszínnel helyettesíted.

2. Ne spórolj a vajon!

Felejtsd el a zsírt és a növényi olajokat: besamelhez kizárólag minőségi vajat használj! Érdemes többféle márkát kipróbálni, a magasabb ár ugyanis vajnál sem jelent feltétlenül garanciát a termék kiváló minőségére.

3. Minél halványabb, annál jobb

A megolvasztott vajat ne hevítsd túl, mert ha megbarnul, jellegzetes ízt kap. A rántással ellentétben a beleszórt lisztet se pirítsd barnára: közepes lángon, folyamatosan kevergesd fakanállal, amíg halvány aranyszínt kap. Ekkor azonnal húzd le a tűzről, majd öntsd fel a tejjel, és keverd simára.

4. Viszlát, csomók!

A vajas-lisztes alap felöntéséhez soha ne a hűtőből kapd elő a tejet! Hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, esetleg meglangyosíthatod egy külön edényben. A csomósodást azzal is megelőzheted, hogy ennél a fázisnál fakanál helyett kis kézi habverőt használsz a keveréshez. A profik ilyen lapos, kerek fejű eszközt ajánlanak.

5. Melegen tartás

Ha a besamelt, illetve a besamel alapú szószt nem használod fel azonnal, tartsd készenlétben 40-50 fokos vízfürdőben. A tetejére szórt néhány szeletke vajjal megakadályozhatod, hogy bőrösödni kezdjen.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.