Finomfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Babgulyás
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
A tojásleves egy igazi klasszikus. Afféle megmentő, amely nem csak a hóvégi lapos pénztárcás időszakban siet segítségünkre, hanem akkor is jól jön, ha idő hiányában kell ebédet prezentálnunk, vagy csak egy közelítő megfázást szeretnénk a lehető leghatásosabb módon elhárítani.

Annak ellenére, hogy a tojásleves egy rendkívül egyszerű, kevés alapanyagot felvonultató étel, mégis számtalan változata ismert, tipikusan olyan fogás, amit mindenütt ugyanúgy készítenek és mégis másképp.

 

A tojásleves alapja a rántás. Ebbe a rántásba általában jó minőségű pirospaprika is kerül, ez adja meg a leves színét, és sokat hozzátesz a végső ízvilágához. Ha igazán finom levest szeretnénk készíteni, akkor semmilyen körülmények között nem szabad spórolni a paprikával, jobb, ha ezzel a fűszerrel adjuk meg a leves sűrűségét, s nem a rántáshoz használt liszttel.

A tojásleves másik elengedhetetlen fűszere a kömény. Ez a – korianderhez hasonlóan – megosztó fűszer sok esetben csak azért okoz problémát, mert a kész ételben kellemetlen dolog ráharapni. Az ízére viszont szükség van, így érdemes a köményt egy kisebb teatojásba zárni, és úgy a leveshez adni. A teatojást ne felejtsük a kész levesben, mert a kömény egy idő után eluralja az ételt.

A tojásleves kulcskérdése, hogy a tojást egyben vagy elkeverve tartalmazza a végeredmény. Ha egyben szeretnénk a tojást a levesbe főzni, akkor javasolt a tojás beleütése előtt savanyítani egy kis bor- vagy almaecettel. Az sem baj, ha a tojás beleütése előtt a fakanállal egy kis örvényt hozunk létre, s így, a nagy szakácsok példáját követve buggyantjuk meg a tojásunkat. A posírozott, azaz buggyantott tojásnak ugyanis kedvez a savas közeg és az örvény nem engedi, hogy a fehérje része nagyon elkalandozzon, mielőtt a tojás megszilárdulna.

Ha nem szeretnénk egész tojást a levesünkbe, akkor a tojás levesbe történő felütését követően alaposan kavarjuk át a levest, sőt akár már korábban, egy tálban is elhabarhatjuk a levesbe szánt tojásokat.

A tojáslevest gazdagíthatjuk még tejföllel, adhatunk hozzá tejszínt, kínálhatunk mellé ropogósra sült bacon csipszet, de a lényeg, hogy kellően sós, finoman pikáns, nem túl sűrű, de tartalmas végeredményt kapjunk.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.