Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Elhatároztad, hogy idén tökélyre fejleszted a grilltudásod? Esetleg már tudod is, milyen iránymutatásokat kell feltétlenül betartanod? Szuper! Mi pedig abban segítünk, mely hibákat kerüld el, hogy tényleg te legyél a grillpartik királya.

A nyár közeledtével, nemcsak a bikiniszezonra és a strandos lángosra érdemes rákészülnünk, hanem az évszak legnépszerűbb összejöveteleire: a grillpartikra. Ha ti is szervezitek már az idei első grillezést, előtte mindenképpen olvassátok át a „not to do" listánkat.

Közeleg a nyár, érdemes készülni a grillpartiszezonra  (Fotó: Shutterstock)
Közeleg a nyár, érdemes készülni a grillpartiszezonra (Fotó: Shutterstock)

1. Ne felejtsd el rendszeresen tisztítani a grillsütőt!

Mint minden konyhai eszközt, a grillsütőt is rendszeresen és alaposan meg kell tisztítani. Az esetleg odaégett ételmaradékok ugyanis más ízt adhatnak a frissen sütött fogásoknak, nem beszélve az elszaporodó baktériumokról. A takarításhoz segítségedre lehetnek a következő eszközök:

  • grilltisztító kefe
  • valamilyen kaparóeszköz
  • szivacs
  • tisztítóspray
  • mikroszálas törlőkendő.

2. Ne használj gyújtófolyadékot!

A szén begyulladását elősegítő folyadék csábító lehet, hiszen sok energiát megspórolhatunk vele, mégis azt javasoljuk, hogy inkább kerüld a használatát. Ezek ugyanis nem véletlenül teszik olyan könnyűvé az égést: számtalan kémiai anyagot tartalmaznak, amelyek nem biztos, hogy elillannak, és így befolyásolhatják az étel ízét, minőségét. Vedd helyette igénybe az ún. begyújtókockákat, amelyek természetes fa alapanyagból készülnek, és szagmentesen égnek néhány percig, amíg a szén is meggyullad. 
 

A megfelelően tisztán tartott eszköz elengedhetetlen a jó végeredményhez (Fotó: Shutterstock)
A megfelelően tisztán tartott eszköz elengedhetetlen a jó végeredményhez (Fotó: Shutterstock)

3. Ne téGy semmit a hideg grillre!

Nagyon fontos, hogy a grillsütőt mindig melegítsd elő, mielőtt bármit is rátennél. Ha ugyanis a hideg rácsra helyezed a hússzeleteket, azok sokkal könnyebben rátapadnak, amivel takarítási pluszmunkát adsz magadnak, de ami még fontosabb: rontod a megsült hús állagát és ízét. Ezért az előkészületek részeként hagyd melegedni a sütőt kb. tíz percen keresztül.

4. Ne találgass!

Ahhoz, hogy egészen biztosan omlós, szaftos szeleteket szervírozhass, érdemes biztosra menni, és a hús elkészültét a belső hőmérséklete alapján megállapítani, vagyis: megmérni a maghőt. Erre a legalkalmasabb eszköz egy maghőmérő, az egyes húsok ideális hőmérsékletéhez pedig itt a segítség:

  • marhahús: 50–80 °C, attól függően, hogy véresen, közepesen vagy jól átsütve szeretjük;
  • sertéshús: 70–85 °C, a magasabb belső hőmérsékletű szeleteket lehet könnyedén szálakra tépni;
  • bárányhús: 70–85 °C, alacsonyabb hőmérsékleten halványrózsaszínes, magasabban jól átsült szeleteket kapunk;
  • csirkehús: kb. 85 °C;
  • halak: 60–70 °C.

5. Ne süss nyitott fedéllel!
 

A grillezés legfontosabb szabálya: a grillsütő fedele mindig legyen becsukva! Ezzel biztosítod ugyanis, hogy a hús puhább és szaftosabb legyen, valamint hogy a füst jól átjárhassa a szeleteket, ami voltaképpen a grillezett ételek esszenciája. Nem beszélve az így megtakarított időről és fűtőanyag-mennyiségről.

Bár csábító, hogy időt spóroljunk ezzel, nem jó, ha mindent ugyanúgy grillezünk (Fotó: Shutterstock)
Bár csábító, hogy időt spóroljunk ezzel, nem jó, ha mindent ugyanúgy grillezünk (Fotó: Shutterstock)

6. Ne süss mindent ugyanúgy!

Ha a grillezés mesterévé kívánsz válni, akkor jó, ha tisztában vagy egy-két különböző sütési módszerrel. Az igazán tudatos sütögetők legalább a három alapvető metódust ismerik: a direkt és az indirekt sütést, valamint ezek kombinációját. A nevük jól leírja az eljárásmódot: a sütés történhet közvetlenül vagy közvetve a tűz fölött; vagy részben így, részben úgy. A direkt sütés csak a gyorsan elkészülő ételekhez ajánlott, ugyanis a közvetlenül ható hő megégetheti a húst. Ennél jobb mód a közvetett sütés, amikor a keringő hő végzi a dolgát. És néha az optimális eredmény eléréséhez ezeket együtt kell alkalmazni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.