Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Alapételek

Így lesz tökéletes a csontleves vagyis az alaplé!

Alaplé
Ha gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani. Az alaplé ugyanis rengeteg ízt hordoz magában, így plusz árnyalatokkal gazdagítja a készülő ételt, amely sokkal izgalmasabb és komplexebb lesz.

Hogyan készül az alaplé?

Az alaplé valójában csontleves. Hasonlóan készül, mint a vasárnapi húsleves, de húsos csont helyett csak csontokból éskevesebb zöldséggel, mint amit a családnak készítenénk. Ha elég nagy a fagyasztónk, érdemes időről időre megfőzni egy nagyobb mennyiséget, amit aztán kis adagokban lefagyasztunk, így mindig lesz mit tennünk a rizottóba, mártásba, levesekbe. Ha bármilyen étel készítésekor maradna pár felesleges csontunk, azt se dobjuk ki! Fazékba vele pár szál zöldség társaságában és máris kész a másnapi raguleves alapja.

Soha ne öntsük ki egyetlen maradék cseppjét sem a vasárnapi húslevesnek! Fotó: Shutterstock
Soha ne öntsük ki egyetlen maradék cseppjét sem a vasárnapi húslevesnek! Fotó: Shutterstock

Alaplé készülhet bármilyen csontból: csirkéből, borjúból, marhából, de tengeri fogásokhoz halcsontból, rákpéncélból is készül változat. Nem szabad megfeledkezni a vegetáriánus, vagy vegán fogásokról sem, ezekhez húsmentesen, kizárólag zöldségekből készül az alaplé.

alaplé Variációk

Az esetek nagy részében, ha van kéznél semleges ízű világos csirkealaplé, azzal jók is vagyunk, készítsünk bármit, másra ritkán van szükségünk, sőt, az éttermek nagy része is azzal dolgozik. Van azonban számtalan más változat is.

Sötét csirke alaplé

A világos csirkealaplé intenzívebb ízű testvére. Ugyanúgy készül, mint a világos csirke alaplé, csak főzés előtt a csontokat sütőben, vagy serpenyőben megpirítjuk. A pirítástól a csontok megbarnulnak, és ez a maillard-reakciónak nevezett barnulás plusz aromákkal gazdagítja a levest, így a végeredmény íze is robosztusabb lesz. Az ilyen alaplé az intenzívebb ízeket kívánó ételekhez passzol.

Az Alaplé készülhet bármilyen csontból/ Fotó: Shutterstock
Az Alaplé készülhet bármilyen csontból/ Fotó: Shutterstock

Borjú alaplé

Sok étteremben borjúból készítik az alaplevet. A borjú íze némileg intenzívebb, mint a csirkehúsé, de még mindig elég semleges ahhoz, hogy a legtöbb étel alapjának megfeleljen.

Marha alaplé

Készül pirított és nem pirított változatban is. Jóval robosztusabb íze van, mint a csirke és borjú alaplének, így leginkább vörös húsokból készült ételekhez, erőteljesebb mártásokhoz használható a legjobban.

Zöldség alaplé

Bár a legtöbb zöldség alapú ételhez remekül használható a világos csirkealaplé, vegetáriánus és vegán fogások esetén természetesen szóba sem jöhetnek a hús alapú levesek.

Hal vagy rák alaplé

A visszafogott ízű halas vagy rákos ételekhez nem passzolnak a hús alapú alaplevek, így ezekhez fehér halak csontjából vagy rákpáncélból készül alaplé. A csont alapú levesekkel ellentétben ezek pár perc alatt megvannak.

Ha gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani
Ha gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani

Bár az alaplé nem teljesen olyan, mint a húsleves, ennek ellenére a húsleves maradéka is remekül felhasználható alapléként különböző ételekbe. Ezért soha ne öntsük ki egyetlen maradék cseppjét sem a vasárnapi csirkelevesnek! Ha marad, mindig fagyasszuk le, a készülő ételnél azonban mindig számoljunk a leves sótartalmával is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.