A rántotta az egyik leggyakrabban fogyasztott reggeli étel. Ha te is szereted, valószínűleg már van tapasztalatod a sütésével és a fűszerezésével kapcsolatban, de persze előfordulhat, hogy eddig nem próbálkoztál fűszerekkel feldobni ezt a tápláló, laktató fogást. Íme azoknak a fűszereknek a listája, amelyek illenek a rántottához.
Alig akad olyan étel, amit ne dobna fel a bors ütős íze. A fekete borsot használjuk leggyakrabban, a zöldet és a fehéret valamivel ritkábban. A rózsabors, ami a borsfa termése, a szömörcefélék családjába tartozik, így nem rokona a borsnak viszont a mangó, a pisztácia és a kesu is közel áll hozzá. Íze édeskés, kicsit hasonlít a borókabogyóra. Nem csíp, mivel nincs benne piperin, a bors csípősségéért felelős vegyület.
A tárkony enyhén gyógynövényes íze kesernyés aromával és ánizsos jegyekkel keveredik. A francia és a német tárkony íze intenzívebb, édesebb és fűszeresebb, mint a kesernyés aromájú orosz vagy szibériai tárkonyé. A tárkony neve a „sárkány” és a „kígyó” szó görög megfelelőjéből származik – innen ered a tárkony másik megnevezése, a sárkánynövény is. A név valószínűleg abból ered, hogy régen úgy tartották, hogy a tárkony távol tartja a veszélyes teremtményeket. A tárkony tekergő gyökereit szintén a sárkányokkal hozták összefüggésbe A tárkonyt frissen add a rántottához, a végeredmény pedig: citrusos ízvilág.
A rozmaring magányos farkas a fűszernövények között, hiszen intenzíven gyantás és kesernyés íze nem sok fűszernövényhez és fűszerhez illik. A rozmaring aromája fokhagymával, citromhéjjal, kakukkfűvel vagy tengeri sóval kombinálva érvényesül a legjobban. Sokáig a szerelem szimbólumának tartották. A görög mitológiában a növényt Aphroditéhez, a szerelem istennőjéhez társították. Egy fantasztikus gyógynövény, amelynek teája jótékony hatású a fizikai és a mentális egészségre. A rozmaringot frissen vagy szárítva is adhatod a rántottához, azonban az élénkebb, határozottabb íz miatt érdemes inkább szárítva használni, mivel a szárítási folyamat után jobban érvényesül a csípőssége.
Sokoldalú, kellemes fűszernövény. Kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor atápértéke rendkívül magas. Bőségesen tartalmaz jótékony összetevőket: gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. A benne található flavonoidok, köztük a luteolin és az apigenin, hatékony antioxidáns. Frissen, apróra vágva szórd a rántottára.
Egy másik rendkívül sokoldalú fűszernövény, amely nemcsak a sülteket, leveseket és tésztaételeket dobja fel, hanem a rántottát is. Füstös, enyhén melengető, gyógynövényes, a szegfűszegre emlékeztető íze van. Antiszeptikus hatású, jótékonyan hat a szájüreg nyálkahártyájára. Erre a fűszerre tényleg igaz a mondás: a kevesebb több!
Már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották gyógyító hatása miatt. Frissen vagy szárítva a kapor finom édességet, játékosságot, frisseséget ad az ételekhez. Íze az ánizshoz és a római köményre hasonlít. Nemcsak ízletes, hanem tápanyagtartalma miatt jótékonyan hat a szív egészségére, segíti a vércukorszint szabályozását, a sejtek regenerálódását.
A curry port már több mint 4000 éve használják, fő összetevői a gyömbér, a fokhagyma, az édeskömény, a szerecsendió, a fűszerkömény, a koriander, a kardamom, a fahéj és a kurkuma. Felhasználható mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek készítéséhez, no és természetesen a rántottát is ízesítheted vele.
Tökéletes, ütős ízesítés a rántottához! A japán vízitorma vagy japán zöld torma íze rendkívül csípős. Antibakteriális hatású, a japán konyha fő fűszere.
Az egyik legnépszerűbb fűszernövényünk: fűszeres, hagymás ízű, kellemesen csípős. A levelek mellett a növény virága is ehető. A metélőhagymás rántotta friss íze garantáltan feldobja a reggeledet, és a kellemetlen szagoktól sem kell tartanod.
A cayenne-i bors az egyik legnépszerűbb csípős fűszer, gyakori összetevője a dél-amerikai, mexikói és ázsiai ételeknek. Legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, ennek köszönheti csípős ízét is. A kapszaicin mellett A-, C-, E- és B6-vitamint tartalmaz, emellett káliumot, mangánt, rezet, vasat, és erőteljes, antioxidáns hatású flavonoidokat is. Kevered a felvert tojásba, süsd meg a szokásos módon a rántottát, és tökéletes, fehérjedús napindító bombát kapsz!
Természetes fehér vagy enyhén sárgás por, ami a fokhagyma szeletek lassú, kíméletes szárításával majd őrlésével készült. Pikáns és kissé édeskés illatú, kellemesen csípős fűszer, amely remekül illik a rántottához.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.