Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Alapételek

Kelt tészta: fagyasszuk vagy sem? Széll Tamás megmondja!

tésztagyúrás kelt tészta
Meddig kell keleszteni az élesztős vagy kovászos tésztát? Jó ötlet-e lefagysztani? Hogyan lesz szép könnyű a tésztánk? Széll Tamás elárulja, ő hogyan készítette élete buktáját!

"Kelt tésztát kétféle képpen lehet elkészíteni: élesztővel és kovásszal. Mivel a kovász-téma egy külön szakma szakterülete, mégpedig a pékeké, ebbe inkább nem is mennék bele" - kezdi Széll Tamás a kelt tésztáról szóló eszmefuttatását a Petőfi Rádióban.

A tészta fagyasztásáról a séf azt mondta: nem feltétlenül igényli, de meglepő módon nagyon jó viseli a kelt tészta a mínuszokat, sőt, annak, amelyikben rengeteg vaj van - ilyen a briós vagy a kalács, még jót is tehet pár óra a mélyhűtőben.

De ez nem minegyik típusú kelt tészára igaz. "Amelyikben kefír vagy joghurt van, ilyen például a lángos. Ezektől sokkal vizesebb, sokkal lágyabb lesz a tészta, nincs benne zsiradék, ellenben van benne jó sok folyadék, és ennek bizony nem tesz jót, ha megfagy."

Ami még nagyon fontos és sarkallatos pont az ilyen jellegű tésztáknál: a kelesztési idő. Erre nincs egy egzakt szám Széll szerint, hiszen ez nagyon sokmindentől függ, például a hőmérséklettől vagy a levegő páratartalmától. Inkább figyeljünk: amikor a duplájára kelt, akkor jó. Nem kell tovább várni, mert akkor túlkel, és az is jelentősen rothat a végeredményben.

A Stand25 bisztró Bocuse d'Or győztes tulajdonosa azt is elmondta, hogy a fentiek szerint elkészítette élete buktáját a Főmenü egyik adásában, úgyhogy aki ennél bővebb tananyagra vágyna kelt tészta témakörben, az feltétlenül nézze meg a műsort!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.