Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Alapételek

Mais bitte! Így lesz tökéletes a főtt kukorica

A zsenge csöveken sorakozó roppanós, édes kukoricaszemek rövid idő alatt megpuhulnak a fazékban vagy az izzó parázs fölött. Ha ennyit sem bírsz várni, próbáld ki a mikrós trükköt!

Fontos, hogy a főtt kukorica elkészítéséhez csemegekukoricát vásárolj. A takarmánykukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemege fajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és az íze sem olyan finom.

Így készül a tökéletes főtt kukorica (Shutterstock)
Így készül a tökéletes főtt kukorica (Shutterstock)

Kukorica Vásárlási tanácsok

Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válassz, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Semmiképp se vedd meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk!

Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki.

Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tárold 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből.

Tisztítás és darabolás

Távolítsd el a csuhét – a legfelső réteget dobd ki, a többi levelet tedd félre. Ezután szabadulj meg a bajuszszálaktól, majd egy éles késsel válaszd le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. Tetszés szerint a torzsa aljáról is levághatsz 1,5-2 centit.

A túl hosszú kukoricacsöveket feldarabolhatod. Éles kést használj, és lehetőleg ne sértsd meg a szemeket. Elég, ha a kés pengéjével csak körbejelölöd a vágás helyét, majd kézzel kettétöröd a csövet. Végül a csöveket és a félretett leveleket is mosd meg folyó víz alatt.

A csemege kukorica fazékban főzve a legfinomabb (Shutterstock)
A csemege kukorica fazékban főzve a legfinomabb (Shutterstock)

Kukorica Főzési fortélyok

  • A főtt kukorica elkészítéséhez béleld ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezd el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takard be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre önts lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forrald fel közepes tűzön. Forrás után kapcsold lejjebb a tűzhelyt, fedd le az edényt és gyöngyöző vízben főzd tovább a kukoricát még néhány percig, amíg megpuhulnak a szemek. Fajtától is függhet a főzés ideje.
  • Sót nem kell a vízbe tenni, mert kemények lesznek tőle a szemek. Takarmánykukorica esetén kevés cukrot érdemes a főzővízhez adni.
  • A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10-35 perc alatt megpuhul. 8-10 perc főzés után szedj le a csövek végéről néhány nagyobb szemet, és kóstold meg. A takarmánykukorica főzési ideje akár egy óra is lehet. Kóstolással vagy villa beleszúrásával ellenőrizd az állapotát.
  • A kellően megfőtt kukorica azonnal megkóstolható. A későbbi fogyasztásra szánt csöveket a főzővízben hagyhatod, a teljesen kihűlteket pedig folpackba csomagolva a hűtőben tárolhatod 1-2 napig.
  • A főtt kukorica nagyszemű sóval forrón meghintve fenséges csemege önmagában, pestóval vagy különféle fűszervajakkal feltuningolva. Továbbá kiváló alapanyag leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz.
Az előzőleg megfőzött kukoricát grillezni is lehet (Shutterstock)
Az előzőleg megfőzött kukoricát grillezni is lehet (Shutterstock)

Főtt kukorica Gyorsító trükkök mikróval

Az alábbi turbó módszerek csak kis mennyiséghez alkalmazhatók, de nem elvetendők, ha rád tör az azonnali ehetnék. A pontos elkészítési idő a készüléktől függhet.

  • Az egyszerűbb módszer szerint a bontatlan csuhéjú 1-2 db csövet tányéron tedd be a mikróba, és hagyd, hogy maximális teljesítményen – 850 watton 3 percig – párolódjon a saját levében. A mikróban főtt kukoricát mindenképpen kesztyűben vedd ki, mert nagyon forró, és rácsra téve hagyd hűlni, mielőtt kibontod!
  • A másik módszerhez a megtisztított, esetleg feldarabolt kukoricát helyezd fedeles üvegtálba néhány levéllel együtt. Önts alá vizet, majd a lefedett jénaiban mikrózd 7-10 percig.

Tény, hogy a főtt kukorica ezzel a főzési módszerrel nem annyira finom, mint amikor vízben főzöd, de előnye, hogy nem kell bekapcsolni hozzá a kánikulában pluszforróságot árasztó tűzhelyt, továbbá a munkahelyi mikróban is elkészítheted.

Különlegesen finom nyári ételeket is készíthetsz főtt kukoricából (Shutterstock)
Különlegesen finom nyári ételeket is készíthetsz főtt kukoricából (Shutterstock)

A kukoricát főzve és grillezve is elkészítheted

  • A héjból kibontott csöveket könnyebb forgatni a forró rostélyon, ha rácsba zárod őket vagy a csutkájuknál meghagysz némi zöldet.
  • Grillezéskor a kukoricát tetszésed szerint fűszerolajokkal és -vajakkal kenegetheted, húsos vagy zöldséges nyársakra tűzheted, baconbe tekerheted, valamint alufóliába csomagolhatod.
  • A héjában grillezendő kukoricát a rostélyra helyezés előtt célszerű rövid időre vízbe áztatni, hogy a levelek megszívják magukat és ne égjenek szénné. Süsd a csöveket parázs fölött gyakran forgatva 20-25 percig, majd vedd le a grillről. Óvatosan vágd le a végüket és szabadítsd ki őket a csuhéból, végül tedd vissza a kukoricákat negyedórácskára a füstös aroma kedvéért, és hogy szép színt kapjanak.

A grillezett kukorica pompás köret steakhez, jól illik vegetáriánus grilltálakra és mexikói saláták alapja. Bolondítsd meg szószokkal, zöld- és egzotikus fűszerekkel! Az egyben sütött csöveket reszelt sajttal is megszórhatod.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.