Olvasónk kérdezte dietetikusunktól: az ananászban állítólag sok a cukor, ezért szeretném tudni, hogy milyen formában és mennyit lehet belőle enni. A konzerv is jó? Dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita válaszol!
Az ananászban a cukor gyümölcscukorként van jelen, 100 g friss gyümölcsben – az érettségétől függően – 12-15 grammnyi található. A konzervananász cukortartalma – még ha csak enyhén cukros lében rakták is el – legalább a duplája ennek, ráadásul az összcukortartalom fele bizony fehér cukor! Mindegyik friss gyümölcsről elmondható, hogy magasabb a vitamin- és az ásványianyag-tartalma, mint a főzött és a konzervváltozatának, hiszen a hőkezelés miatt ezek mennyisége lecsökken bennük. Ezért azt tanácsolom, hogy hetente 2-3 alkalommal délelőttönként nyugodtan fogyaszthatsz kb.15-20 dekányi friss ananászt az is, aki fogyókúrázik.
Hetente 1 alkalommal esetleg konzervananászt is ehet, de csak kb. 10 dekányit! Ha gyümölcsevés helyett ananászlét szeretnél inni, akkor a 100%-os gyümölcstartalmút válaszd, 1-1,5 dl-nyit 1 dl vízzel hígítva. A délelőtti órákban ez is megfelelő frissítő!
Egyébként jó, ha tudod, hogy az ananászban nemcsak cukor, hanem rost, C-vitamin és béta-karotin is van, ugyanakkor nincs benne „fogyókúrás csodaszer”!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.