Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A téli időszakban sem kell lemondanunk a különféle salátákról, csupán át kell őket hangolni a szezonnak és a fellelhető alapanyagoknak megfelelően.
Miből készítsünk télen salátát?

Természetesen a legjobb, ha a helyben megtermő, szezonális zöldségeket használjuk fel, de az se gond, ha ötvözzük azt, amit a boltokban és a zöldségesnél találunk. Jó alapot adhat a kelkáposzta, a fodros kel, a kínai kel, de a fejes káposztát, karfiolt, brokkolit, jégcsapretket, fekete retket, zellerszárat is érdemes belekomponálni egy-egy salátába.

A gyökérzöldségek nyersen, blansírozva, sütve, kockázva, hámozóval szelve vagy épp julienne-re vágva is a salátákba kerülhetnek. A gyökérzöldségek közül a sárgarépát és a céklát önálló salátaként is érdemes elkészíteni, reszelve, finoman fűszerezve, mazsolával elkeverve. Aki bírja az erőset, az egy kevés chilis olajjal is megbolondíthatja.

A salátáinkba nem csak zöldségek kerülhetnek, hanem különféle gyümölcsöket is beemelhetünk. Nagyon jó választás lehet a gránátalma, a mangó, egy kevés banán, de alma, körte, mandarin, narancs, pomelo vagy aszalt áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva és füge is kerülhet bele.

A téli salátáinknak szintén jó kiegészítői a különböző csonthéjas magvak, amelyekben rengeteg vitamin, hasznos tápanyag és jó minőségű zsiradék található. A klasszikusok mellett (dió, mogyoró, mandula, pekándió, kesudió) mellett fenyőmaggal, tökmaggal, gesztenyével, szezámmaggal, fekete szezámmaggal, egész mákkal is fantasztikus extra textúrát, ízt, illatot adhatunk a salátákhoz.

A téli saláták összeállításakor nem csak a mediterrán konyhákon érdemes körülnézni, hanem az angol kínálatra is vessünk egy pillantást, hiszen a kelbimbóból, főtt szelídgesztenyéből és pirított szalonnából készülő összeállítás sok fogás mellé tuti köret lehet, de még önálló, meleg salátaként is megállja a helyét.

A szalonna jól példázza, hogy a salátáinkba különféle húsokat is tehetünk, illetve sajtot, ami lehet reszelt, kockára vágott félkemény sajt vagy akár frissen grillezett sajtfalatokkal is átforgathatjuk a salátát.

Bizony, a sült, grillezett alapanyagok jó helyen vannak a salátába, így nem csak a sajtokat érdemes sütve felhasználni, hanem a zöldségeket is. Egyrészt a textúrája más az így elkészített alapanyagnak, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb gyökérzöldségnek például kifejezetten jót tesz a sütés, sokkal összetettebb, intenzívebb aromák jelennek meg benne. Tipikusan ilyen alapanyag a cékla, de paszternákot, fehérrépát vagy épp sárgarépát is süthetünk a salátánkhoz. Szintén ebbe a körbe tartozik a sütőtök, amely annyira krémes és lágy lesz a sütés után, hogy érdemes afféle salátaöntetként is felhasználni, a lágyra sütött sütőtök egy kis olajjal kikeverve tökéletesen összefoghatja a salátáinkat.

A nyári és a téli saláták öntetei között nincs nagy eltérés, talán csak annyi, hogy télen nagyobb igény van a melegebb típusú salátákra, így az öntetek között megjelenhetnek a meleg szószok, mártások is, de jó megoldás lehet, ha a megszokott öntetek helyett egy hígabbra hagyott avokádókrémmel vagy padlizsánkrémmel keverjük át a salátánkat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.