Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Alapételek

Unod a rántottát? 10+1 fűszer, amivel felturbózhatod a tojást

Ha szereted a tojásos ételeket, biztosan gyakran szerepel az étrendedben rántotta. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom, laktató például reggelire. Az egyetlen bökkenő, hogy egy idő után elég unalmas. Eláruljuk, milyen fűszerekkel tudod fokozni az ízélményt.

A rántotta az egyik leggyakrabban fogyasztott reggeli étel. Ha te is szereted, valószínűleg már van tapasztalatod a sütésével és a fűszerezésével kapcsolatban, de persze előfordulhat, hogy eddig nem próbálkoztál fűszerekkel feldobni ezt a tápláló, laktató fogást. Íme azoknak a fűszereknek a listája, amelyek illenek a rántottához.

Az unalmas rántottából fantasztikus reggeli lehet megfelelő fűszerezéssel / Fotó: Shutterstock
Az unalmas rántottából fantasztikus reggeli lehet megfelelő fűszerezéssel / Fotó: Shutterstock

1) Rózsabors

Alig akad olyan étel, amit ne dobna fel a bors ütős íze. A fekete borsot használjuk leggyakrabban, a zöldet és a fehéret valamivel ritkábban. A rózsabors, ami a borsfa termése, a szömörcefélék családjába tartozik, így nem rokona a borsnak viszont a mangó, a pisztácia és a kesu is közel áll hozzá. Íze édeskés, kicsit hasonlít a borókabogyóra. Nem csíp, mivel nincs benne piperin, a bors csípősségéért felelős vegyület.

2) Tárkony

A tárkony enyhén gyógynövényes íze kesernyés aromával és ánizsos jegyekkel keveredik. A francia és a német tárkony íze intenzívebb, édesebb és fűszeresebb, mint a kesernyés aromájú orosz vagy szibériai tárkonyé. A tárkony neve a „sárkány” és a „kígyó” szó görög megfelelőjéből származik – innen ered a tárkony másik megnevezése, a sárkánynövény is. A név valószínűleg abból ered, hogy régen úgy tartották, hogy a tárkony távol tartja a veszélyes teremtményeket. A tárkony tekergő gyökereit szintén a sárkányokkal hozták összefüggésbe A tárkonyt frissen add a rántottához, a végeredmény pedig: citrusos ízvilág.

3) Rozmaring

A rozmaring magányos farkas a fűszernövények között, hiszen intenzíven gyantás és kesernyés íze nem sok fűszernövényhez és fűszerhez illik. A rozmaring aromája fokhagymával, citromhéjjal, kakukkfűvel vagy tengeri sóval kombinálva érvényesül a legjobban. Sokáig a szerelem szimbólumának tartották. A görög mitológiában a növényt Aphroditéhez, a szerelem istennőjéhez társították. Egy fantasztikus gyógynövény, amelynek teája jótékony hatású a fizikai és a mentális egészségre. A rozmaringot frissen vagy szárítva is adhatod a rántottához, azonban az élénkebb, határozottabb íz miatt érdemes inkább szárítva használni, mivel a szárítási folyamat után jobban érvényesül a csípőssége.

Szárítva szórd a rántottára, úgy lesz tökéletes / Fotó: Shutterstock
Szárítva szórd a rántottára, úgy lesz tökéletes / Fotó: Shutterstock

4) Petrezselyem

Sokoldalú, kellemes fűszernövény. Kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor atápértéke rendkívül magas. Bőségesen tartalmaz jótékony összetevőket: gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. A benne található flavonoidok, köztük a luteolin és az apigenin, hatékony antioxidáns. Frissen, apróra vágva szórd a rántottára.

5) Kakukkfű

Egy másik rendkívül sokoldalú fűszernövény, amely nemcsak a sülteket, leveseket és tésztaételeket dobja fel, hanem a rántottát is. Füstös, enyhén melengető, gyógynövényes, a szegfűszegre emlékeztető íze van. Antiszeptikus hatású, jótékonyan hat a szájüreg nyálkahártyájára. Erre a fűszerre tényleg igaz a mondás: a kevesebb több!

6) Kapor

Már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották gyógyító hatása miatt. Frissen vagy szárítva a kapor finom édességet, játékosságot, frisseséget ad az ételekhez. Íze az ánizshoz és a római köményre hasonlít. Nemcsak ízletes, hanem tápanyagtartalma miatt jótékonyan hat a szív egészségére, segíti a vércukorszint szabályozását, a sejtek regenerálódását.

Enyhén édes íze meglepő módon jól illik a rántottához / Fotó: Shutterstock
Enyhén édes íze meglepő módon jól illik a rántottához / Fotó: Shutterstock

7) curry por

A curry port már több mint 4000 éve használják, fő összetevői a gyömbér, a fokhagyma, az édeskömény, a szerecsendió, a fűszerkömény, a koriander, a kardamom, a fahéj és a kurkuma. Felhasználható mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek készítéséhez, no és természetesen a rántottát is ízesítheted vele.

8) Wasabi

Tökéletes, ütős ízesítés a rántottához! A japán vízitorma vagy japán zöld torma íze rendkívül csípős. Antibakteriális hatású, a japán konyha fő fűszere.

Nagyon csípős, nagyon finom: ez a wasabi / Fotó: Shutterstock
Nagyon csípős, nagyon finom: ez a wasabi / Fotó: Shutterstock

9) metélőhagyma

Az egyik legnépszerűbb fűszernövényünk: fűszeres, hagymás ízű, kellemesen csípős. A levelek mellett a növény virága is ehető. A metélőhagymás rántotta friss íze garantáltan feldobja a reggeledet, és a kellemetlen szagoktól sem kell tartanod.

10) Cayenne-i bors

A cayenne-i bors az egyik legnépszerűbb csípős fűszer, gyakori összetevője a dél-amerikai, mexikói és ázsiai ételeknek. Legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, ennek köszönheti csípős ízét is. A kapszaicin mellett A-, C-, E- és B6-vitamint tartalmaz, emellett káliumot, mangánt, rezet, vasat, és erőteljes, antioxidáns hatású flavonoidokat is. Kevered a felvert tojásba, süsd meg a szokásos módon a rántottát, és tökéletes, fehérjedús napindító bombát kapsz!

+1 Fokhagyma por


Természetes fehér vagy enyhén sárgás por, ami a fokhagyma szeletek lassú, kíméletes szárításával majd őrlésével készült. Pikáns és kissé édeskés illatú, kellemesen csípős fűszer, amely remekül illik a rántottához.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.