Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Alapételek

5 jó tanács a tökéletes besamelmártáshoz

besamel mártás
A fáma szerint XIV. Lajos udvarmesteréről elnevezett selymes, fehér besamelmártás sok meleg szósz alapja, és önmagában is feldobja a párolt zöldségeket.

Gyakorold be a klasszikus változatát, majd használd fel tetszésed szerint!

1. Hozzávalók arányai

Alapesetben 1 dkg vajhoz 1 ek liszt és 1 dl tej szükséges. Rakott ételekhez hígabb mártás kell, ezért csapott evőkanál liszttel számolj, a sűrűbb szószokhoz viszont púpozd meg a kanalat. A besamel attól is sűrűbb lesz, ha a tej egy részét tejszínnel helyettesíted.

2. Ne spórolj a vajon!

Felejtsd el a zsírt és a növényi olajokat: besamelhez kizárólag minőségi vajat használj! Érdemes többféle márkát kipróbálni, a magasabb ár ugyanis vajnál sem jelent feltétlenül garanciát a termék kiváló minőségére.

3. Minél halványabb, annál jobb

A megolvasztott vajat ne hevítsd túl, mert ha megbarnul, jellegzetes ízt kap. A rántással ellentétben a beleszórt lisztet se pirítsd barnára: közepes lángon, folyamatosan kevergesd fakanállal, amíg halvány aranyszínt kap. Ekkor azonnal húzd le a tűzről, majd öntsd fel a tejjel, és keverd simára.

4. Viszlát, csomók!

A vajas-lisztes alap felöntéséhez soha ne a hűtőből kapd elő a tejet! Hagyd szoba-hőmérsékletűre melegedni, esetleg meglangyosíthatod egy külön edényben. A csomósodást azzal is megelőzheted, hogy ennél a fázisnál fakanál helyett kis kézi habverőt használsz a keveréshez. A profik ilyen lapos, kerek fejű eszközt ajánlanak.

5. Melegen tartás

Ha a besamelt, illetve a besamel alapú szószt nem használod fel azonnal, tartsd készenlétben 40-50 fokos vízfürdőben. A tetejére szórt néhány szeletke vajjal megakadályozhatod, hogy bőrösödni kezdjen.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.