Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Bébipapi

Kismamák diétája 5 bevált recepttel!

kismama diéta
Nagyanyáink idejében még tartotta magát a mondás, miszerint a várandós anyukának kettő helyett kell ennie. Ma már tudjuk, hogy nem a táplálék mennyiségének, hanem minőségének kell megváltoznia a terhesség alatt.

Ma már idejét múlt szemlélet azt gondolni, hogy nem fejlődik elég gyorsan és megfelelő mértékben a baba, ha nem tápláljuk a mamát megfelelően. Ennek az óriási tévhitnek anyáink korában meg is lett az eredménye: a kismamán a szülés után 15-20 kiló túlsúly is maradt, amitől – főként a szoptatás ideje alatt – csak nagyon nehezen tudott megszabadulni.

Tudatos táplálkozás kell

Ésszerűen és tudatosan kell összeállítani az étrendet ahhoz, hogy a baba is megkapja a megfelelő táplálékot, és az anyuka se hízzon el. Szükségtelen két ember helyett enni, elegendő, ha a kalóriabevitel 10-15 százalékkal nő.

A fehérje bevitelt kell növelni

A terhesség alatt elsősorban a fehérjeigény lesz nagyobb, hiszen sejteket, izmokat, csontokat kell felépíteni. A fehérjetöbbletet tejtermékekből, szárnyashúsokból célszerű fedezni, főként a zsírszegény fajtákból. Az ételeket telítetlen zsírsavakat tartalmazó, növényi olajokkal helyes elkészíteni. Kerüljük a sertészsírt és más állati zsiradékot (kacsa- és libazsír, szalonna, töpörtyű, kolbász, szalámi). Kenyérre inkább kevés vajat vagy zsírszegény vajkrémet kenjünk, főzéshez pedig olajat használjunk!

Pótold a D-vitamint!

A terhesség 20. hetétől kezdve szükséges külön D-vitamin adása. Ezt jobb tabletta vagy csepp formájában biztosítani, mint a koleszterinszintet növelő májjal vagy túlzott napozással. Nagy figyelmet kell fordítani a vasellátottságra, mert a fejlődő csecsemő elvonja a mama szervezetéből a vasat, így akár vészes vérszegénység is kialakulhat. Ezért sem ajánlják az orvosok, hogy a várandós anyuka lemondjon a hús élvezetéről. Tény viszont, hogy a vegetáriánus kismamák gyermekei sem szenvednek hiánybetegségtől, ha a mama gondoskodik a megfelelő vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-ellátottságról!



Fűszeres sajtleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg emmentáli sajt
5 dkg ilmici sajt
3 dkg vaj
3 dkg liszt
8 dl húsleves
1/2 csokor metélőhagyma


Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a levessel, és felforraljuk. Beleszórjuk a sajtot, borssal és pirospaprikával fűszerezzük. Csak addig főzzük, amíg a sajt elolvad. A metélőhagymát leöblítjük, konyhai ollóval, frissen a tányérba mert levesre vágjuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 189 kcal

Karibi grill
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé (2 egész mell)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál citromlé
1 dl frissen csavart narancslé
1 dl olaj
Előkészítés: A csirkemellet megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
Elkészítés: Összekeverjük a citrom- és narancslevet, a zúzott fokhagymával és borssal fűszerezzük. Ebbe a lébe fektetjük a hússzeleteket, és egy éjszakán át pácoljuk. Másnap lecsöpögtetjük, besózzuk, és bekenjük olajjal. Faszénparázs fölött vagy grillsütőben mindkét oldalon megsütjük. Sütés közben a páclével gyakran kenegetjük. Mazsolás rizzsel és fejes salátával tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 245 kcal



Hirtelensült zöldségkörettel
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej karalábé
5 kisebb sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
4 szelet csirke- vagy pulykamell
1 dl tejszín
Előkészítés: A karalábét, a répát meghámozzuk, megmossuk, a karalábét kockára, a sárgarépát vékony karikákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vaj felét, kevergetve 1 perc alatt megpirítjuk rajta a karalábét és a répát. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a hússzeleteket kiveregetjük, besózzuk, fehér borssal megszórjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat, beletesszük a hússzeleteket, és félig megsütjük. A petrezselymet elkeverjük a tejszínben, a párolt zöldségekhez keverjük, és összemelegítjük. A hús mellé dobjuk a hagymát, és megpirítjuk. A húst a zöldségkörettel tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 328 kcal

Sonkás zellersaláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb zellergumó
1/2 csokor petrezselyem
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tárkonyecet
1 tojás
20 dkg gépsonka
1/2 fejes saláta
Előkészítés: A zellergumót meghámozzuk, felszeleteljük, és sós vízben megpároljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.
Elkészítés: Az olajat kikeverjük az ecettel, sóval, borssal, a petrezselyemmel ízesítjük. A zellerre öntjük, és 1 órát érleljük. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A sonkát vékonyabb, a salátaleveleket szélesebb csíkokra vágjuk. A zellerhez keverjük, és azonnal fogyasztjuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 207 kcal



Almás kukoricasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg mélyhűtött kukorica
1 szál sárgarépa
1 jonatán alma
5 dkg majonéz
1 dl tejföl
1 teáskanál mustár
1 teáskanál citromlé
Előkészítés: A mirelit kukoricát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, az almát megmossuk, magházát kiemeljük, húsát héjastól kockára vágjuk.
Elkészítés: A majonézt kikeverjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével és sóval ízesítjük. A mártásba keverjük a kukoricát, a sárgarépát és az almát. Legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenevőkanál
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 20 perc múlva
1 adag: 378 kcal

Olvass tovább kismamákat érintő témákról >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.