Gyakorold be a klasszikus változatát, majd használd fel tetszésed szerint!
Alapesetben 1 dkg vajhoz 1 ek liszt és 1 dl tej szükséges. Rakott ételekhez hígabb mártás kell, ezért csapott evőkanál liszttel számolj, a sűrűbb szószokhoz viszont púpozd meg a kanalat. A besamel attól is sűrűbb lesz, ha a tej egy részét tejszínnel helyettesíted.
Felejtsd el a zsírt és a növényi olajokat: besamelhez kizárólag minőségi vajat használj! Érdemes többféle márkát kipróbálni, a magasabb ár ugyanis vajnál sem jelent feltétlenül garanciát a termék kiváló minőségére.
A megolvasztott vajat ne hevítsd túl, mert ha megbarnul, jellegzetes ízt kap. A rántással ellentétben a beleszórt lisztet se pirítsd barnára: közepes lángon, folyamatosan kevergesd fakanállal, amíg halvány aranyszínt kap. Ekkor azonnal húzd le a tűzről, majd öntsd fel a tejjel, és keverd simára.
A vajas-lisztes alap felöntéséhez soha ne a hűtőből kapd elő a tejet! Hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, esetleg meglangyosíthatod egy külön edényben. A csomósodást azzal is megelőzheted, hogy ennél a fázisnál fakanál helyett kis kézi habverőt használsz a keveréshez. A profik ilyen lapos, kerek fejű eszközt ajánlanak.
Ha a besamelt, illetve a besamel alapú szószt nem használod fel azonnal, tartsd készenlétben 40-50 fokos vízfürdőben. A tetejére szórt néhány szeletke vajjal megakadályozhatod, hogy bőrösödni kezdjen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.