Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Alapételek

Ne csak rántsd! Szuper ötletek a cukkini elkészítéséhez

Ne csak rántsd! Szuper ötletek a cukkini elkészítéséhez
A sokféle módon feldolgozható, egész évben elérhető cukkini nem véletlenül a vegetáriánusok és a diétázók kedvence. Töltve akár a húsimádók örömére is elkészítheted.

Nem kell meghámozni

A legízletesebbek a 10-20 cm hosszú, 10-30 dkg-ot nyomó zsenge darabok. Míg a kisméretű, hosszúkás salátacukkini nyersen is fogyasztható, a többkilós példányok húsa általában már élvezhetetlenül szivacsos. A vékony, feszes és sima héj különböző árnyalatú zöld, sőt sárga is lehet, de mindegyik fajta esetén ehető.

Előkészítés

A cukkinit mosd meg folyó vízben, majd távolítsd el a két végét, és a készítendő ételtől függően darabold fel.

1. Karikázd fel késsel vagy vágd nem túl vékony hosszanti szeletekre, ha párolni vagy grillezni szeretnéd.

2. Salátához, nyers koszthoz zöldséghámozóval húzz le vékony szeleteket a cukkiniről, majd tetszés szerint metéld ezeket vékony csíkokra. Kóstolj meg egy falatot, hogy nem keserű-e!

3. Darabold a cukkinit spagettiszerűre pl. sárgarépához is használható, konyhafelszerelési üzletekben beszerezhető kézi vagy asztali spirálvágóval. Helyettesíti a tésztát.

4. Töltött zöldség készítéséhez vájd ki kanállal a hosszában félbevágott vagy egy gömbcukkini magos részét.

Elkészítési módszerek

Építsd be változatosan a könnyen emészthető, kalóriaszegény zöldséget a mindennapi étrendedbe!

Párolás és főzés

Pirítsd a karikákra, kockákra vagy csíkokra vágott cukkinit kiolajozott serpenyőben 2-3 percig, majd önts alá a mennyiségtől függően kb. 3 ek vizet, és fedő alatt párold puhára kb. 8 perc alatt. Nagyszerű köret lesz húsokhoz, halakhoz.

Főzd meg krémlevesnek, készítsd el lecsónak magyarosan vagy más zöldségekkel együtt francia módra ratatouille-nak!

Vegán cukkinispagettihez a spirálvágóval feldarabolt zöldséget dobd forrásban levő sós vízbe, főzd az újraforrástól számított 1-2 percig, majd szedd ki szűrőlapáttal, és csepegtesd le. Ugyanúgy a villádra tekerheted vagy összemelegítheted szószokkal, mint a valódi spagettit.

Sütés serpenyőben

Körethez hevíts fel némi olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és süsd rajta az apróra darabolt cukkinit 5-10 percig. Felszeletelve grillserpenyőben is megsütheted.

Könnyű vacsorának is beillik, ha a felkarikázott-kockázott cukkinit egy kevés dinsztelt hagymára dobva párolod, majd tojást ütsz rá és rántottaszerűen készíted el vagy omlettet gazdagítasz vele.

Sütés sütőben

A megmosott zöldséget a végek eltávolítása után irdald be, majd szórj bőven sót a nyílásokba és áztasd vízben a cukkinit 10-15 percig. Ezután töröld szárazra, csepegtesd meg olívaolajjal, hintsd meg sóval, borssal, reszelt parmezánnal, és süsd a 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig. Párolt rizzsel körítve főételként kínálhatod.

Töltött cukkinihez készíts darált húsos masszát a szokásos módon, majd kanalazd a kivájt zöldségdarabokba, és süsd meg a forró sütőben.

A felszeletelt cukkinit pizzafeltétnek, a durvára daraboltat quiche töltelékéhez használhatod.

A papírvékony cukkinikarikákat fújd be olajspray-vel, szórd meg sóval, borssal, és sütőpapírral leterített tepsiben süsd meg egészséges chipsnek a forró sütőben néhány perc alatt.

A reszelt cukkini lazábbá teszi a sütemény- és kenyértésztákat. Semleges íze miatt tetszőlegesen édesítheted vagy fűszerezheted.

Grillezés

Az 1 cm vastag, olívaolajjal megkent és megfűszerezett cukkinikarikákat vagy -szeleteket egyszerűen megsütheted parázs felett oldalanként 5-8 perc alatt. Szószokkal kínálhatod.

A vékonyabbra szelt cukkinit megrakhatod zöldségekkel és sajttal, majd feltekerve grillezheted.

+ 1 tipp

Szezonban a cukkinivirágokat megtöltheted krémsajtos-darált húsos-cukkinis masszával. Lehetőleg azonnal készítsd el, mert a virág gyorsan hervad.

Így fűszerezd


A só és bors mellett nem foghatsz mellé a mediterrán fűszernövényekkel. Használj kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot, és ne sajnáld a fokhagymát! A cukkinit enyhén diós aromájú pirított fenyőmaggal is feldobhatod.

14 TÖLTÖTT CUKKINI, AMIT TE IS IS EL AKARSZ MAJD KÉSZÍTENI! >>>

NEM CSAK SÓSAN FINOM! ÍME 9 ISTENI CUKKINIS DESSZERT >>>

9 GYORS ÉS KÖNNYŰ VACSORA CUKKINIBŐL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.