Klasszikus kuglóf
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagymás rostélyos
Epres blondie
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dubarry-csirkemell
A téli időszakban sem kell lemondanunk a különféle salátákról, csupán át kell őket hangolni a szezonnak és a fellelhető alapanyagoknak megfelelően.

Miből készítsünk télen salátát?

Természetesen a legjobb, ha a helyben megtermő, szezonális zöldségeket használjuk fel, de az se gond, ha ötvözzük azt, amit a boltokban és a zöldségesnél találunk. Jó alapot adhat a kelkáposzta, a fodros kel, a kínai kel, de a fejes káposztát, karfiolt, brokkolit, jégcsapretket, fekete retket, zellerszárat is érdemes belekomponálni egy-egy salátába.

A gyökérzöldségek nyersen, blansírozva, sütve, kockázva, hámozóval szelve vagy épp julienne-re vágva is a salátákba kerülhetnek. A gyökérzöldségek közül a sárgarépát és a céklát önálló salátaként is érdemes elkészíteni, reszelve, finoman fűszerezve, mazsolával elkeverve. Aki bírja az erőset, az egy kevés chilis olajjal is megbolondíthatja.

A salátáinkba nem csak zöldségek kerülhetnek, hanem különféle gyümölcsöket is beemelhetünk. Nagyon jó választás lehet a gránátalma, a mangó, egy kevés banán, de alma, körte, mandarin, narancs, pomelo vagy aszalt áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva és füge is kerülhet bele.

A téli salátáinknak szintén jó kiegészítői a különböző csonthéjas magvak, amelyekben rengeteg vitamin, hasznos tápanyag és jó minőségű zsiradék található. A klasszikusok mellett (dió, mogyoró, mandula, pekándió, kesudió) mellett fenyőmaggal, tökmaggal, gesztenyével, szezámmaggal, fekete szezámmaggal, egész mákkal is fantasztikus extra textúrát, ízt, illatot adhatunk a salátákhoz.

A téli saláták összeállításakor nem csak a mediterrán konyhákon érdemes körülnézni, hanem az angol kínálatra is vessünk egy pillantást, hiszen a kelbimbóból, főtt szelídgesztenyéből és pirított szalonnából készülő összeállítás sok fogás mellé tuti köret lehet, de még önálló, meleg salátaként is megállja a helyét.

A szalonna jól példázza, hogy a salátáinkba különféle húsokat is tehetünk, illetve sajtot, ami lehet reszelt, kockára vágott félkemény sajt vagy akár frissen grillezett sajtfalatokkal is átforgathatjuk a salátát.

Bizony, a sült, grillezett alapanyagok jó helyen vannak a salátába, így nem csak a sajtokat érdemes sütve felhasználni, hanem a zöldségeket is. Egyrészt a textúrája más az így elkészített alapanyagnak, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb gyökérzöldségnek például kifejezetten jót tesz a sütés, sokkal összetettebb, intenzívebb aromák jelennek meg benne. Tipikusan ilyen alapanyag a cékla, de paszternákot, fehérrépát vagy épp sárgarépát is süthetünk a salátánkhoz. Szintén ebbe a körbe tartozik a sütőtök, amely annyira krémes és lágy lesz a sütés után, hogy érdemes afféle salátaöntetként is felhasználni, a lágyra sütött sütőtök egy kis olajjal kikeverve tökéletesen összefoghatja a salátáinkat.

A nyári és a téli saláták öntetei között nincs nagy eltérés, talán csak annyi, hogy télen nagyobb igény van a melegebb típusú salátákra, így az öntetek között megjelenhetnek a meleg szószok, mártások is, de jó megoldás lehet, ha a megszokott öntetek helyett egy hígabbra hagyott avokádókrémmel vagy padlizsánkrémmel keverjük át a salátánkat.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.