A legízletesebbek a 10-20 cm hosszú, 10-30 dkg-ot nyomó zsenge darabok. Míg a kisméretű, hosszúkás salátacukkini nyersen is fogyasztható, a többkilós példányok húsa általában már élvezhetetlenül szivacsos. A vékony, feszes és sima héj különböző árnyalatú zöld, sőt sárga is lehet, de mindegyik fajta esetén ehető.
A cukkinit mosd meg folyó vízben, majd távolítsd el a két végét, és a készítendő ételtől függően darabold fel.
1. Karikázd fel késsel vagy vágd nem túl vékony hosszanti szeletekre, ha párolni vagy grillezni szeretnéd.
2. Salátához, nyers koszthoz zöldséghámozóval húzz le vékony szeleteket a cukkiniről, majd tetszés szerint metéld ezeket vékony csíkokra. Kóstolj meg egy falatot, hogy nem keserű-e!
3. Darabold a cukkinit spagettiszerűre pl. sárgarépához is használható, konyhafelszerelési üzletekben beszerezhető kézi vagy asztali spirálvágóval. Helyettesíti a tésztát.
4. Töltött zöldség készítéséhez vájd ki kanállal a hosszában félbevágott vagy egy gömbcukkini magos részét.
Építsd be változatosan a könnyen emészthető, kalóriaszegény zöldséget a mindennapi étrendedbe!
Pirítsd a karikákra, kockákra vagy csíkokra vágott cukkinit kiolajozott serpenyőben 2-3 percig, majd önts alá a mennyiségtől függően kb. 3 ek vizet, és fedő alatt párold puhára kb. 8 perc alatt. Nagyszerű köret lesz húsokhoz, halakhoz.
Főzd meg krémlevesnek, készítsd el lecsónak magyarosan vagy más zöldségekkel együtt francia módra ratatouille-nak!
Vegán cukkinispagettihez a spirálvágóval feldarabolt zöldséget dobd forrásban levő sós vízbe, főzd az újraforrástól számított 1-2 percig, majd szedd ki szűrőlapáttal, és csepegtesd le. Ugyanúgy a villádra tekerheted vagy összemelegítheted szószokkal, mint a valódi spagettit.
Körethez hevíts fel némi olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és süsd rajta az apróra darabolt cukkinit 5-10 percig. Felszeletelve grillserpenyőben is megsütheted.
Könnyű vacsorának is beillik, ha a felkarikázott-kockázott cukkinit egy kevés dinsztelt hagymára dobva párolod, majd tojást ütsz rá és rántottaszerűen készíted el vagy omlettet gazdagítasz vele.
A megmosott zöldséget a végek eltávolítása után irdald be, majd szórj bőven sót a nyílásokba és áztasd vízben a cukkinit 10-15 percig. Ezután töröld szárazra, csepegtesd meg olívaolajjal, hintsd meg sóval, borssal, reszelt parmezánnal, és süsd a 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig. Párolt rizzsel körítve főételként kínálhatod.
Töltött cukkinihez készíts darált húsos masszát a szokásos módon, majd kanalazd a kivájt zöldségdarabokba, és süsd meg a forró sütőben.
A felszeletelt cukkinit pizzafeltétnek, a durvára daraboltat quiche töltelékéhez használhatod.
A papírvékony cukkinikarikákat fújd be olajspray-vel, szórd meg sóval, borssal, és sütőpapírral leterített tepsiben süsd meg egészséges chipsnek a forró sütőben néhány perc alatt.
A reszelt cukkini lazábbá teszi a sütemény- és kenyértésztákat. Semleges íze miatt tetszőlegesen édesítheted vagy fűszerezheted.
Az 1 cm vastag, olívaolajjal megkent és megfűszerezett cukkinikarikákat vagy -szeleteket egyszerűen megsütheted parázs felett oldalanként 5-8 perc alatt. Szószokkal kínálhatod.
A vékonyabbra szelt cukkinit megrakhatod zöldségekkel és sajttal, majd feltekerve grillezheted.
Szezonban a cukkinivirágokat megtöltheted krémsajtos-darált húsos-cukkinis masszával. Lehetőleg azonnal készítsd el, mert a virág gyorsan hervad.
A só és bors mellett nem foghatsz mellé a mediterrán fűszernövényekkel. Használj kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot, és ne sajnáld a fokhagymát! A cukkinit enyhén diós aromájú pirított fenyőmaggal is feldobhatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.